haram mı - helal mi?

Malümunuz arıcılık işine yeni başladım.verim,bal, arı bakımı kadar aklıma şu soruda takılıyor.olaki yarın arazıde devlete ait bir ağaçta yada kendi ağacımda veya arıcılıkla alakası olmayan bir kşinin ağacında oğul vermiş arı bulsak bu oğulu kendi kovanımıza çırpıp mal edinmek haram mı helal mi? bu konunun dini hükmünü bilen var mı? Recai Adıyaman isimli bir üye gördüm sitede.sanırım imam.özellikle Recai abiden cevap bekliyorum.ama dini hassasiyeti olan bu konuyu merak eden araştıran herkesten bekliyorum.

"Allah zerre kadar hayrıda,şerride görür."O zaman kamu arazisinden,şahıs arazisinden toplanan ürünleride düşünmek gerekir.Birde döllenmeyi düşünmeli.Sizin oğulda başka yere gidebilir.Kesin kanıt yoksa bence normal.Bildiğim kadarıyla döllenmemiş ana oğulu uzağa gider.Telef olma ihtimali vardır.Sormaya kalksan sahip çıkan çok olur.Benim fikrim bu.Bereketli olsun.

Sayın arkadaşım konu çok ince ama ;örneğin o ağacın dalında ki oğulu sen almadın peki ne olacak bi zaman sonra o arının sonu olacak.Peki sen onu oradan alırsan kovana nına koyarsan iyilik mi yapmış olursun yoksa kötülük mü?
Ayrıca arıların dünyada ki faydalarını gayet iyi bilmeniz gerekir.Dünyada ki arılar tamamen yok olduklarında 4-5 yılda dünyamızın da yok olacağını da hatırlatırım.
Sahipsiz olduğuna kanaat getirdiğiniz oğulu almanız herbakımdan faydalı olacağı kanaatindeyim.

hosgeldin arkadasim, sana bundan yaklasik 35 yil once annanemin basindan gecen bir olayi anltmak isterim, annanemin 1 kovan arisi varmis, birgun kontrol ederken ogul ciktigini gormus ve cikan ogulu aramaya koyulmus, ogulu bulmus ancak baska bir adam da elinde sepetle ogulu almaya geliyormus, annanem ogulu aramaya ciktigini soylemis fakat adam, senin olduguna emin misin diye sorunca annanem de hak yemekten korktuguna benim diyememis ve adam ogulu almis, fakat adamin ici rahat etmeyince sonraki gun muftuye gidip sormus, muftu de, arinin uzerinde tabela olmadigi ve sahibinin adi yazmadigina gore bir sakinca olmadigini soylemis, fakat gel gelelim bu ari bu adama da yar olmamis ve sonraki gun oradan da kacmis :)). Ben fetva verecek durumda degilim ama, eger biri bize ogulunu aramaya ciktigini soylerse birakmamiz daha iyi olur, eger sahipsiz ise ve yakininda ari kovani bulunmuyorsa bi sakinca yoktur herhalde diye dusunuyorum…

sevgili arkadaşlar arı bulanındır normalde ama bir sahibi varsa ve bu arı benim diyorsa kesinlikle okişiye vermek gerekir vobali o kişinindir onunsada başkasınınsada ama buldun arıyı sahibi yok yakınlardada başka arıcı yok telef olacagını bunu almak daha bakbuldür birde şu olay var butür bulunan arılar kesinlikle hayıretmez ya kaçar gider yada kışı çıkarmaz ölür benim bizat başıma geldi çünkü başka bir yerden benim arılıgımın yakınına bir ogul gelmişti 2008 yılında ama ne ogul 9 çıta arı vardı yakınlarda arıcıda yok ben bunu aldım kovana koydum o yıl çokgüzel bal yaptı 2009 ilk baharında açtıgımda ne canlı nede ölü arı vardı balı oldugugibi duruyor ama arı die bişey yok karar sizin

sevgili arıcı kardeşlerim.yorumlarınız için teşekkür ederim.ama iş haram mı helal mi ye gelince işte hassasiyet artıyor zorlanıyorum.tabiki sizin söyledikleriniz de doğru şeyler hayvanın telef olmaması,üretime devam etmesi,dünyanın ekolojik dengesine verdiği katkı…
inşaallah bu konuda sözü senet bir alimin fetva ehli bir kişinin sözü olursa sanıyorum hepimizi daha tatmin eder.alırsak ta almaz isekte içimiz rahat olur.
Baki saygılar…

Bir konunun haram mı helal mi olduğu tartışılırken esas aranan hakkım mı değil mi hassasiyetidir.Hakkınızsa helaldir, hakkınız değilse haramdır.
Bir arının size ait olup olmadığını nasıl bileceksiniz?
Arı sizin kovanınızdan çıkıp size ait olan yada olmayan bir yere konar.Bu durumda arı mülk sahibinin olabilir mi?
Kesinlikle hayır. Öyle ise arı sizindir ve helaldir.
Ama sizin kovanlarınızdan çıkıp çıkmadığını bilmiyorsunuz.Sahibi de belli değil.
Buarının akbeti nedir?
Ya siz almazsanız başkası alacak yada çetin doğa şartlari içinde yok olup gidecek.
Bu durumda alıp sahiplenmek bir yerde arının hayatını kurtarmak kötü bir iş olmadığına göre haram olmasa gerek.
Tabi ben din adamı değilim.
Düz mantıkla düşündüklerimi söylüyorum.
Söylüyorum ama, benim çıraklarımdan üç tanesi din görevlisidir.
Bunladan duyduğum söz şu dur:

Bir arının sahibi belli değilse bulana helaldir.

Yani helal olması şarta bağlı. O şart Sahibinin belli olmamasıdır.
Esas fetva makamı vicdanımız olduğu gerçeğini unutmadan selam ve saygılarımı sunarım.

erdal abi çok güzel özetlemişsiniz sagolun butür durumlarda sor viçdanına o nederse onu yap için rahat edecek şekilde kararını ver sonra keşke demeyecek şekilde yaptıgın şeyler için pişmanlıgın geçer ama yapmadıgın şeyler için hep pişmanlık duyarsınız keşka şöyle yapsaydım die bunu dememek için en saglıklı kararı vermek gerekir

Sayın kuruçay,
Vicdanınmız aynamızdır.oraya yansıyan görüntülere dikkat ettiğimizde ne yi doğru,yanlış yaptığımızı çok çabuk fark ederiz.Arıcılık faaliyetlerimizde vicdan aynasına yansımakta akseden görüntü bize her şeyi anlatmaktadır.
Vicdanını otokontrol merkezi olarak kullananlara selam olsun.

kesinlikle dogru sayın erdal abi herşeyde sadece arı meselesindede deyil dürüslük asla kaybettirmez bu dünyada kaybetse öbür dünyada kazanırız akşam eve çoluk çocugun yanına gittigimiz zaman vicdanımız rahatmı sofraya oturdugumuz zaman helal mi haram mı bu lokma diye düşünmüyorsak bence enbüyük mutluluk budur kimsenin hakkı asla hiç birzaman kimsede kalmaz bunları düşünerek kararımızı verelim

erdal abi.yinede öyle idi böyle idi diye uzatmak istemem ama Allah korusun nefsimiz vijdanımızı yanılta bilir.Onun için dedim bir fetva makamı diye…

kişi eğer vicdanınca neyin haram neyin helal olduğunu bilmiyorsa ve kalbende buna inanmıyorsa o zaman o oğulu almamalıdır. eskiden koyunlarımız olurdu kulaklarının uçlarını keserek her aile kendi işaretini yaratırdı bizde arılarımızın kanatlarının uçlarını keserek işaretleyemeyeceğimize göre oğul bulanındır. ama yinede arkadaşımızın fetva almak istediği yer galiba çok uzak diyarlar binlerce km olsa gerek ki o zaman bizim söylediğimiz boşa. bu olay şuna benziyor dışardaki ağaçtan kaç kuş uçtu üçmü beşmi. madem oğulun haram olduğu konusunda şüphen varsa almayacaksın abi. atmosferden hepimiz faydalanıyoruz o zaman çok fazla nefes almayalım başkasının hakkını kullanıyoruz diye.

Arkadaşlar bu konuyla alakalı bir soruyu diyanet işleri başkanlığının fetva kuruluna sormuştum.

Soru; A isimli şahsın bir kovanlığı var. B isimli şahısta, C isimli şahşın tarlasına/bahçesine boş kovan koyar.
A isimli şahsın kovanlığındaki kovanın birinden bir oğul çıkar ve B isimli şahıs tarafından C isimli şahsın tarlasındaki/bahçesindeki kovana girer.

Şimdi bu arı kimin diye sordum.

Cevap;A isimli şahsındır diye fetva vermişti.( Ama soruma bu kovana giren arının hangi kovandan çıktığı bilinmiyor o zaman kime ait olacak diye eklemeyi unutmuştum.)

Bilmiyorum demek de ilimdendir.

Fetva da  bir yarğıya ulaşmak ,  islam hukukcusunun , ilim adamının işidir.

Hiç kimse , hiç kimseyi bahane ederek ,  bana yanlış bilği verdi diyerek kendini kurtaramaz.

Siz kendi anlayışınızla , vicdanınız rahat olacak şekilde yaşayın . 
                                                                                       Selamlar..Saygılar olsun...

tc kanunları şahidlik ve delillere bakar oğulun hareketleri şahitler ve delillerle sabitse oğul cıktığı kovanındır şahidler ve deliller ile cıkış yeri belirsiz ise konduğu yerin sahibınindır yok kamunun ortak yerine konmuş ise ilk almak üzere gören enyakın dakinindir bizim bildiklerimiz dinimiz islamdan öğrendiklerimizdir yardımcı olduysam ne mutlu bana

bizim buralarda bi deyim var…oğul görenindir diye…köyümüzde 1 -2 arıcı vardı oğulu kim gördüyse arıcılar gitti kovana aldı gören adama bıraktı…

Arkadaşlar, hiç birimiz konun uzmanı olmadığına göre fazla yoruma gerek görmeden kısa yolden meseleyi halledelim.
Ben konuyu diyanet işleri başkanlığına sordum. cevap geldiğinde buradan sizinle paylaşacağım.
Soru şu şekilde: Herhangi bir yerde bulduğumuz ve kimin kovanından çıktığı belli olmayan yakınında da arılık bulunmayan sahipsiz oğul arıyı alıp sahiplenmenin hükmü nedir?
Eksik sormuşsam görülen eksikliği düzeltiriz.

Arkadaşımızın sorduğu soru fetvaya girer, bir insanın fetva verebilmesi için 70 ders alması gerek diye duymuştum.
Ben din adamı değilim ama aslında benim fikrimde sizlerle ortak. Yani sahibi yok, arılık yok,sahip çıkan yok. Bu durumda bende olsam bu bana haktır diye gönül rahatlığıyla alırım. Lakin insanlarda nefis denen bir şeytan çırağı var ve işini iyi biliyor, çoğu olayı kendi tarafına çekmek için insana mantıklı düşündürüyor. Demem şu ki erdal beyin de dedği gibi son söz Diyanetindir.
Belkide bulunan arıya bakıldığında elde edilen hasadın bir miktarı bizim bir miktarı fakirin??? ( daha balın tadını tatmayan insanlar var ) ciddi bir mantık daha. Yani belkide fakire vermemiz gerekiyor ( hasadı ) ama bu nefis denen şey bunu hiç akla getirmeden direk en mantıklı olayı yani sahibi yok bu bana helaldir dedirtiyor… Haksızmıyım…
SAYGILAR…

[i][b]Erdal bey rica edersem Diyanete şunuda sorar mısınız ?
Arıların arazi sahibi tanımaksızın gezdiğini ve insanlara hizmet ettiğini hepimiz biliyoruz.Yani burası Alinin tarlasına girmeyelim, gibi bir olasılık kesinlikle yok. Şu an nereden duyduğumu hatırlamıyorum ama yanılmıyorsam gene bu sitede bir yazıda okumuştum ( yanılıyor olabilirim, başka yerdende okumuş olabilirim ) Bir köy kahvesinde a isimli bir şahıs oturuyor ve kendisinin arılığı var. B isimli şahıs köy kahvesine gelerek A isimli kişiyle arıları için tartışıyor. Konu şu A isimli şahsın arıları B isimli şahsın üzüm bahçesine-bağına girerek üzümleri tahriş ediyor. Şimdi sorum şu:
arının sahibi belli kaarı belli ( Bal )
Üzümün sahibi belli zararı belli ( tehriş edilmiş üzüm )
B isimli kişi bu durumdan memmun değil ama A isimli kişininde arıları o bağa-bahçeye sokmamagibi bir imkanı yok. Peki bu bal A isimli kişiye helalmi??

Ortak cevap şu olabilir : A isimli kişi B ye bir iki çerçeve bal verir helallik alır. Bu olabilir peki ortada C veya D isimli kişilerde olabilir, ve bu kişilerde A isimli kişiyi bulamamış olabilirler. Bu durumda bu bal A ya helalmi haram mı???[/b][/i]

Sayın woksvagen,
rica etsem yazı karakteri ve renk olarak forumumuzda neredeyse standart olan renk ve karakterlere geçseniz nasıl olur?
Ben dahil bazı arkadaşlarımız okumakta zorlanıyor. Bu konuyla ilgili birkaç arkadaşımızın uyarılarıda olmuştu.
Selamlar