ama ben direk çıtanın üstüne koydum. 2 derece de arılar dışarıya çıkıyorlar. bunu ben kendim gözlemledim bugün üstelik kar yağıyordu 2 derece de salkım da olması gereken arı neden dışarı çıkıyor olabilir halil abi açıklarmısın lütfen. yoksa biz mi yanlış biliyoruz?
merhabalar,benimde ilkbahar beslemesi ile ilgili sorun olacak. bilgilendirirseniz çok sevinirim.geçen hafta güneşli bir günde kovanların kapağını açtım.havanın soğuma riskine karşı çıtaları çıkarmadan üstten baktığımda üst kemerde yer alan sırlı ballara sanki arılar dokunmamış gibiydi.veya benim gördüğüm kısımlar o şekilde.asıl sorum şu ben ankarada ikamet ediyorum.arılar mamakta. ankara için ilkbahar beslemesi için uygun zaman sizce hangi ay.acemi olduğum için bilgi edinmeden yanlış bir şeyler yapmak istemiyorum. teşekkürler.
merhaba,ben Ankara’dayım.bu bölgede ilkbahar beslemesine başlamak için en uygun ay hangisidir.ayrıca fimudin-b diye bir ilacın 2 su 1 şeker ile hazırlanmış şerbete katıldığında arının yavru faliyetinin dahada hızlandığını duydum doğrumudur.
Şerbete başlama zamanını iklim şartlarına göre kendiniz belirleyeceksiniz. Arı uçuşa başlamışsa, polen getiriyorsa ve yavru faaliyeti hızlanmışsa, gıda stokları azalmışsa, hemen başlamak gerekiyor.
Fumudil B, nosema hastalığında kullanılan bir antibiyotik. Yavru faaliyetini hızlandırıyor iddiası, sadece satıcıların bir uydurması.
Arıcıların başka hastalıklar için kullandığı antibiyotiklerin kullanımı yasaklandı. Yasaklanan antibiyotikler için de yavru faaliyetini hızlandırıyor iddiaları vardı.
Onları satamayınca, izin verilen tek antibiyotik Fumudil B olduğu için, aynı kandırmacayı bu ilaç üzerinden yapıyor olabilirler.
Bütün arıcı arkadaşlar aklına net bir şekilde yazsın.
geçen sene bir ilaç bayisinden perizin ilacı istemiştim bana fumudil B var demişti bende şaşırmıştım varroa ilacıyla nazome ilacını adam aynı kategoride görüyor ilaç satmak için her şey yaparlar acemi arıcıların dikkatli olması lazım
bir ata sözü var ağırmayan dişe kerpeten vurulmaz
Arıcılığa başladığımın ilk yıllarıydı. Köyde 10 kadar arım vardı. İstanbul’dan köye giderken gerekli arıcılık malzemelerini alayım diye firmanın birisine uğradım. Enteresan olan firmanın elinde el demiri yoktu ve ben gerçek ihtiyacım olan ekipmanı alamadım.
Tam çıkacağım, tezgahtar dedi ilacın var mı? Ben ilaç kullanılması gerektiğini bilmiyorum dedim. Bu bana arı hastalıklarını anlattı, korumak için ilaç vermek zorundasın dedi.
Ben de elim mahkum, abi ne gerekiyorsa ver o zaman dedim. Bu bana bir poşet yaptı, antibiyotik, varrova için duman, vitamin…
Köye varınca ilaçların kullanım talimatlarını okudum. Aldığım ilaçların neredeyse 100 kovana yetecek dozda olduğunu gördüm. Neyse sonraki yıllarda kullanırım diye kendimi avutuyordum ki, son kullanma tarihlerinin bitmesine 3 ay kalmış olduğunu farkettim.
Aman arıcı arkadaşlar, sakın olaki malzemecilerin yanında ilaçtan bahsetmeyin.
Sayın arkadaşım abiler doğru diyor siz arılarınızı geliştirmek istiyorsanız kovan içindeki arılarınızı sıkıştırarak işe başlayın site içerisinde bir çok yerde örnek yazılanlar var birde bu sıkıştırma işi ile birlikte varoa mücadelesini yapın ardındanda üç günde bir veya kolonin durumuna göre azar azar(mesela ortaboy çay bardağı ile)koyu şerbet takviyesi yaptınızmı arı kendisi gereğini yapar.
ben arıcılığa yeni başlamak üzereyim. iki adet arım var ikisi de geçen senenin oğulu. şurup vermek istiyorum. forumu biraz araştırdım ama soruma tam ve net bir cevap bulamadım.
sorum şu:
iki arıma şurup vermek istiyorum. şurubu sürekli mi vereyim? ne zamana kadar vermeliyim? yardımcı olursanız sevinirim.
kastım forumu eleştirmek değildi
arılar dışarıya çıkmaya başladığında beri 2,5 kg kek verdim arı başına.
iki arı zaten topu topu.
bahar şuruplamasında ölçü ne kadar ve ne sıklıkla ve ne zamana kadar şurup vermeliim
ilginize teşk.