çorum sungurlu
biri altı çıtada diğeri 4 çıtada
Sayın imparator, sorunuz okadar geniş kapsamlıki. Halil beyin eklediklerine daha bir sürü ekleme olabilir. Size kısaca şunu tavsiye ederim, arılarınızı kontrol edin. Çercevelerde bir miktar yiyecek varsa siz arıların tükettiği kadar şurupla besleyin. Verdiğiniz şurup petek gözlerinde stoklanıyormu onuda kontrol edin, stoklama nedeniyle ana arıya yumurtlayacak yer kalmazsa yaptığınız iş tersine olur…
Bende az az, gün aşırı verin diyecektim. Allah razı olsun ayrıntılar için.
bilgi için teşk
SELAM ARKADAŞLAR HAZIRLADIGINI ŞURUBUN İÇERSİNE HER HANGİ BİR İLAÇ ATIYORMUSUNUZ MELALA VİTAMİNX GİBİ
işte bu noktada kafamız karışıyor…şurup bu mevsimde sıcaklık gece 0-5 gündüz 20 derece…çevremizdeki bir kısım arıcı şerbet veriyor…
ben ise kek ile devam ediyorum ?
şurup ile kek arası risk nedir?
4 kovanım var içanadoluda…
9-10 cita full arı…
Neden kafa karışsın ki…
Sıvı besleme şartları çoktan oluştu.
Artık neredeyse sıvı beslemeye son verilecek.
Katı besleme yapılabilir tabi ki ama kolonilerde o kadar bal stokunuz varsa ne mutlu size…
Katı besleme ile ihtiyaç duyulan nektar ikamesi sağlanamaz.
Sıvı besleme şart.
slm arkadaşlar konu hazır beslemeyken bazı arkadaşlar kat verildikten sonra suruplamadan bahsediyorlar bunlar balmı istiyor yoksa şeker mi anlamış deyilim benim bildigim ve yaptıgım her ne olursa olsun kabartmada yapmak için olsun kat ilaveden sonra suruba karşıyım çünkü şekerli bal olmuş olur nekedar karışmıyor densene tabi bu benim fikrim
Konuyu baştan sona inceledim çok faydalı bilgiler mevcut. Yalnız benim sorum biraz mevcut şartlar varsa ne yapmalıyız. Ben konyadayım ama konya gibi iklimi olmayan Antalya ya yakın bozkır ilçesindeyim yani iki ilin ikliminede uymuyor bizim iklim. Bizim burada şuan heryer karlı ama bu gün güney bölgelerin karı eridi sayılır. Kar yağmadan bi kaç gün önce çiğdemler açmaya başlamıştı. Şimdi karda eriyince tekrar çiğdemler çıkar ve arılarda güneşi görünce çıkıyorlar. Diyeceğim böyle açık günlerde çiğdeme çalışması için kek versem nasıl olur. Ayrıca 15-20 metre önünde su var bu durumda kek versem uygun olurmu. Saygılarımla.
Gerekiyorsa ılık şurup verin dendiya.
Kek ile yani katı besleme ile suyun bağlantısını o kadar olmazsa olmaz gibi kuruyoruz ki, neredeyse kekin yanına su koyacağız.
Keki verip vermemek zaten o kadar çok konuşuluyor ki, geçmişte açlık sınırındaki arılarını kurtarmak için kışın göbeğinde kek ile beslemeye çalışanları bir dinleyin, hayatında ellerine hiç kek bile almamışlar.
Kek verip vermemek ya da keki verme sebebinizin ne olacağını arıcı karar verecek ama benim gibi verecekseniz keki üst besleme kutusundan verirseniz, arı uçabiliyorsa keke ulaşabiliyor.
Salkımın tepesine keki koyarsanız hem salkım ısısı ile kek erir salkımın üstüne doğru akar, hem de sıkı salkımda bile kek tüketmeye devam edilir.
Bu arada arının çiğdeme çalışması için kek verilmesi gerektiği çıkarımını da konuşmak lazım…
Eğer arı uçabiliyorsa ve polene de ihtiyaç varsa ki bu mevsimde polene ihtiyaç had safhadadır arıyı keklemeye ve sıvı beslemeye hiç gerek yoktur. Zaten arı şartlar müsait ise uçar ve en uygun çiçekten poleni alır. Bu polenleri alacağı yer, çiğdem mi badem çiçeği mi yoksa henüz bilemediğimiz çiçeklerin polenleri mi olur ona arılar karar verir…
Tabi kış ortasında arıları beslemenin handikaplarını yönetebilmek zaten arıcılıkta fark yaratıyor.
Ben kış ortasında uygun besinlerle beslemeye devam ederek arılarımı olması gerekenden erken uyandırırım hatta hiç yavrulamayı kestirmem ama bu süreci iyi yönetebilirim, o yüzden arıyı beslesek mi beslemesek mi tartışmasından ziyade beslenen arıların gösterdiği davranışları yönetebilmek önemlidir.
3 çerçevelik arı kadrosu olan bir kovanda 10 çerçeve varsa hala, değil kek veya sıvı besleme ne yaparsanız yapın başarılı olamazsınız. Hele bu durumdaki koloniyi erken uyandırırsanız vay halinize…
Çünkü yavrulama faaliyeti başlamış ve hatta hızlanmış kolonide mevcut bal stokları mum gibi erir… Hele stoklar çerçevelerde az az dağınık biçimde ise arıları beslerken açlık ölümleri ile karşılaşırsınız…
Üzerinde kekleri vardı, çerçevelerde bal da vardı ve arı yavruya da başlamış, neden öldü acaba?
Ne güzel açıklama, başka nasıl olsunki.Zamansız doğum gibi. Teşekkürler.
Teşekkürler abi.
Bence kek sadece bal sağınından sonra ilk yağmurlara kadar ki arada verilmeli onun dışında asala.
Merhabalar,
Sabah hava iyi idi,şurubu hazırladım ikindiye doğru veririz dedim ama hava bozdu yağmur bastırdı.Bu şurup ne kadar ekşimeden bozulmadan dayanır,selamlar.
Ekşime yapmadığı sürece kullanılabilir. Soğuk, karanlık ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Sanırım bir hafta kadar dayanır bu havalarda. Sıcaklarda çabucak ekşiyor.
Teşekkür ederim hocam,sağolun.
Ahmet hocam, yağmur aslında çok iyi bir sıvı besleme zamanıdır…
Merhabalar,
Halil arkadaşım acaba doğru mu anladım,yağmur yağarken hava sıcaklığı uygunsa arılara sıvı beslenme yapılabilir.
Ver gitsin hocam.
Bizde Cuma akşamı tüm işi bitirince yağmurda verdik.