ilkbahar beslemesi

Teşekkürler,sağ olun var olun.

Neden kafa karışsın ki…

Sıvı besleme şartları çoktan oluştu.

Artık neredeyse sıvı beslemeye son verilecek.

Katı besleme yapılabilir tabi ki ama kolonilerde o kadar bal stokunuz varsa ne mutlu size…

Katı besleme ile ihtiyaç duyulan nektar ikamesi sağlanamaz.

Sıvı besleme şart.

Merhabalar Halil Bey.Benin Muğlada iki tane geçen yılın oğulundan arım var.Aslında 3 taneydi birisi rutubetten söndü.İçinde kalan ballı çıtalardan arılara versem sıvı besleme yapmasam etkisi ne olur?

1 çerçeve balı dışarıdan vermek mi yoksa 2 litre sıvı besleme yapmak mı daha çok teşvik edici olur?

2 olayı da aynı anda yaparsanız kaymaklı ekmek kadayıfı olur…

Ancak sadece çerçeve vermek teşvik etmez, sadece bal stoğuna katkı yapar.

O çerçeveyi süzüp koloniye verin, daha etkili…

Hele bu koloni Muğla hattı ise…

Verdiğiniz bilgiden ötürü teşekkür ederim Halil Bey.

İki hafta önce kekle beslemeye başladım kovanları. Keki almayan yok gibi, hatta iki kovan hızla tüketti yenisini vermek zorunda kaldım. Geçen haftada iki kez şurup verdim. İlkinde hepsine 1 su bardağı verdim, havalar soğuktu ondanmıdır nedir neredeyse hiç dokunmadılar şerbete. İki gün sonra yarısı kadar verdim, Bugün baktım yine dokunmamıışlar.

Yavru faaliyeti 1 kovan hariç kısmen iyi. Zaten 1 tane 5 çıta 1 tane 4 çıta 2 tane 3 çıta 1 tanede 2 ççıta toplamda 5 kovan arım var.

2 çıtada olan hiç yavrusuzdu, anayıda görememiştim. Güçlü olandan ortası yavrulu bir petek vermiştim Bugün baktığımda hemen bir ana memesi yapmışlar. İkinci ve üçüncü memede var ama onlar çok iri değil. Kapalı yavrular çıkmış açık gözleride kapatmışlar. ANANIN Çiftleşebilmesi açısından olumlu bir durum ise, iki kovanda sayıları çok olmasada erkek gözleri mevcut. Burada merak ettiğim erkek arılar doğar doğmaz kovan dışına uçuşa çıkabiliyomu yoksa işçi arıda olduğu gibi bir kovan içi hizmet süresi varmı? Bakalım?

Bu arada kayseriden bir deneme sonucu vereyim. Kışı alttan telli strafor yalıtımlı kontraplak kovanlarda 1 kafkas 3 muğla çıkardı 5 inci kovandaki karniyol ise sizlere ömür. kovanlara sıkıştırma sonrası ara bölme falan koymadım. Kovanlardaki peteklerde küflenme falan yok. Kovan alt çekmecesinde ise birinde biraz küf oluşmuş onuda bugün temizledim.

s.a benim sorum küfle alakalı benim arıların bazılarında alt tarafı hafif küflenmeye durmuş bazı petekleri var onları almam gereklimi kovandan ?

Kolay gelsin.

Arılığa bugün gittiğimde daha önce verdiğim 200gr kadar olan koyu şerbeti bir çok kovan bitirmemiş. Hatta bazıları tenezzül bile etmemiş. Ancak havalar daha bugün güneşli olmaya başladı. O şerbetler bozulur mu ? Arı zamanla tüketir mi?

Bitirenlere verseydiniz.

Bitirenlere ve azaltanlara yine verdim.

Ben bugün kontrolde şurubu almadıklarını görünce hepsinin şurupluğunu aldım içinden, iki gün ara vermeyi düşünerek. Risklimidir bilmiyorum ama çıkan şurupları bir kaba koyup meydan şerbeti yaptım. Ama ona bile talep yoğun değil.

Birde iki kovan keki petek gözlerine stoklamış. Budurumu görünce acaba şurubuda işlemeden petek gözlerine mi basıyorlar sorusu geldi aklıma.

Petek gözlerine stoklananın kek olduğundan emin misiniz?

Polen olmasın onlar…

KEK olduğundan şöyle eminim, geçen hafta sonu açtığımda petek gözlerinde şeker azdı ama şeker kırıntıları bariz belliydi. Bu hafta gözlerde beyaz renkte ve gözler yarıya kadar doluydu. Polen geliyor azda olsa polen konmuş gözler belli zaten.

Hüseyin bey

Sizin anlatımınızdan bizim yanlış anlamamız söz konusu olabilir, yazınızdaki “gözlerde şeker azdı ama şeker kırıntıları bariz belliydi” kısmı kıştan kalan krıstalize olmuş bal tanecikleri olabilir. Keki arılar işleyerek göze koyarlar, baktığınızda bal gibi görürsünüz, dışardaki kek gibi değildir.

“Bu hafta gözlerde beyaz renkte ve gözler yarıya kadar doluydu. Polen geliyor azda olsa polen konmuş gözler belli zaten.” bu beyaz renkte olan gözler, hastalık belirtiside olabilir.

Keki alabilen arı, bu zamanda verilen şurubu alabilmesi gerekir.

Sağlıklı karar için, fotoğraf olsaydı!

Merhabalar Arıcı Abiler…
Cok süşür arılarım canavar gibi polen getiryorlar.Özellikle güneşli olan gunlerde 30-40 metereden rahatlıkla polen getirdiklerini görüyorum.benim iki kolonim var.ikiside polen getiriyor.1o gün önce kek vermiştim onuda bitirmek üzereler.bu noktada sizlere birkac sorum var
1.sıvı besleme yapsam olurmu.?Arılara herhangi bi zarar olurmu?cünkü gündüz hava sıcak olsada aksamları eksinin altına düşüyor ve baya bi soguk oluyor.(Bulumdugum yer Sivas yıldızeli-yıldız<dagı yakınları)
2.yada sıvı besleme degilde keklemi devam edeyim.?
vereceginiz bilgiler için simdiden tesekkürler.

Bu mevsimde kıştan kalan arılar öldüğü için, kovanlarda usta tarlacı arıların nüfusu minimuma iniyor.

Özellikle kadrosu az olan kovanlarda, nüfusun büyük bölümünü genç acemi arılar oluşturuyor.

Bu tür kovanlarda şerbet ve gıda alımında sorunlar oluşuyor. Üst yemlikten verdiğinizde yukarı çıkmıyorlar, çerçeve tipi yemlikle verdiğinizde boğulan arı sayısı çok oluyor.

Çerçeve tipi yemliklerde diğer mevsimlerde boğulan işçi arı olmazken, bu mevsimde ciddi miktarda boğulmalar olur.

Arılar yavruyu açmaya başlamışsa, yemleme için şerbete geçmekte fayda var.

Çünkü siz katı yem de verseniz, arı onu sulandırarak kullanıyor.

Gıda olarak tükettiği ve yavru yemi üretiminde kullandığı balın su oranı, yaklaşık bizim birebir şerbet kadar.

Arılarınızda gıda stoku ve yiyecek problemi varsa, kadroları da çok güçlü değilse, en güvenli şerbet verme şekli kabarmış peteklere doldurmak.

Murat Çakır bey ben şerbet veririken bazan keki şekerli şerbette eritiyorum sizin arı keki zaten bire bir sulandırıyor sözünüz yanlış yapmadığımı ek su katkısının beslemenin miktarını arttırdığınıda düşünüyorum doğrumu?

Kek’in içerisinde bal var bunu sulandırırsanız ve arınız zayıfsa uzun süre kovanda kalır ve ekşime yapar en güzeli kıvamında şürüp yapıp iyi kestirmekve şürüp kullnmak.

Anlaşılan kaliteli bir fotğraf makinası alacam en kısa zamanda.

Havalar serin gidiyor,5 ile 15 derece arasında gidip geliyor.Şurupla beslemenin zararı olurmu.Mevsimin böyle serin gitmesi arıcılık için iyimi kötümü?

Arılarımı şubat tan beri yani polen geldiğinden beri özellikle açlık sorunu olanları koyu surupla besledim 2 çıtalık arılar 6 çıta oldular ,iç anadoluda çorum dayım
arıların dışarı çıkamadıkları bu havalarda beslenmeleri lazım hemde çok önemli