Evet haklısınız. Ben burada İtalyan arısının iyi özelliklerini saydım ama kendi doğal yayılma alanında ve iklimi uygun yerlerde bu özelliklerini gösterebilir. Maalesef internet ortamında bazı İtalyan anası üretimi yapan arkadaşlar, sanki her derde şifa imiş gibi Malatya - Erzurum’dan bile arayan kişilere İtalyan arısı tavsiye ediyorlar. Benim tavsiyem böyle kişilere itibar edilmemesi.
Size tavsiyem öncelikle yerli Sinop arısıdır. Neden derseniz Avrupa’da Buckfast damızlıkçılarının gözdesidir. Sinop arısını öve öve bitiremiyorlar ve gerek saf gerek de Buckfast kan katımında kullanıyorlar.
İkinci tavsiyem tahmin edeceğiniz gibi Kafkas arısı. Çünkü sizin olduğunuz yerler Kafkas arısının doğal yayılış alanı. Eğer bir değişik alternatif arıyorsanız Karpat ve Karniyol (?) deneyebilirsiniz. Zaten bu iki arı birbiriyle akraba arılardır. Karpat arısının oğula yatkın olmaması özelliği kafkas arısına benzerdir.
İtalyan arısı bildiğiniz gibi Akdeniz arısıdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlı, kısa geçen bahar ve bal akımına adapte olmuş bir arıdır. Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Ege bölgesi ile Marmara bölgesinin güneyi tavsiye edilebilir. Hatta Egenin doğusu bile şüphelidir. (Afyon Karahisar ilimiz iklim olarak Orta Anadolu iklimine daha yakındır.)
Sizin bölgede neden bazı ırklar olmaz. Biraz açıklayayım. Örneğin İtalyanlar erken bahara ve erken çiçeklenmeye adapte olmuş bir arıdır. Sizin bölgede erken yavruya kalkacak ve geç gelen bahar yüzünden aç kalıp sönecektir. Sönmese bile bahar soğuklarında kırım yaşayacak ve darbe yiyecektir. Aynı olay Karniyoller için de geçerlidir. Yukarıda o yüzden soru işareti koydum. Karniyollerin bazı hatları erkencidir. Bu yüzden sonları tıpkı İtalyanlar gibi olacaktır. Bazı Karniyol hatları ise soğuklara daha iyi adapte ve biraz daha geççidir. Karniyol hatları konusunda çok bilgili olmadığım için tavsiyede bulunamayacağım.
Tabii burada hemen bazı itirazlar gelebilir. “Yok kardeşim bende bu arıdan var bendekiler yaşıyor, bir şey olmuyor” diye. İtalyan arısının daha doğuda yaşayabilmesi ondan iyi bir verim alınabileceğini göstermez. Tam uygun olmayan iklimlerde hiçbir arı ırkı, ırkının özelliklerini gösteremeyecektir.
Selamlar.