Kara kovan mı yoksa modern kovanlar mı?

merhabalar arıcılığa yeni başladım bir sorum var: kara kovan mı yoksa modern kovanlar mı daha avantajlı ve hangisinin bakımı kolay. ilgileriniz için şimdiden çok teşekkürler…

Bu sorunun cevabını başka bir soru ile cevaplamak saygısızlık olmaz inşallah.

Kapadokya daki taşa oyulmuş mağara evlerde mi oturmak istersiniz, yoksa rezidant tarzı modern evlerde mi ikamet etmek?
(unutmayalım ki rezidant evlerde de mağara hayatı yaşamak isterseniz buna da kimse karışmaz, hayat sizin çünkü…)

teşekkürler :slight_smile:

kendine işkence yapmak isdiyorsa kara kovan ama zevk yaşamak isdiyorsan fenni kovan kolay gelsin

TBH ( Top bar hive ) modern karakovan tipleri var.Temel petek kullanmıyorsun.

http://img819.imageshack.us/img819/1759/ariliktasonkontroller01.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/1156/ariliktasonkontroller02.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/1156/ariliktasonkontroller02.jpg

KENDİ ARILIĞIMDAN TOP BAR HIVE KOVAN HASAT GÖRÜNTÜLERİ.

Maşallah diyelim.Petekte katkı yok değilmi.

Petekte katkı ne demek Hatkobi dede?

Pardon, sürçülisan.Kalıntı diyecektim.

Yine soracağım. :smiley:

Kalıntı olmasını TBH, karakovan ya da konvansiyonel olması ile neden ilişkilendiriyoruz ki?

Kalıntı yaratacak uygulamaları TBH’de yaparsak yok ben kalıntı almayayım mı diyecek? :wink:

Ben aslında sizin kafanızda dolaşan soru işaretlerini tahmin ediyorum.

Bakanlık bu konuda verileri açıklamış. Bu veriler zaman içerisinde çalışma sonuçlara göre değişebileceğinden zaman zaman tebliğ değişiklikleri de yayımlanıyor. AB uyum sürecinde bu listeler daha da değişecek.

4 adet liste var.

1. MAKSİMUM KALINTI LİMİTİ BELLİ OLAN FARMAKOLOJİK ETKİLİ MADDELER

2. MAKSİMUM KALINTI LİMİTİ OLMAYAN FARMAKOLOJİK MADDELER

3. MAKSİMUM KALINTI LİMİTİ GEÇİCİ OLARAK BELİRLENEN FARMAKOLOJİK ETKİLİ MADDELER

4. GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARA UYGULANMASI YASAKLANAN MADDELER

Bu yukarıda yazdığımız başlıkları arama motorlarına yazarak ilgi alanımız olan bal arılarına kullanılan ilaçların durumunu görebiliriz.

Buradan şöyle bir sonuç çıkarmalıyız… Hiç kalıntısız ürünler üretmek hedefimiz ama kalıntı limiti denilen bir olguda var.

1 doz ilaç nasıl tedavi eder ve aynı ilaçtan 3 doz nasıl zehirlerse aynı bu bakışla bakabiliriz.

Halil abi, aslında mesele arıcılarımızın İsanın eşeğinden şeker kıskandıklarından değil, eşeğin yapısı ve yaradılışı nedeniyle ota himmetli olmasından kaynaklanıyor.

Değerli kardeşim Halil;
Allah kimsenin başına yakınına ve hiç kimseye kanseri vermesin.Ne zaman,nerede çıkacağı belli olmuyor.Şans varsa erken teşhis olur.Bir sorumluluğum var onun için üzerinde durdum.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Kimseye bal satmıyorum.Çok yakınlara eşim bazen veriyor ve çok memnun kalıyorlar.Birde benim huyum bir şeyi gerçekten öğrenmek.Zararınıda görmedim.Allah hepinize sağlık, afiyet versin.

Gencünal ağbi ballı peteğinizin kenarından biraz aldım sabah kahvaltısına kusura bakmayın görüntüsü bazulabilir :stuck_out_tongue:

İyi ki kenarından almışsınız.

http://img822.imageshack.us/img822/1156/ariliktasonkontroller02.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/1156/ariliktasonkontroller02.jpg

kara kovan ismi üzerine kara burma zor iş ama ürünüde kendisi gibi kara değil

bölgesel farklılıklar olabilir yani değişik tipleri vardır

bizim bölgemizde sandık dediğimiz tipleri mevcut

60 yaşında annem var şu anda 15 kara kovan 25 de fenni kovan olmak üzere 40 arıya bakıyor

eline geçen tahtadan yapmış geçen sene çıkan oğulları kolayına geldiğinden

bunlara koymuş ama saldırgan arı için bence iyi sağması kolay

hele bir tane kara kovan var senede bir oğul veriyor

bu sene kısmet olursa onda analar yetiştirmeyi düşünüyorum

hepinize dua ve selamlar kolay gelsin

Sayın TURHAN ÖZDEMİR:

Her yıl oğul veren arı iyimi ki ondan ana üretiyorsunuz.

murat bey karakovanda olduğundan sıkışmaktan dolayı heryıl birtane veriyor ondan gelenler oğula meyilli değil

üç tane ondan gelen var şuana kadar oğula meyletmediler

vede bölgeye güzel uyum sağladılar bu sene üç tanesinden 13.er çıta bal aldım

Türkiye arıcılığının ulaştığı şu seviyede kara kovandan ,kara kovan balından ,hiç bahsetmememiz gerekir diye düşünüyorum.

Eğlencelik olsun ,zevk olsun diye birkaç tane bulundurulabilir.(görmek,izlemek ,merakımızı gidermek için.)

Arıcılığa başladığım 25 yıl öncesindede karakovan balı varmı hocam diye soruluyordu,halada sorulmakta. Neden acaba?

Çünkü,bizde bal yeme kültürü henüz oluşmuş değil ve hala içimizden birileride kara kovan balı adı altında bal satmakta.

Vatandaş ne bilsin tabiatın nankörleştiğini , tabiatın o dedelerimizin zamanında ki gibi cömert olmadığını…

Arı tabiattan balı getirecek,getirdiği balı yiyerek petek örecek.ördüğü peteği doldurup şişirecek,birde sırlayacak ,bu arada kendi yiyeceğinide depolayacak.Oh ne ala. Nerede o bolluk

O bolluk dedemin zamanında idi. Şimdi bunu bekleyen boşuna bekler.

İşte bu sebeple benden kara kovan balı isteyenlere verdiğim balın önce bir yüzünü sıyır ye,sonra öbür yüzünü sıyırıp yedikten sonra ortadan çıkan peteği balık kılçığı gibi atarsan kara kovan balı yemiş olursun diyorum.

Dedem veya babam zamanındaki tabiatın geri geleceğini hayal bile edemiyorum ama ,

ELİMİZDEKİNİ OLSUN KORUYABİLSEK BİZE VE GELECEK NESİLLERE YETER DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

Tabiat mı nankörleşti, insan oğlu mu tabiatın değişmesine neden oldu?

Hemşerim her şeyiyle doğal, çeşit olsun diye bir kovan yaptım, bu gidişle çoğaltacagım galiba.

İllede kara kovan diye ısrar eden arkadaşlar için, yapımı da kontroluda kolay bir kovan.

Üstten açtığında, arı görmüyorsun, tek tek çıtaları kaydırıp, rahat bir şekilde koloni kontrolu yapabiliyorum.

Ana arı ve meme kontrolunu yapmak çok kolay, fenni kovandan tek farkı şeklinin değişik olması ve temel petek verilmemesi.

Sadece çıtanın ortasına kanal açıp 0,5 cm şerit halinde kılavuz petek bağlamıştım, kendi haline bıraksanda peteği düzgün işliyor, onun için barları(çıtaları) koy kendi haline bırak.

Busene kontrol ederken 5 çıtada kapalı ana memesi buldum, o gece köyde kalıp ertesi gün memeli çıtalarla niyetim bölme yapmaktı.

Sabah arıların yanında, hava biraz daha ısınsın diye oyalanırken, bir uğultu sesi, baktım ki bizim kovan oğul çıkarıyor.

Oğulu ayrı bir kovana, diğer memeli çıtaları da arısız olarak normal çerçeve içersine bağlayıp 5 adet bölme koloni oluşturdum.

Hasatta da, bir tanesini yanak çıtası olarak arıya bıraktım, 4 çıta balı da,ben ve eş dost paylaştık

Afiyet olsun. :smiley: