- sayfada ben sormuşum karabuğday hakkında bilgisi olan varmı diye 2014 te. 2017 de bir dönüm karabuğday ve yanına faselye ektim.Arıların tamamı faselyedeydi. Karabuğdaya konan bir tane arı görmedim. Faselye olmasaydı konarlarmıydı bilemiyorum.
Geçen yıl aynı tecrübeyi ben de yaşadım. Marketten aldığım (tahminimce işlem görmüş) karabuğdaylar hiç çıkmazken, tohumcudan aldıklarım beyaz çiçekler açtılar. Ne var ki onlara da hiçbir arının gitmediğini gördüm. Ama yine akıllanmadım tohumcuya başka bir şey için uğradığımda dayanamadım yine aldım. Aralıklarla bir kaç sefer daha ekeceğim. Sonuçlarını tekrar paylaşmak isterim.
Arkadaşlar karabuğday-greçka denilen bitkinin buğdayla alakası yoktur.Gluten oranı sıfır olduğu için çok tutulur ve son yılların moda bitkisidir. ![]()
Hem unu hem tohumu satılır.Unundan ekmek yapılır tohumu aynen bulgur gibi yenir çorbası yapılır.
Ancak piyasadaki karabuğday-greçka ısıl işlem görmüş yani kavrulmuş olduğundan tohumundan tekrar çıkmaz.
Karabuğday-greçka ekip satan aynı zamanda bir arıcı olan İdris Oğuzhan’dan (Oğuzhan çiftliği) konuyla ilgilenenler ayrıntılı bilgi alabilir.
-ben ektim geçen yıl arılar bir gün rağbet gösterdiler
-abartıldığı kadar arı rağbet göstermiyor
-çok küçük salkım ve salkımlardan sarkan çiçekler açıyorlar
-bu kadar abartılıp arıcılıkta devrim şöyle nektar şöyle bal diyenler yalan söylüyorlar