KEK VERME DÖNEMİ NE ZAMANLAR OLMALI?

değerli arkadaşlar, abiler! giresun alucra ilçesinde ufak çapta arıcılık ile uğraşmaktayım 18 mart itibariyle arılarım halen hayatta ama aynı bölgede bazı arıcıların arılarının söndüğünü duymaktayım. sizce bu dönemde arılarıma kek vermelimiyim faydalı olurmu görüşlerinizi almak istiyorum.

Hiç arım yok
Ama şunu yazabilirim

kek arıyı susatır dolayısıyla dışarıya cıkıp su içmek ister dışarısı 15 derecenin altındaysa soğuğa maruz kalır ve felc olup olür …

dolayısıyla sığuk zamanlarda arıya kek verilmez …

kek verme dönemi bence baharın bitişi ile yazın başlangıcı olmalı o ara kuraklık olur çiçek olmaz arı sermayeden yemesin die kek verilir …

bilgilerimi kale almayın henüz hiç denemedim

Sn. Lokman verin keki hemen…

Üst besleme kutusundan verirseniz çok iyi olur.

Kek verme zamanı bölgelere göre farklı olabilir.

Belki bazı arıcılara ters gelebilir.

Bulunduğum yerde arılara kek haziranda da verilir.

Haziranda verilen kek, kıtlık anında bal özü toplamak için üretilmiş arıların şoka girmemesi içindir.

[i][b]Bende son bahar ayında kek vermiştim. Mart ayının başında fazla irdelemeden kontrol ettim ve kek yemeye yeni başladıklarını gördüm. Şimdi 20 mart yani yarin tekrar kontrol edip ve 1 su bardağı kadar miktarla 1,25/2 oranında şerbet vermeyi düşünüyorum. Bahara çıkmış arıyı açlıktan öldürmek istemiyorum. Yağmurlarda yeni yeni gelecek, Sizce mantıklımı.?

1,25/2= 1,25 Lt su 2 kg şeker 8 sakkaroz )[/b][/i]

bu dönemde şerbet vermek nasıl bir fikir bilemiyorum ama daha önceden böyle bir uygulama duymadım. bahara çıkınca verilir benim bildiğim.
halil abi tavsiyenden sonra havanın iyi olduğu birgünde hemen keki vereceğim, üst besleme kutusu demişsin abi onu anlayamadım standart kovan üstü kapaklı, çıtaların üzerine gelecek şekilde uygulasam da olur sanırsam?

Çıta üzeri de olur bu mevsimden sonra.

Tek kovan var. Çift taraflı sıkıştırdım. Fazla ballı iki çerçeveyi boş alana koydum. Kapağın üstünede şurupluk bölmesini çıkarıp keki içine yaydım. Bademlerin bir kısmı çiçekte arılar istifade ediyor. 
Bu havalarda boşluktaki petekler güvelenirmi? Gününüz aydın olsun.

Eskişehir şartlarında o boşluktaki çerçevelere bu süreçte birşey olmaz.

Teşekkür ederim. Sıkıştırınca uçuş deliği hakimiyetini kurdular. Baktım seyrekte olsa polen çekiliyor. Ananın sağlıklı olduğuna delaletmi bunlar. Anayı pek seçemiyorum.

Ana arıyı görmeye gerek yok.

Yavru faaliyeti varsa ve meme yoksa ana vardır demektir.

Teşekkürler kardeşim. Sağ olun.

Hiç arım yok
Ama şunu yazabilirim

kek arıyı susatır dolayısıyla dışarıya cıkıp su içmek ister dışarısı 15 derecenin altındaysa soğuğa maruz kalır ve felc olup olür …

dolayısıyla sığuk zamanlarda arıya kek verilmez …

Arıcılık kursunda hocalar kışın kek ile besleme yapılır dediler.Yukarıdaki alıntıyada cevap göremedim.KIŞIN KEK İLE BESLEME KONUSUNDA USTALARIMIZ BİR BİLGİ VEREBİLİRLERMİ.

Bizim verdiğimiz kekler susatmıyor olsa gerek…

Şimdiden kış kekini mi tartışalım…

Yeteri kadar kışın tartışıyoruz.

Sayın Bilen anladığım kadarı ile kışın kek vermenin sakıncası yok.Doğrumudur?

Sakıncasını bilmiyorum…

Ben sürekli tepelerinde tutarım…

Sıkıyorsa çıkar alırlar üst besleme kutusundan…

Teşekkürlerde yukarı çıkıp almasınlar diye tehditmi ediyorsunuz arıları. :slight_smile:

Anladığım kadarı ile sonbahar stoklaması zaten yapılmış olacak; kekte hinihacette stepne. Yanılıyormuyum.

Hava sıcaklığı yeterince tehdit ediyor zaten :slight_smile:

Şimdi kek zamanı olmasada konu açılmışken bende kendi uygulamamı söyleyeyim ;Sonbaharda yaptığım şuruplama bittiğinde kovan üstüneki yemliğe keki koyarım bahara kadar durar.Baharda mevcudu az kalan koloni varsa kalan keki yiyemez bende kekin yerine şurup veririm Defalarca sene böyle yaptım .Kendi adıma bi zararını da görmedim.
Kışın keke çıkan arı salkımdan ayrıldığı için telef olurmu?yada bu uygulamam doğrumu ? saygılar .