KEK VERME DÖNEMİ NE ZAMANLAR OLMALI?

Şu anda bahar ve 21 Nisan. Sıcaklık 11 derece. İki aydır arılara kek vermedim ama sabah 7,30 da koyun sürüsü gibi yolumun üzerinde su aldıklarını görüyorum.

halil hocamın demek istedigini yanlıs anlamadıysam keki üst tarafa koyarım. zaten arıda yukarıya havalar sıcak oldugunda cıkar ve keki alır. yanı hava ısınmadan alamazlar bu yüzdende sıkıntı olmaz.

Bizim bölgede genelde kovan içi yemlikler kullanılıyor. Kovan içisıcaklığı ne kadarsa kek ısısıda okadar oluyor ve arılar daha rahat alabiliyorlar keki. Hem bu yemlikleri kovan daraltmasındada kullanıyoruz.Plastık olanlar 4 bölme olduğundan ölçüyüde ayarlıyabiliyorsunuz.Tam dolusu 2 kg kek alıyor. Duruma göre bittikçe takviye yapabiliyorsunuz. Arılar susarmı bilmemde uçuş tahtasındaki yağmur sularından istifade ettiklerini gördüm.

Sayın Hatkobi kenara aldığınız çok ballı çerçevelerin sırlarını taraktan geçirip arıların istifadesine sunabilirdiniz. ;D

Halil Bey şu kek ve arıların tehdit edilmesi konusunda cevap yazmadınız.Bekliyoruz.

Sn.GÜLTEKİN

Kışın arı salkımdayken yukarıdaki yemliğe kek yemek için çıkabilir mi?

Keki ancak salkımı gevşettiği, havaların biraz ısındığı günlerde çıkacağından problem olmaz.

Arıların tehdit edilmesi söz konusu değil, olayın espirisi havanın soğuk olmasında.

Tehdit olmaz mı?

Keki koyuyorum.

Kovana diyorum sıkıyorsa yersiniz.

Ben yine getiririm merak etmeyin…

Sıkanlar bitirir yine veririz…

Keki bitiremeyenler eninde sonunda tekmeyi yer…

İyi koloni daha kek yemesinden belli olur Ocak ayında… :smiley:

arı güçlüyse keki soğukta olsa sıcakta olsa rahatlıkla alabiliyor ama zayıfsa birde yavrusu varsa çitaların üzerindede olsa yavruyu bırakamıyor ve açlıktan ölüyor en iyisi arıyı kışın keke yada şuruba muhtaç duruma düşürmemek benim yaptığım en sık hata ???

kışlatma başlarken arıya kek vermenin arıyı gereksiz yere yorduğunu
ve ömrünü kısalttığını okumuştum biryerlerde…

Arı şerbeti kolayca alabiliyor ama keki yerken debeleniyor,

kabaca bakıldığında mantıklı geliyor ama

bunun, arının ömrüne etkisi arasında kolerasyon kurmak için

uygulamalı araştırma gerek…

Arı kek yediğinde su ihtiyacı doğduğundan, arıyı gereksiz yere ,yorduğu ve dolayısıyla ömrünü kısalttığını düşünüyorum.

Bu sene arılara kek vermemeyi onun yerine stoklamaları gerektiğinde ( Sonbaharda) koyu şerbet vermeyi düşünüyoruz.

bu zamana kadar sonbaharda stoklamayı yeteri kadar yapıp hiç bir zaman arıya kek vermedim.tabiki ustalar ne der önemli

Eski arılığım çok kötü bir yerde idi kışın araba ile ulaşmak imkansız idi,
o zamanlarda ben de fazlaca bal bırakır işi garantiye alıp arıya ek besin verme
konusunda çok hassas olmazdım.

Ama kek yada şurup vermek arının yumurtaya yatmasında ve yumurtlamayı sürdürmesinde
çok etkili.

Eğer verdiğiniz şurup koyuda olsa eğer arı onu sırlayamadıysa havalar soğumaya başladığında tüketilmek zorundadır ve kek olayında bu durum yoktur.Arılar keki yavaş tükettiği için onları bir nevi oyalar. Aslında kek alan arının enerjisi artacağından o nisbette de ömrü artacaktır. :o

Kek mevzusu baya derin bi mevzu

Bizim buralardaki arıcılar %50 kek verin yüzde ellisi asla sakın kışın kek vermeyin diyo eee haliyle bizim kafamız karma karışık oluyo

Daha bugün bi abimle kısa bi sohbet yaptık kışın bidaha kek vermem kolonilerim yavruya yattı havalarda bozunca yavru çürüğünden tedirgin

Ama başka biriylede görüşmem arına fazla bal stok yaptırmadıysan bide kışın kekle besleme yapmadıysan işin kötü kolonilerini kaybetmen an meselesi diyip beni korkutuyo

Şimdi kekle beslesem bu aylarda havalar malum yavru çürüğüne davet.

Beslemesem kekle bukezde açlıktan kaybedeceğim kolonilerimi bu nasıl bi yaman çelişki kek versemde vermesemde baharı göremicez yani.

Aşağı yukarı her sene kışın kek veriyorum.Fazla bir yavru çürüklüğüne maruz kalmadık.Yavru çürüklüğünün bence kovan içindeki hava sirkülasyonuyla ilgili olduğunu düşünüyorum.Kek verince yavruya gideceğine inanmıyorum.Kolonide kek eksik olmadığı halde dün baktım bâzı kolonilerde yavru yok.Yavruya gitmenin doğrudan iklim ve arılığın güneşe karşı konumunun da etkili olabileceğini düşünüyorum.

Şu yavru çürüğü mevzusunu besleme - yavruyu açma gibi hiç alakası olmayan konulara bağladıklarında ne haliniz varsa görün demek gibisi yok.

dış etkenler olmadan yavru çürüğü ihtimali yok denecek kadar az.
Dış etkenlerin birincisi arıcının kedisinden başkası değildir.

Haklısınız Halil bey  :)  , forumun "Yavru çürüklüğü" bölümünü okumadan bu iletiyi yazdım.Rüzgâra mâruz kalan bir kolonimin kurtçuklarının ölerek âdi yavru çürüklüğüne yakalandığına şahit oldum.Diğer konularda olduğu gibi bu konuda da engin bilgi ve tecrübelerinizden yararlanacağımıza inanıyorum.

Kek vermek ile arı yavruya yatar değil; kekin tadına bakan arı susar. Eğer hava soğuk ise su için dışarı çıkan arı geri dönemez. Soğuk havalarda kek ile beslemenin en büyük sıkıntısı budur. Ana arıyı yumurtlamaya teşvik için ise 1/1 ılık şerbet kullanırız. Kışın ılık havalarda koloninin ihtiyacı varsa gücüne göre kısa zamanda tüketeceği kadar keki verebilirsiniz, tabiki ILIK HAVALARDA.

Hava tahminlerinde %90-95 gibi büyük bir başarı kaydediliyor. Hava tahmin raporlarına bakarak daha düzenli bir besleme yapılabilir.

Aslında en önemli mesele biz arıcılardan kaynaklanıyor galiba; Kışa girmeden kolonilerin stokları niçin tamamlatılmadı acaba!!!

Bu kek konusu halen tam yerli yerine oturtamadığım bir konu. Kekin tüketilebilmesi için suya ihtiyaç olduğu kesin. Havaların uçuşa uygun olmadığı dönemlerde kek verilen arılar bir şekilde suyu buluyorsa, bu kovan içindeki nemden karşılanıyor sanırım.

İsmail Bey,

Kış aylarında su bulmak için arının dışarı çıkmasına gerek var mı?
Bence yok.

Kek verilince dışarı çıkıyorsa, buna sudan sebepler yerine kek içeriğiyle ilgili sebepler bulmamız gerekmez mi?