KEK VERME DÖNEMİ NE ZAMANLAR OLMALI?

2008 Yılı şubat ayı.

Kimsenin bir yere gittiği yoktu.

Dip not : Gece tepelerinde ışık yanıyordu ayrıca.

[b]http://yeniarici.blogspot.com.tr/2008/02/rutubetin-faydasi.html[/b]

[b]http://yeniarici.blogspot.com.tr/2008/02/beslenmeye-devam.html[/b]

Tabi ki olabilir Önder abi. Daha önce forumda da tartışıldı; kek hazırlarken neler katılabilir diye veya, başkalarının neler karıştırdığını. Birde, benim gibi koloni sayısı az olupta kek ihtiyacını hazır kek alarak karşılayanlar var. Forumdaki genel görüş , arılara vitamin verilmemesi yönünde ama; hazır kek ambalajlarında vitaminli diye yazıyor. Neyse, konuyu sapıttık galiba…

Önder abi; sizlerin tecrübesi benden çook çok fazladır, görüşünüze saygı duyarım, ama benim yazdıklarımda forumdan öğrenerek uygulamaya çalıştıklarımdır. Daha çoook eksikliklerim olduğunun farkındayım. Foruma sürekli yazmasamda aşağı yukarı her akşam takipteyim.

İsmail Bey,

Farkımız yok, forumdan öğreniyoruz.
Yöntemlerimiz, alışkanlıklarımız, düşüncelerimiz farklı olabilir.

Eleştiri konusu yapılabilecek olan kavram, farklılıklar değil eksiklikler olabilir.
Sanırım dördüncü kış olacak, kek kullanmıyorum.
Bu nedenle gözden kaçırdığım şeyler olabilir kek konusunda…

Benim gözlediğime göre arıların uçamadığı sıcaklıkta keke pek rağbet yok.

ben iki kovanı ma kek verdim 1 adeti sertleşme yapmış arılar bala erken yonelmiş diyeri kovanım ise 3cü poketi bitirdi ama kodrosu süper maşallah güzel tarafı sahil kesimi oldugu için sazla soguk yok arılar sürekli çalışıyor

stok konusunda şüpheliysen ver keki…
aç öleceğine tok ölsünler…
keki yiyen susuyor da balı yiyen susamıyor mu?
burda en önemli kural sıkıştırma yapmadıysan kekki verince mutlaka SIKIŞTIRMA yapılmalı.
aydın için verilebilir bence…

selam ve muhabbetle…

arkadaşlar o kadar yorumu okudum ama kafamda hala net bir fikir oluşmadı. kışın arıya kek verirsen arı susar diye bir teşhistir almış balını gidiyor. peki biz bu arıya kovan içinde su veremiyormuyuz ki bunu dert ediniyoruz? kovan içine koyulabilecek yüzlerce çeşit suluk var ki biz evde de kendimiz bir suluk tasarlayabiliriz bence.

kekin arıyı ısıttığı görüşündeyim. bunu şöyle bir tecrübeye dayandırıyorum. iki gündür kek vermediğim oğula bu gün akşam üstü kek verdim. dün ve evvelsi gün akşam hava sıcaklığı 26-28 derece idi akşam kovan önünde toplasan 10-20 tane arı vardı. bu gün hava sıcaklığı 19 derece az önce kovana baktım uçuş tahtası üzerinde arı birikintisi var yüzlerce arı kovan önüne çıkmış…

kışın bu bir avantaj olabilir. tabi ki bu bir ön görü… yani ne gibi bir dez avantajı olabilir bilemiyorum henüz denemediğim için…

bizim burada kışın hava sıcaklıkları +6 ile +20 derece arasında seyreder. ben kışın arıya kek verilmesinde bir sakınca olmayacağını düşünüyorum ama şöyle bir soru aklıma takılmıyor değil kek arıyı ısıtıyor ise kışın salkım oluşturan arı kek tüketip fazla ısınırsa o zaman ne olacak? bilen tecrübe edinen bir ustamız bir ağabeyimiz var ise şu konuyu net bir şekilde açıklığa kavuşturalım isterim. her yönüyle…

hayırlı ramazanlar…

Kek 365 gün verilebilir ama…

Arıların dışarı çıkamadık zamanlarda barsaklarında birikimler büyük sorun.

Soğuk olan günlerde arılar bir çeşit kış uykusu ile geçirdikleri için bu günlerde kekle beslemekten uzak durmalı.

Sıcak iklim bölgeleri barsak birikimi daha az olduğu halde soğuk olan bölgelerde büyük sorun olur.

Salih Bey,

Sayın Murat Akın Hocamız gerekçesiyle açıklamış, kekin sizin bölgenizde kış aylarında kullanılmasının sakıncası olmadığı anlaşılıyor.

Arıya suluk yapma fikrinden vazgeçin, kovan içindeki nem, kış aylarında onlara fazlasıyla yeter.

bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. nem olayı tamamen aklımdan çıkmış :confused:

son bir soru olarak kış aylarında derecelerin +15 ve üstünde seyrettiği günlerde kovanı açıp çıta üzerine arıların hemen tüketebilecekleri az miktarda kek verilmesinin bir sakıncası varmıdır ? gerçi yazılarınızdan olmadığı anlaşılıyor lakin bu kekin arıya faydası / zararı olur mu ?

bir makalede okumuştum ben uyguladım gerçektende etkili oluyor…arılar sonbahar beslemesi asla kekle olmaz…zorunlu kek koyacaksan mutlaka suda koymalısın…su olm.azsa arı keki tüketemez.kaldıki kek bala dönüşüp arının tüketmesi zahmetlidir…şurup beslemesi yapılır…avrupa arıcılar keki erken ilk baharda polenin henüz olmadığıı devrelerde arıyı yavruya teşvik için verirmiş.bizde hala bu bilinç yokmuş.kek erken ilkbaharda polen yerini alır anayı yumurtlamaya teşvik edermiş…geçen ay ben denedim.arılarım ogul verdi 20 günü geçti yumurta yok…inceledim yok…sonra yarım kg keki kata koydum 10 gün sonra baktım kek bitmiş arı iki çerçeve yavru doldurmuş…günlükte var kapalıda

Arının uçuş yaptığı her zaman kek verilebilir

ancak hava sıcaklığı 7 derece civarında olursa arılar suya çıktığında dönemezler

arıcı hava sıcaklığı durumuna göre hareket ederse sorun olmaz,biz forumdan böyle öğrendik.

buna göre bizim bölgede her zaman kek verilebilir bizde hava sıcaklığı nadiren 10un altına düşer :smiley:

Salih bey

forumda yaptığımız hatalardan en belirgini bölgeler arasındaki farkları gözetmeden hüküm vermektir zaten.

sizin bölgenizde hava sıcaklığı bu şekilde ise ihtiyaç halinde herzaman verilebilir.

hiç endişeniz olmasın

mühim olan besleme işinin cılkını çıkarmamak. :slight_smile:

yok ibrahim abi ben espiri amaçlı dedim zaten :slight_smile: daha önce kışın besleme yapmadım. daha doğrusu hiç gerek duymadım. her zaman arıya biraz fazla bal bırakıyoruz. zaten hava uygun olduğu için çok bal tüketmiyor. ama lazım olursa beslemesini yapabileceğimi öğrendim sizin sayenizde.

Meraklı ve ögrenme istegi olan biri olarak,konuları dikkatle okuyorum…Tabi bu arada kafada sorularda oluşuyor…Yagma konusundan sonra, burada okuduklarımdanda epey bilgi edindim…ama bir soru var…“Kek,in kovan üzerinden verilmesi yagmaya yol açmazmı”

Üstüne derken, içine koyuluyor, çıta üstüne yani koku vb… yaymaz yağma da olmuyor.

Beslemede yağma riski en az olan kektir.

Tabi diğer önlemleride almak şartıyla.

Yanlış anlaşılmasın ama kek bana biraz tembel arıcı işi gibi geliyor.

Özcan bey

neden böyle bir kanıya vardınız?