KEK VERME DÖNEMİ NE ZAMANLAR OLMALI?

İbrahim bey eğer hava şartları yemlemeye uygun ise bence bunu sıvı besleme ile yapmak daha uygun gibime geliyor.

Yok değil ise vede koloninin protein ihtiyacı var ise ve kuluçkalıkta yeterli bal ve polen stoğu yok ise amenna

Burada kek veren arıcılarımız bunu övünerek söyleyip aylarca kovanın kapağını açmıyor, hava şartlarına, koloninin durumuna bakan yok

Havalar şuan gece -10 gösteriyor ve çoğu arıcımız kolonilerine 1 kg kek koydu kış için kapattı sonuç ne olur acep…

Özcan bey

forumdaki çoğu arıcımız işi gereği arılığına haftada bir gidebiliyor bazen 2 haftada bir.

bunuda göz önüne almamız gerekir.

kek çoğu zaman arılarımızı kurtarıcı bir besindir.

Geçen gün arı malzemeleri satan bir dükkana orta yaşlı bir müşteri geldi. 1 koli kek alıp gitti. Sonra başka bir müşteri yine kek almaya gelmiş. Bu mevsimde ne keki? diye düşünürken arıları olan eniştem aradı. Arılara kek versem olur mu diye? Şu kek mevzusuna forumda net bir açıklık getirilmemiş.

1. Bu ayda kek yerine aç arıya şurup versek daha makbul olmaz mı?

2. Şurup verilmesi durumunda yağma riski ne olur?

3. Kek kış ayında salkımdaki arıyı fazla yormaz mı?

4. Şu suya çıkma olayını da bir türlü anlayamadım doğrusu. Kek yiyen arı kek yemeyene göre suya daha mı çok gider?

5. Kek yiyen arı bu mevsimde yavruya geçerse tüketim daha da artmaz mı?

Ben şubatın başında vereceğim.

Geçen yıl 137 lira olan şeker bu yıl nakit 147 lira olmuş her zamanki aldığım yerde.

Keki yapacak adam şekerin çuvalını 150 'den sayacak

15 tl işçilik (poşetleme dahil)

165 liraya geliyor.

15 lira işçilik bedava gibi.

Normal mi sizce?

İşçilik bedavaymış.

Ama kafam karıştı, siz keki şekerdenmi yapıyorsunuz?

evet pudra şekerinden.

Ocak ayında orta bir kovanın bal tüketimi 1 kg civarıdır.

Arılar ocak içinde sürekli salkım drumundadır.

Zamansız besleme yaparak arıların salkım davranışını bozmak uygun değildir.

Bırakın arılar dinlensin, yorulup yıpranmasınlar, baharda kovanın hızlı gelişimi için dinlenmiş işçi arılara gerek var.

Geç sonbaharda verdiğimiz koyu şerbetleri arılar kış için depolamışlardır.

Yaban hayatını düşünecek olursak,aslında her şey normal akışında

Ama biz insanoğlu,yolunda giden hayatı altüst ediveriyoruz.

Koskoca süssesi ile Ayı bile kış uykusunda iken acıkmıyor,yemiyor içmiyor.

Biz onu uyandırırsak,kesin olarak karnının acıktığını hissedecek,doymak isteyecek,hatta zarar verecek.

Murat hocamın dediği gibi bırakın,en azından kış uykularında rahatsız etmeyelim.

sonbaharda stoklar tamamlandıysa hiç telaş etmeye gerek yok.
Murat hocamın dediği gibi tüketim kış aylarında çok düşüktür.
Kış aylarında pek su ihtiyacı olmaz.
stoklar iyi değilse kek verilebilir.
Yine stoklar iyi değilse şubat ayından itibaren poşette koyu az miktarda şurup verilebilir.

murat hocam peki ya arı salkım kurmamış ise

dereceler +10 ve yağışsız olduğunda (günde en az 4-5 saat) arı kendini direk çiçeklere atıyorsa

5/3 (5çerçeveli kovanın 3 çerçevesi) yavru alanı ise

kovan dışarısında çiçeklenme sürekli var ise

bu durumda bizlere ne tavsiye edersiniz?

Sabit uygulamalar mutlaka vardır. Ancak mevsim değişikliği de bir gerçek. Polatli’da 10 ocakta yumurta baslamış .normalden 1 ay kadar erken. Arıların besin stokları kontrol edilip isteyene koyu şerbet veya kek verilmeli. İstemeyen kovanı da erkenden harekete geçirip yormamalı bence.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ocak şubat aylarında arılar;
hava sıcaklığı arttığında salkımı bozar hava soğuduğunda salkıma geçer alanı daraltır.
gündüz iyi olan hava gece eksilere düşer
her zaman söyleniyor yavru çürüğüne dikkat
3 çerçeve yavru var ise petek örülmeden çerçeve vermeyin.
3 çerçeve yavru var ise stokları kontrol edin özellikle duvarlara iyi bakın
sıkıntı var ise poşetle koyu beslenebilir.

evvelki sene martın tam başında ilk şerbeti vemişim. geç kaldığımı düşündüm.

çünkü yavru alanı bayağı bir genişlemişti zaten.

geçen sene şubat ayının ortalarıydı ve yavru alanı yine genişti.

bu yıl ilk koyu şerbeti yine şubatın ortasında vermeyi düşünüyorum fakat onun öncesinde kekle başlayıp, yavru faaliyetine hız katabileceğimi düşünüyorum.

Orası adana ama.

Adana bölgesini bilmem ama
bahsedilen aylardaki yapılan besleme yavru faaliyetini yoğunlaştırmak için yapılmamalı
Stok sıkıntısı var ise beslenmeli aksi taktirde
Ahmet bey
kekle değil doğrudan poşetle koyu sıvı besleme daha sağlıklı olur derim

Göksel bey önceki 2 yılda verdiğim ilk şerbetlerde, şerbeti almayan veya kovan önünde çoğalan arı ölüleri oldu.

Yeteri kadar koyu yapmamam, yemlikte vermem veya şerbet miktarını kaçırmam bunlara sebep oldu diye düşünüyorum. Sebep bunlar dahi olsa şerbetten önce kekle başlamak istiyorum tedbir olsun diye.

Bir ikincisi, bu yıl fazla vaktim olmayacak, baharda çoğunlukla kekle idare edilecek gibi görünüyor şuan.

Alışsınlar ;D

Hocam ağzına sağlık.Ocak ayından ayından sonra havaların ısı durumuna göre yükleme yapabiliriz sanırım.

Yavrulu çerçeve var ise yiyecek az  ise  koyu ılık  şurup ver. Hatta sıcaklıklar 4-5 gün iyi olacaksa kek de ver  derim.

Keki azar azar ver . Yavru yok yiyecek az yine arı şurubu aldıkca vermelisin , koloni açlıktan ölecek zaten , bırak tok ölsünler.

Sevgili arıcı arkadaşlar; hava sıcaklığı eksi “-C” derecelerde iken arılara

kek vermenin mantığını hiç bir zaman çözemedim. sıkı salkımdaki arı

üzerindeki taş gibi kalmış kek kalıbını nasıl yumşatacak’ta yiyecek.

Stok durumu iyi olan arıları hiç açmamak çok daha isabetli olur, arı

gevşek salkım durumunda veya sıvı besini alabilecek durumda ise

ılık sıvı vermek bence daha iyi olur. Arısının yanına 10, 15 günde

bir gidenler, besin stoklarıda az olanlar bu zamandan sonra keklerini

verebilirler. Soğuk havalarda verilen kekin yarısı polen çekmecelerine

dökülür, yani telef olur.

yavrulu çerçevelere genel olarak bakıldığında duvarlar hariç bütün çerçeveler yavrulu

yani 5 çerçeve arının en dış iki çerçevesi stok durumunda içeride kalan 3 çerçeve yavrulu

bazılarında stok çok iyi hatta yavru alanını daraltıyor bunun için şerbet vermiyorum onlara

onun yerine kek vermek niyetindeyim en azından stoklar biraz eritilene yavru alanları iyice genişletilene kadar

stok sorunu yaşayan arımız yok çok şükür hepsinde stoklar iyi

bizde havalar 4-5 gündür +7 derecenin üzerinde (gece sıcaklıkları +7 ve üzeri gündüzleri 12-22 arası gidip geliyor)

hava tahminlerine göre 10 gün kadar böyle devam edecek