Geçen gün arı malzemeleri satan bir dükkana orta yaşlı bir müşteri geldi. 1 koli kek alıp gitti. Sonra başka bir müşteri yine kek almaya gelmiş. Bu mevsimde ne keki? diye düşünürken arıları olan eniştem aradı. Arılara kek versem olur mu diye? Şu kek mevzusuna forumda net bir açıklık getirilmemiş.
Bu ayda kek yerine aç arıya şurup versek daha makbul olmaz mı?
Şurup verilmesi durumunda yağma riski ne olur?
Kek kış ayında salkımdaki arıyı fazla yormaz mı?
Şu suya çıkma olayını da bir türlü anlayamadım doğrusu. Kek yiyen arı kek yemeyene göre suya daha mı çok gider?
Kek yiyen arı bu mevsimde yavruya geçerse tüketim daha da artmaz mı?
sonbaharda stoklar tamamlandıysa hiç telaş etmeye gerek yok.
Murat hocamın dediği gibi tüketim kış aylarında çok düşüktür.
Kış aylarında pek su ihtiyacı olmaz.
stoklar iyi değilse kek verilebilir.
Yine stoklar iyi değilse şubat ayından itibaren poşette koyu az miktarda şurup verilebilir.
Sabit uygulamalar mutlaka vardır. Ancak mevsim değişikliği de bir gerçek. Polatli’da 10 ocakta yumurta baslamış .normalden 1 ay kadar erken. Arıların besin stokları kontrol edilip isteyene koyu şerbet veya kek verilmeli. İstemeyen kovanı da erkenden harekete geçirip yormamalı bence.
Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ocak şubat aylarında arılar;
hava sıcaklığı arttığında salkımı bozar hava soğuduğunda salkıma geçer alanı daraltır.
gündüz iyi olan hava gece eksilere düşer
her zaman söyleniyor yavru çürüğüne dikkat
3 çerçeve yavru var ise petek örülmeden çerçeve vermeyin.
3 çerçeve yavru var ise stokları kontrol edin özellikle duvarlara iyi bakın
sıkıntı var ise poşetle koyu beslenebilir.
evvelki sene martın tam başında ilk şerbeti vemişim. geç kaldığımı düşündüm.
çünkü yavru alanı bayağı bir genişlemişti zaten.
geçen sene şubat ayının ortalarıydı ve yavru alanı yine genişti.
bu yıl ilk koyu şerbeti yine şubatın ortasında vermeyi düşünüyorum fakat onun öncesinde kekle başlayıp, yavru faaliyetine hız katabileceğimi düşünüyorum.
Adana bölgesini bilmem ama
bahsedilen aylardaki yapılan besleme yavru faaliyetini yoğunlaştırmak için yapılmamalı
Stok sıkıntısı var ise beslenmeli aksi taktirde
Ahmet bey
kekle değil doğrudan poşetle koyu sıvı besleme daha sağlıklı olur derim
Göksel bey önceki 2 yılda verdiğim ilk şerbetlerde, şerbeti almayan veya kovan önünde çoğalan arı ölüleri oldu.
Yeteri kadar koyu yapmamam, yemlikte vermem veya şerbet miktarını kaçırmam bunlara sebep oldu diye düşünüyorum. Sebep bunlar dahi olsa şerbetten önce kekle başlamak istiyorum tedbir olsun diye.
Bir ikincisi, bu yıl fazla vaktim olmayacak, baharda çoğunlukla kekle idare edilecek gibi görünüyor şuan.