Ana arı neden küçülüyor merak ettim.Doğru söylüyorsunuz ama yine de içimden ‘‘Hadi ana yoksa?’’ demeden duramıyorum Zaten propolis yoğunluğundan dolayı (çerçeve üstlerinde özellikle) arılar sıkışabiliyor kontrol esnasında.
Ana arılar normal zamanda yumurtlar iken ağırlığının bir kaç katı yumurtlayabilir. Yani günlük 2500 civarı yumurta yapabilir. Buna istinaden ana arılar yumurtlama faaliyetlerinde daha iri görünürler. Soğuk havalarda yumurtlamadığı zamanda tabi ki 2500 yumurta olmayınca küçülmesi normal değil mi?
Halen kovanlarda 2 - 3 çerçevede yumurtlama faaliyeti devam ediyor Kadir.
Selamlar tüm arıcı dostlara…Yoğunluktan olsa gerek siteye fazla uğrayamaz oldum.Şimdi tatilde olunca biraz rahatız.Kadir askere gitmiş ondan bile haberim yok Neyse yarılamış maşallah. Arılarım göksu nehri tarafına götürdüm oralar kışın daha ılık oluyor Karaman a göre.2 koloniyi uzun zamandır kontrol etmiyordum,gidince 2 sinin de iyi olduğunu gördüm şükür.
2 kolonime de yarımşar paket kek verdim ve dayanamayıp birini kontrol ettim 7 çerçeveden 4 çerçeveye düşmüş.Ben 5 çerçeve bıraktım.Yakın zamanda kontrole gideceğim ve duruma göre 1 çerçeveyi de çekmeyi düşünüyorum.Kontrol ettiğimde alt havalandırmanın açık olduğunu fark ettim ve tamamen kapattım.Yavru az da olsa atılmıştı.İnşallah bahara çıkarlar ve yazın yaptığım hataları tekrar etmem bundan sonra.
Güzün 2 kolonimin sönmesini şuna bağlıyorum: Balı sağdıktan sonra varroa mücadelesi yapmadım bidaha sağarsam ilaç kalıntısı olmasın diye.Biraz fazla beklettim galiba,bir de baktım sapasağlam arılar bitmiş.Polen tuzağı varroa ölüsü dolu,canlısı ne kadardı Allah bilir. Yavru çürüğü olan koloniyi ozonla ve pürmüzle son derece titizlikle temizleyip çürüklü çerçeveleri yaktıktan sonra durum mükemmeldi.O da nasıl olduysa sönmüş…Nasip…Bu 3. sezonum olacak inşallah.Hataları yaptıkça tecrübeleniyoruz anlaşılan.Tabi ki en başta siz değerli ustalarımın o değerli bilgileri sayesinde ilerliyoruz…Herkese iyi günler dostlar,abiler…
Burada parayla anınamayacak bilgiler paylaşılıyor. Tecrübelerden herkes kendince ders çıkarıyor. Çok güzel bir ortam. Allah herkesin gönlüne göre versin.
[quote author=ugursana link=topic=10611.msg235755#msg235755 date=1422454423]
Burada parayla anınamayacak bilgiler paylaşılıyor. Tecrübelerden herkes kendince ders çıkarıyor. Çok güzel bir ortam. Allah herkesin gönlüne göre vers
Selamlar.Hafta sonu arılara bakmaya gittim hava iyi olunca poşetle şerbeti verdim.Dayımın sönen kolonilerinden birine arılar nasıl olduysa ağzını kapatmamıza rağmen girmişler.İçinde bal vardı ve biz bi detayı unutmuştuk yavrular çürük olmuş açtığımda kokudan anlamıştım zaten.Arıları erken uyansın diye göksu nehri civarına götürmüştük.Şimdi korktuğum bizim arıların da yavru çürüğü olması… Zamanımız kısıtlı olunca müdahale edemedik.Dayım da Avrupa da uzun zamandır. Benim 2 koloniyi oradan uzaklaştırmam mı daha iyi olur yoksa dayımın yavru çürüklü kovanlara müdahale etsek yeterli olur mu acaba ? Yine yavru çürüğü…Mesafe uzak olunca en erken önümüzdeki pazara gidebiliriz…Değerli düşüncelerinizden yararlanarak hareket etmeyi düşünüyorum.Saygılar.
Yavru çürüklüğü olan sönmüş kovanın çıtalarıni yak ballı olsa bile…kovanı da dezenfekte edip kapat.sönen kovan amerika yavru çürüklüğü değilse kendi kovanın sıkışık ve kuvvetliyse inşallah bir sıkıntı olmaz .olsa da hemen anlaşılmaz
Yavru çürüğü Mucadele yontemini biliyorum geçen seneden başıma geldiği için .Sağolsun hocalarimin da yardımıyla atlatmıştım. Bu sefer durum biraz farklı arılar dayiminkiyle beraber ve dayım aylardir yurt dışında.Benim 2 ari,dayımın 20 arısı olunca işler biraz karıştı.Neyse hayirlisi . Arilara bugün 1 er kabarmis petek verdim.Durumlari iyi 1 i koltuk peteğine geçen hafta gunluk atmisti.Diğerinde de dalak görünce verdim kabarmisi.
Hasan bey önceki iletilerimde yavru çürüğünün nasıl oluştuğunu yazmıştım zaten,görmemiş olabilirsiniz bi önceki sayfada.Bu bahsettiğim arılar benim arılar değil dayımın 9 adet kolonisinin söndüğünü gördük ve acelemiz olduğu için kontrol bile edemeden uçuş deliklerini kapatıp uzun süre arıların yanına gidememiştik.İçindeki kapalı yavruların arısız çürüğe dönüşeceği gerçeğini düşünememiştik daha doğrusu.
Tabi benim 2 adet kovanım da dayımınkilerle beraber ve dayım yurt dışında olunca bizim de imkanlar biraz kısıtlı olunca(üstüne bir de mesafe uzak olunca) bunları yaşadık.
Herkese iyi günler.Arıları merkeze getirdim uzak olunca şerbet veremiyorduk.Şimdi kabarmış petek versem olur mu acaba?Bugün sıcaklık saat 14.00 te 10 derece, 17.00 de ise 12 derece gözüküyor.Ara ara yağmur var,bi açıyor bi kapalı hava.Rüzgar 25 km/sa. Burda bademler ve kayısılar açtı,elmalar daha çiçek açmadı ham petek veremem herhalde; oyüzden kabarmış versem ne dersiniz?