http://www.imagesturk.net/images/2015/07/07/20150630_17173028418.jpg
Ana arı yumurtlarken…
http://www.imagesturk.net/images/2015/07/07/20150630_17173028418.jpg
Ana arı yumurtlarken…
Pazara gidiyorsun:
Kardelşim biber acımı?
Olurmu abi hiç acısı hepsi tatlı
Pazarı gez: aynı yer gel 10 dakika sobra sor acı biber var mı?
Abi bunlar çok şahane acı biber.
Veya!
Bir çuval biberi iki bölüp yarısını acı, yarısını tatlı diye satar.
Irk ikinci planda kalıyor…
sakınliği nasıl?
gerçi şimdi çoğu kovan sakindir…
Şİmdilik sakin
renk ve üzerindeki tüylere bakıyorum bende bir adet karniyol var hiç benzemiyor hem renk açısından hem üzerindeki tüy gem de bendeki karniyol daha uzun ve biraz daha ince sanki. bir kovan da kafkas hediye etmişlerdi renk açısından çok benziyor kafkaslara açıkçası. tabi resim bu ne kadar belli olur orası da var.
Sayın Salih Zubar,
Kafkas olduğu söylenerek verilen bir anaarı vesilesiyle Kafkas arısını gördüğünüzü düşünmeniz doğal.
Doğal olmayan ise, onlarca biyometrik ölçüm gerektiren ırk belirleme konusunda, sahip olduğunuz bu tek arıdan yola çıkarak teşhis koymanız olmuş.
Yanlış anlamayın, benzeri hataları neredeyse hepimiz yaptık.
Hatalı olan siz değilsiniz, arıcılık dünyamızı ırk safsatalarıyla kirletip kazanç devşirenler.
Şimdi size verilen Kafkas anaarıya dönecek olursak, anaarıyı bulmak için çaba harcamayın; işçi arılara bakın.
Saf Kafkas işçi arıları gri - esmer renkte olurlar ve sarı halkaları bulunmaz.
Kuşkusuz bu da tek ölçü değil ama biyometrik ölçülerden daha kullanışlı.
Elimdeki diğer analar Kafkas melez diye biliyorum ama bir çoğunun rengi birbirinden farklı,hele birinin bacakları dikkatimi çekti altın sarısı ve örümcek bacağını anımsatıyor sanki ![]()
Bölgemdeki çiçekler bunlar ama hala bal yok…
http://www.imagesturk.net/images/2015/07/11/20150701_181054baf66.jpg
Bunların yanında sarı renkli hardallardan ve daha farklı çiçekler de olmasına rağmen 2 gün önce gittim hala kemerlerde dahi bal yok sırı geçtim nektar yok… Sadece 1 kolonide sırlama var kemerlerde…Bu nasıl iş anlamadım 9 koloninin 8 i de kötü mü olur…Geçen seneki arılığım burdan daha iyiymiş anladım.Orada bal olduğu söyleniyor az da olsa.Aslında yakın mevkiiler ama anlamadım nasıl oluyor…
Kemal bey
bu sene rengarenk çiçek var bal yok
ancak biz acele ediyoruz zamanı geldiğinde balda olacak endişe etmeyin.
bizim bu sene bal sağım tarihimiz eylül 15 i bulur.
Burayı 20 km mesafesi olduğu için tercih ettim bir de yeşillik bir yer olunca iyi diye tahmin ettim gerçi bu mevkiide arıcılık yapanlar iyi diyorlar buranın balına yalnız bal hala yok!
Acaba geçen seneki yere götürsem mi? Geç mi kaldım bilmiyorum. Ya da ayçiçeğini mi beklesem nasıl olsa ona da gitmeyi düşünüyorum.Ne yapsam bilemedim üstadlar.
Tamam İbrahim Bey içim rahatladı bunu duyunca teşekkürler.
Bir şey sormak istiyorum kat vererek,araya gazete kağıdı koyarak birleştirme yaptığım 2 çerçeve kuluçkalığa sığmadı,yanlar duvara değiyor ne yapmam lazım bu çerçeveler ful kapalı.Acaba küçültme şansım var mı?
Kuluçkalık üzerine koyduğun ilave içine sığıyorsa, ilave içinde kalsın, ilave ve kuluçkalık arasına ana arı ızgarası koy.
Ana arı ilavedeki çerçevelere yumurtlamasın. Ana arı ilaveye sürekli yumurtlarsa, kovanda bal birikmez.
kesinlikle sizi uğraştıracak çerçeveler
standart değilmi kovanlarınız
ben böyle çerçeveyi yavru çıktığı an kovanda durdurmam
arılığımdaki eski yeni bütün kovanlarım ve çerçevelerim standart
kemal bey, sizede tavsiye ediyorum çok rahat oluyor.
ben benzetme yaparak bendeki karniyol anaya benzemiyor daha çok kafkas anaya benziyor demiştim. bu arada ikisini de ana olarak almadım kovan olarak hediye ettiler. yani ortada bir kar olmadığı için hediye eden arkadaşlar kandırılmamışsa şayet bir aldatma söz konusu değil. ha yanlış mı değil mi onu tartışmakta sıkıntı yok elbette yanlış olabilir. yalnız ben sadece bendeki karniyole benzetemediğimi ifade ettim.
Adem Bey şu anda zaten katta duruyor müdahale edemedim.Ancak araya ızgara koymayı da düşünmüyorum ;çünkü koloni 5 çerçeve ve ilerlemediği için birleştirme yapmıştım.Bal alabileceğimi de zannetmiyorum.Teşekkürler cevabınız için.
İbrahim abicim aynen öyle katılıyorum size.Ben bu kovanları Adanadan getirttim ucuz diye ve aynı adamdan 1 yıl arayla getirttiğim 2. parti kovanlar standart değilmiş meğer… En kızdığım ve en uğraştırıcı meselelerden biri bu olsa gerek arıcılıkta. Atsam yavrular yeni çıkıyor o yüzden ellemedim şimdilik.Kovanı kendim yapabilsem ah ne var belki bir gün…