20 nisanda arıları böldüğümden beri en son durum bu…Bugün de hazır ana arı sahibi aradı ve yumurtlamaya başladıklarını söyledi.Bölmelerim, diğer kolonilerden kapalı yavru ilavelerimle 3/4 çerçeveye ulaştı.Ben tercihimi kendi analarını çıkartmalarından yana kullanıyorum.Sizce de doğru değil mi?
[quote author=M. Cahit SÜMER link=topic=10611.msg211801#msg211801 date=1399403199]
Bugün Mayısın 6 ’sı…
Bölme işleminin yapıldığı günden sonra onaltı (16) gün geçmiş.
Zaten bölme zayıftı ve ana hâlâ çıkamamış…
Durum ümit verici değil…
Hayırlısı olsun.
Bölmelere gelecek olan hazır ananın çiftleşmesini beklerken yaptıkları memeleri de bi yandan kesiyordum.Ama bu memeler en son kapananlarıydı umarım çıkarlar.Az sonra şurup vermeye gideceğim öğle arasında.İnşaallah çıkmıştır.
Yakup bey bugün kapalı gözlerden yavru çıkışını da gözlemledim ama gördüğünüz alandaki kapalılardan olmayabilir.Ben en iyisi yavru çürüğü konusunu biraz inceleyim.
Uzun zamandır yağmayan yağmur bugün yağmaya başladı,yarın da yağışlı gözüküyor Karaman.Bu yüzden arılara bakamadım hala.Yavru çürüğü meselesi kafama takıldı.Arılığa gider gitmez kapalı gözleri bi çubukla kontrol edeceğim.Peki ya yavru çürüğü belirtisi göremezsem acaba diğer kapalı gözlere de çubuk sokmak gerekir mi
Gözlerde çöküntü yok bildiğim kadarıyla;ama kararma var.Ana arım da yeni çıktı.Tüm bunları geçtim demiri diğer kovanlarımda da kullanıyordum.İnşallah onlara bari bulaşmaz.
Halil abinin dediği gibi yavru çürüğü var bölmenin birinde.Ben de zamanım kısıtlı olduğu için dün ikindin bi arıcı abinin de yardımıyla tetra 500(pudrayla karıştırılmış) kullandım.Daha doğrusu o abi illa da bişey olmaz ben bilirim deyince bişey diyemedim.Aslında antibiyotik kullanılmaması gerektiğini de öğrenmiştim ama…Şimdi yarın inşallah kovanı pürmüzleyip başka kovana aktaracağım.Bu kovandan bu sene bal zaten alamam ama almamalıyım da değil mi? Herkese iyi akşamlar.
öncelikler geçmiş olsun kemal bey,
geçen sene aynı sıkıntıyı bende çektim tamda bu zamanlardı.
bu sene arıları oldukça sıkışık çalıştırıyorum.sıkıntı yok şükür.
antibiyotik kullanmanıza hiç gerek yoktu.site de bu konu ile yazılanları uygulyın tamamdır kurtulur arılarınız inş…
bu koloniden bal almanız çok zor…
iyi bir bakımla seneye ancak.
Sağolun hakan bey.İnşaallah kurtarırız.Zaman kavramının önemi iyice belli etmeye başladı kendini.Daha müdahale edemedim yavru çürüğüne.Okuldan gidiş geliş yapınca merkeze,işler daha da zorlaştı bu sene…Yarın okul çıkışı köyde kalıp dezenfekte ve petek imha işine başlayacağım.Bugün yeni demir,eldiven ve hatta maske bile aldım.Aklıma gelmişken maskeyi nasıl dezenfekte edebiliriz?Yıkamak yeter mi?
Bugün arılığa gittim öğle arası.Güçlü 2 kovanımda da günlük yumurta göremedim(kovanın birine iyice bakamadım ama…). Bizim burda 2 gündür hava yağmurluydu bunun etkisi olur mu acaba?Resmen yumurta atımı durmuş.Hatta güçlü kovanın birinde de kararmış kapalı gözler görünce iyice korktum.Halil abinin meşhur tekme geldi aklıma ama çubukla kontrol ettiğimde çürük göremedim.Bu iş beni strese sokmaya başladı inşallah bu dönemi sağ salim atlatabilirim.
Aklıma takılan bir şey daha var:Bu yavru çürüğü olan bölme kovanın anası çıkalı 4-5 gün oldu.Kovanın arısını anasıyla birlikte temiz kovana çıtasız çerçevesiz silkeleyip önce 24 saat bekleyeceğim(forumda anlatılanlara göre).Bu durum yeni ana için(henüz çiftleşmemiş) problem olur mu? Ayrıca en çok merak ettiğim: Ben bu koloniyi kurtarırsam seneye de mi diğer kolonilerden çerçeve alış verişi vs… yapmayacağım? Yeni anayı tekrar değiştirmem gerekir mi ? Biliyorum sorular ardarda oldu ama bu sorular çok takıldı kafama…Sizlerin değerli bilgileriyle kafamdaki karmaşadan kurtularak şu stresi bir nebze de olsa atlatmak istiyorum.Saygılar…
kemal bey öncelikle yapacagınız işlemleri yapın yeni kovandada hastalık devam ederse
ana arıyı öyle degişirsiniz şayet ana arı temin edebilirseniz kovanı, çerçeveleri,ana arıyı
hepsini degiştirseniz daha saglıklı olur zannediyorum.
kolonide ileride hastalık tekrarlamazsa çerçeve alış verişi yapılır diye biliyorum.
yanlışlarım varsa ustalar ikimizide uyarırlar inşallah kolay gelsin selamlar…
selamlar dün yaptığım incelemede güçlü kolonimde de yavru çürüğü gördüm çok az gibiydi ama sonuçta vardı.Bölmelerden mi bulaştı yoksa üşümeden mi oldu bilemiyorum yalnız sıkı tutmaya çalışıyordum.Yavru çürüğü olan bölme 4 çerçeveydi ve peteklerde hiç çürük kalmamış hatta yavru kalmamış yine de yakayım mı hepsini bilemedim.Ballı polenli vs…