koloni oğul verirken hangi ana cıkar kovandan

koloni oğul verirken hangi ana cıkar kovandan

içindeki yaşlı ana çıkar

Eğer hava şartları oğul için uygunsa ilk olarak kovanın mevcut anası çıkar. Çünkü o an kovanda başka ana yoktur. Diğer analar 8-9 gün sonra yüksüklerden çıkacaklardır.

Bu acemilikle bakalım doğru cevap verdim mi? Ustalarımız söyler herhalde.

Yaşlı ana çıkar. Genç analar uzun menzil uçamaz. Doğduğunda ağırdırlar, çiftleşme uçuşuna kadar

ağırlık kaybederler öyle uçarlar.

Kovan oğul verirken:

Ana memelerinin kapandığı an ilk oğul çıkar, çıkan ana arıda kovandaki yaşlı ana arıdır.

Bilemediğiniz kaynaktan gelen büyük bir oğul yakalarsınız ama kıştan çıkmayabilir.
Nedeni yaşlı ana arıdır.

Birinci oğuldan 7 gün sonra ikinci oğul çıkar.

Eğer daha fazla oğul çıkacaksa ikinci oğuldan sonra her iki günde bir oğul çıkar.

Birinci oğulun ana arısı yaşlı fakat arı sayısı fazladır.

Daha sonra çıkan oğuların ana arısı genç fakat arı sayısı azdır.

yani anladığım ilk oğul cıkışında yaşlı ana cıkıyor peki oğulu yakaladıktan atıyorum 10 gün sonra yaşlı anayı öldürüp yeni ana yaparlarmı

Foruma hoş geldiniz. Yukarıdaki profil menüsünden yaşınızı da eklemenizi rica edeceğim…

Neden yokken öldürmezler.

kendimiz öldürürsek ananın gencleşmesi için

DOĞRU SÖYLÜYORSUN.

ÖLDÜRME KOLONİDEN AL.

YENİ ANA ARI İLE DEGİŞTİR.

Kapandığı an mı, yoksa kapandıktan sonraki (genç ana doğana kadar geçen) günlerde mi?

Bu yazdığınız genç anayla değil, yaşlı anayla ilgili bir durum. Yumurtlayan analar uçabilecek duruma gelebilmeleri için ağırlıklarının üçte birini kaybetmeleri gerekir. Bunun için de oğul hazırlığı yapan koloni anayı beslemeyi azaltır ki uçabilecek kadar zayıflasın.

Bir kaynaktan okumuştum hocam orda belirtiliyor. Çiftleşme uçuşu için beslemeyi kısıyorlar diyordu.

Sayın Hüseyin KAYA:

Saniyesi saniyesine olmasına gerek yok ama hava durumuna ve günün saatına göre çıkar.
Günler derseniz 7 günün anlamı olmaz.

Murat hocam, oğul konusunda yaşanmış tecrübemiz az. (Ne de olsa teknik arıcıyız biz, bizim doğal oğulla işimiz olmaz :P) Bu konuda yeterli tecrübem olmadığı için bazı bilgileri pekiştirmek için sordum, yanlış anlamayın. Sizin yazdığınız iletiden ilk meme kapandığı an/gün yaşlı anayla ilk oğul çıkar anlamı çıkıyor. Arıcılık kitaplarında meme kapandıktan sonraki günlerde çıkar şeklinde okuduğumu hatırlıyorum. Şunu netleştirirseniz sevinirim: İlk oğul hava şartları uygunsa mutlaka memenin kapandığı ilk gün mü çıkar? Kapandığı gün çıkıyorsa ikinci oğulun baş oğuldan 7 gün sonra çıkması teknik olarak mümkün gözükmüyor (Ana arı pupa süresi 7 gün olduğuna göre doğar doğmaz oğula çıkması lazım, o da herhalde mümkün değildir.) Selam ve saygılar…

Sayın Hüseyin KAYA:

Olayların hiç birisi bıçakla kesilmiş gibi kesin değildir.

Burada günler ortalama değerlerdir.

Yine yazıyorum günün saatleri, hava durumu, kovanda arıların düzeni günleri değiştirebilir.

Hocam tekrar baktım bilgilere aklımda yanlış kalmış haklıymışsınız. Sezarın hakkı sezara ::slight_smile:

:slight_smile:

Koloni oğul verir iken ilk oğulda yaşlı ana kovandan yanına aldığı işçi arılar ile yuvayı genç anaya bırakıp terk ediyor. Buraya kadar tamam da kafama takılan şöyle bir soru var sanırım bir yerde okumuştum yada biriyle konuştuk.

Arılar neden oğul yapar neslini sürdürmek amaçlı. O zaman diyorum  oğul çıkacak kovanda eski ananın kovanı terk etme sürecinin(yani oğul süreci) şöyle oması gerekmez mi?

Öncelik ile yeni ana çıkıp çiftleşme uçuşunu tamamlayıp gelip ilk yumurta atımından sonra yapması gerekmez mi. Ya yeni ana sağlıklı olarak çiftleşme uçuşundan dönemez ise kovanın durumu ne olacak. Ana memesi kapanır kapanmaz ilk oğul çıkar demiştiniz. Ana memesi kapandıktan sonra yeni ananın pupa devresini tamamlaması 9-10 gün çıktıktan sonra uçmaya hazırlık 5-6 gün sürer. Bu zaman zarfında eski anada aldı başını gitti tekrar meme yapacak 1-3 günlük yumurtada yok 

Bu durumdaki kovan ne yapacak şimdi otomatikman yalancılamaya mahkum olacak. Bu arının nesli sürdürme iç güdüsüne ters olmuyor mu. Bu konuda bilgisi olanların tecrübelerini merak ediyorum.

Özcan bey,

Yanılıyorsunuz, belki arada sizin bahsettiğiniz istisnalar olabilir.buda yüzdelik dilimde çok küçük kalır.

genel anlamda arılıklarda, koloniler başı boş bırakıldığında 5 ve üzeri oğula gider.

oğullar alınmadığında,veya ilgilenilmediğinde, neslini kayalarda ağaçlarda devam ettirir.

Eski ana oğula gider yeni ana koloniyi teslim alır uçuşa gider gelemese başka ana devreye girer yani yeterince ana memesi vardır ve bunların çıkış Süreleri farklı farklıdır yani ana işi garanti dir arı öyle YAŞ yere yatmaz