koloni oğul verirken hangi ana cıkar kovandan

Her ne kadar koloninin lideri ana arı isede bütün tertip düzen işçi arıların elindedir.

Eğer koloni oğul veriyorsa ve bu genetik değilse, kolonideki işçiler ana arıdan memnun değildir.

Böyle bir durum da işçi arıların amacı işini doğru yapmayan veya eksik yapan ana arıyı değiştirmektir.

Bu durumda koloniden gidecek ana mevcut içerideki(feromonu azalmış, yumurta atma kabiliyeti düşmüş) yaşlı ana arıdır.

Soruyu soran ve açıklama yapanda özcan olunca,bu iletiyi anlamakta zorluk çektim :slight_smile:

ancak soyisimlerine bakınca durum düzeldi :slight_smile:

Yaş yere yatarsa üşütür, hasta olur.

Dün bu oğul derdine düşen kovanımı baştan aşağı iyice kontrol ettim Ana arı duruyor.Güzelce inceledim kolu bacağı her yeri sağlam. Memelerin yeri ve Ananın durumuna bakarsak Ana arı oğul verecek gibi. Yapılan Ana memelerinden kapananlar var.

Ana arının günlük yumurtaları var. Resimlerini çekmiştim ama bir türlü atamadım. Eski Ana arı, Ana memesi kapanınca oğula gider demiştiniz de bizim ki ne zaman gider acaba.Ana memesi kapanalı bir gün anca olsa gerek.

B

Bekir Abi böyle demişsiniz. Hani ilk çıkan Ana arı hemen gidip öbür Ana memelerini bozardı. Çiftleşmeden dönünceye kadar bekler mi acaba o kadara zamanı var mıdır?Hele yağışlı havalarda çiftleşmeye geç çıkarsa 7-8 günde geri kalan Analarda çıkar memeden. Ozaman işçi arılar bunlara kavga etmesin diye ayrı yerlerde mi tutuyorlar acaba

Bildiklerim karıştı iyice

Bana net cevap yazmanızı rica ediyorum.
Bu ana memelerini bozayım mı dursun mu?

Şimdi ilkbaharda değiliz bahardaki şartlar olmayınca yani genç işçi arı dengesi sonbahara göre olunca, hemen meme kapandı oğula çıkar demek uygun olmaz.
Buna hava şartlarıda etkendir.

Yine kovanda birden çok ana arı memesi olsa bile oğula çıkma yüzdesi düşüktür.
Bırakın ana arıyı arılar seçsinler ama yinede azıcık izleyin., başını boş bırakmayın.

Ana arı doğduktan sonra döllenme ve yumurtlama süresi daha uzun olacaktır azıcık sabır gerekir.

Sonra bu kovana yumurtalı çerçeve yardımı gerekebilir.

Şimdi oğul mevsimi değil, çıkma yüzdesi Murat hocamın dediği gibi çok düşüktür.

Koloniyi oğul çıkarmaya zorlayan nedenleri bir araştırın.

• Kışlık yiyecek stoku(eğer az ise işçi arılar mevcudu azaltmak için bölünme yoluna gidecektir). Böyle bir durum var ise hemen 2/1

stoklama şerbeti vermeniz gerekiyor.

• Hastalık kontrolü ve mücadelesini iyi yapın.

• Kovan havalandırmasının(eski ve nem tutan bir yapısı var ise) yeterli olup olmadığını kontrol edin.

• İçerideki petekleri kontol ediniz bozuk ve deforme olmuşları alınız.

1. oğul ana yaşlı değişmemiz lazım.2. ve sonraki oğullardaki genç analarda oğula yatkın oluyor diye biliyorum.Yani oğulların analarını hazır anayla değişmemiz gereklimidir.Yoksa genç analarla çalışa bilirmiyiz.

Bazı ırklar oğula meyillidir(karniyol gibi). Eğer genetik olarak soyaçekim varsa ve siz bütün müdahelelere rağmen oğul çıkışını önleyemiyorsanız ana arı değişimine gidebilirsiniz.

ilk ana yaşlı olduğu için değişmeniz gerekir. İkinci ana ve diğerleri, arılığınızda başka ırk arılarınız varsa, çiftleşme uçuşunda bunların erkek arıları ile çiftleşme olasılığı olduğundan, yeni doğacak yavruların melez olma olasığı da vardır. Yani genetik özellikler değişime uğrayabilir, fakat hala risk ortadan kalmış değildir. Riske atmak istemiyorsanız 2. anayı da değişebilirsiniz.

Sayin özcan bey
Kovani daha dun akdardim.Nem kuf ve benzeri bir olumsuzluk gorunmuyor.Yeni kovan polen tuzakli sifir kovan.

Beslemeyi ise bu aralar gun asiri serbetligi dolduruyorum. Petekler yukardan bakinca beyszlamaya basladilar.
    Ana arinin kafasi bacagi saglam. Kenar bosluklarda gunluk yumurtada var. 

Benim tek aklima gelen Ana ari yumurta atacak yer bulamadigi icin ogul arzusu yapiyor.  
    Oyleki 5 gun once verdigim yari kabarmis petegi kabartip heryerine yumurtayi dosemis bile.

Yeni ananin cikisi kurban bayrami gibi olacak gibi ozamanda ben arinin yaninda olamam, hayirlisi.

Eger ana memesi kapaninca arinin ogula cikmasi gerekiyorsa bugunler cikmasi gerek herhalde

IQ+ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/09/acbcec4792ee30083c1313c28854fe7d.jpg
deneme resmi resimleri goremiyorum

Bu kadar san olur tam istedigim resimi secmisim bakalim buda dogrumu
http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/09/d9802aaec594504fe16ada0ded5bb6b9.jpg

İnan bukadar san olur telofonun galerisinden redimleri tapatslka girince goremiyorum. Sansa sectim tek denemede iki resimde tuttu super ya. Buda sna memesinin resmi uorumlarinixi bekliyorim.

Ana arı 2013 yılının. Yani 3. sezonunu tamamlamış. Hazır ana arılar suni tohumlama ile döllendiğinden normal döllenen ana arılara göre sperm keseleri daha çabuk bitiyor. Sanırım işçi arılar bunun farkında.

Petek gözlerine bakınca ana arı düzgün yumurta atmış, bunun sebebi de yapılan ana arı memesinin farkına varması. Bu memeleri tehdit olarak algılayan ana arı çalışmasını daha düzgün yapacaktır. Bir nevi gidici olduğunun farkında ama gitmemek içinde gayret içerisinde.

Birde kovan kaç çıtada ve gün aşırı ne kadar şerbet veriyorsunuz. Eğer sıkışık ve verdiğiniz şerbete göre işçi arının çalışma alanı az ise buda bir sebeptir. Meme kapanmış artık en geç7-8 gün içerisinde yeni ana çıkacaktır. Çıktıktan sonra riskler onu bekleyecek

Döllenme için yeterli erkek arı popilasyonunun olması gerekli buda zor bizim buralarda sizin orada nasıldır bilmem.

Birde döllenme uçusuna gidip gelememek var

Gelsede kış için gereken genç popilasyonu hazırlamak sanırım yetişmez.

*Bence en iyisi ana arı memesini imha edin. Ya döllenmiş hazır ana verin yada ilkbaharda ilk iş bu kovanın anasını değiştirin. Tabi bence…

Satılan ana arılar suni tohumlanmış değildir.

Ana arı yaşlı. Feromon azalmıştır. Bu da sebep olabilir ama etrafta arıyı uyaracak başka bir sebep de olmalıdır. Çünkü tarih bakımından oğul dönemi değil.

Fotoğraflar güzel çıkmış. Ama çerçevenin tamamının görülmesi gerekirdir. Ancak kuluçka düzeni böyle anlaşılabilir. Ayrıca kemer ve diğer çerçevelerdeki stok durumunu da resimlemeniz veya anlatmanız gerekli.

Memeleri temizlemek iyi olur.

Resim yüklemek biraz sıkıntılı sanırım benim telefonun bir programımı eksik bilemiyorum. Tapatalka girdiğimde telefonun galerisindeki resimleri göremiyorum. 

Genel çerçeve resmimde mevcut atabilirsem deneyeceğim.Yavru düzeni hakkında bilgi aalabilirsiniz. 

Arının ilk ana memesi yaptığında ayırdığım iki ana memeli çerçeveler çeçeve sayısını azalttığı için elimde olan 1 kabarmış ve birde yarı kabarmış petek ile duvar dışına koyduğum bir ham petek ile arıda şu an 9 çerçeve var. 1 çerçevelik yerdede şerbetlik var. Yeni çıkan arılar ile kovan arı mevcudu baya arttı.

Hatta verdiğim şerbetin etkisi ile şerbetliğin altına petek örmeye bile çalışıyorlar.

Sok durumu çok kötü son verdiğim şerbet ile yeni yeni stok yapmaya başladılar. 

Stoğun azlığından dolayı 10 gündür şerbetliyorum 5 litre vermişimdir şimdiye kadar.

Aslında resimlerde 1 ana memesi daha var küçük ama ağız kısmı çok düzgün sanki ana çıkmış yada daha kapanacak bilemedim tam olarak bakamadım.
  Mememe tam çıtanın alt kenarı ile arasında  içi görünmüyor.

Cercevelerin resmini atmaya caliscam. Bu attigim tam yumurtali bir cerceve
http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/09/9aba7817bc2c8aee2a6f973e0cd3c2f6.jpg

Bu da cercevenin alt kisminda bulunan kucuk ama agzi acik bir ana memesi
http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/09/61d8cf100e1830bb9e2909791ed93a9c.jpg

Buda cercevenin genel gorunumu. Sunu belirtryim bu peteklerdeki yavrularin cikis hizina tarlacilatin olumu yetismez ise bu kovan bu ariyi almaz gibi
http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/09/fc937c14345d231a7e3854d21f60b808.jpg

İlk resimdeki ana memesi çok güzel bırakın ana arı çıksın.

Madem bu kadar hızla çoğalıyor, ana memesini bir çerçevce yavrulu arılı olarak bölme yapın.

Arada bir yavrulu çerçeve yardımı verirsiniz, küçükte olsa bir ailesi olur, iyi bakarsanız kıştan çıkar.

Eğer ana arı döllenmedi yumurta atmıyor yeniden birleştirirsiniz(döllenmesi biraz uzun sürer).