Daha bu camiada yeniyim.2 kovanla 3 ay önce başladığım başladığım arıcılıkta 1 kovanımı kaybettim fakat diğer kovandan bu forum sayesinde 4 çıta petek bal aldım.Çok mutlu ve gururluyum.5 çıta arı ile başladığım kovan arılarım şuan 9 çıta olarak sıkıştırdım.
Asıl sorun şu ki 4 çıta için süzme makinası alamadım.Makina almadan bu peteklerdeki balı nasıl alırım.Sirini alıp tepsiye yatırdım ama bal çıkmadı.Güvelenmesinden korkuyorum ne yapmalıyım??
Dört çıta bal için neden illaki süzme yapmak zorunda hissediyorsun ki kendini. Çerçeveleri bal noylonunun içine koy,açık kısımını koli bantı ile kapat
dondurucuda 3-4 saat beklet sonra aşırı sıcak olmayan , güneş ışığı görmeyen bir ortamda sakla . Sonrada eşin,dostunla afiyetle ye …
Sıralama peteklerin yarısı kadar,hava almiyacak sekilde sardım oda sıcaklığında tutuyorum,petekler çok koyurenk ve düzemden yemek istemiyorum.
Oda sıcaklığında bozulma ve guvelenme yapar mı?nasil suzebilirim?
bence elle hiç denemeyin, ben daha önce yaptım hem petekler hem ballar zayi oluyor. peteklerdeki balın yarısını dahi alamazsınız ki üstüne üslük parmaklarınız kopuyor sıkarken, o kadar da kolay olmuyor o hamuru sıkmak. Siz en iyisi daha önce de yazıldığı gibi peteklerin bir yüzündeki sırları açın yüzey yere tam temas etmiycek şekilde tepsi içerisinde sıcak bir odada 1 gün bekletseniz sanırım tüm bal süzülür; ertesi günde diğer yüzeyi süzersiniz. Bu şartlarda daha da pratiği olduğunu sanmıyorum, eğerki bir dostunuzdan kısa süreliğine alabileceğiniz süzme makinanız yoksa!
zaten bende elle süzün derken,direk mıncıklayın anlamında söylemedim,(önce hijyen) iki üç tane çerçeve zaten kararmış bir daha kullanma şansıda yok.
çerçevelerin sırlı yerlerini çizin ılık bir odada bir gün beklesin zaten çoğu tebsiye akacak kalanınıda iki elinizle sıkın süzme işlemi tamamdır üç çerçeve için süzme makinası alınmaz.
Sadece sırı alıp peteği ters çevirmeyle balı süzemezsiniz.
Petek gözleri arkası kapalı tüp gibi vakum etkisi yaratır.
Petekleri gözden çıkardınızsa sırlı kısmı bir kaşık yardımıyla gözlerle birlikte derin olarak sıyırıp bir kevgire koyun, oda sıcaklığında bekletin altaki kaba süzüldüğünü göreceksiniz.
Peteklerin hepsini kes , temiz bir kaba koy , elerine eldivenleri geçir.
Petekleri süzğecin üstünde iki elinle mıncıkla balı aksın , elindeki mıncıkladığın petekde biraz daha bal kalır onuda bir tülbente koy bir yere as süzülsün .
Başka yapabileçeğin bir şey yok. Presleme olayı var ona gerek kalmaz ballarını bu şekilde çok rahat alırsın.
Açıklayıcı yazabilirsen Halil abi iyi olur belki diğer arkadaşlarda yardımcı oluruz.normalde sırını siyirdim ve çevirerek 45 derecelik acıyida geçecek sekilde ters koydum fakat çok az bir bal aktı kalanı duruyor,bu 3 gün oldu süzülmez olmadı desem yeridir.
Resimde görülen eleği arı malzemesi satan bir yerden almıştım.Tenekenin üstüne tam oturuyor.
Bal süzme makinesi alıncaya kadar işimi görmüştü.Şimdi de görüyor.Makinede süzdüğüm balları bu elekten geçiriyorum.
Kararmış petekleri de keserek böyle bir elekle süzebilirsiniz.Petek gözlerini açmaya da gerek yok.Kesip birbiri üstüne yığdığınız petekler ezilerek birkaç gün içinde yavaşça süzülüyor.Petekler süzülürken kelebek güvesi olmaması için üzerine de bir poşet geçirilirse iyi olur.Ayrıca süzülen petek artıklarını bir kap veya şerbetlik içinde kovana verdiğinizde arılar kalan balları temizlerler.
Kardeş elinizde bir sır tarağı var galiba, petekleri bu tarak ile biraz genişçe bir un eleğine ince ince parçalayın"tabii bu arada elek altına bir kap koymayı unutmuyorsunuz". Petekleri ne kadar ince parçalar iseniz balıda okadar çabuk süzülecektir. Kolay gelsin. ;D Belkide 1-2 saatte. >:(
kerim bey,halil bey şöyle demek istemiş,balı tepsiye koy eline bir kaşık al,kaşık temel peteğe temas edene kadar sıyır,sonra çerçeveyi ters çevir aynı işlemi tekrarla biriken balı bir süzgeçten geçir,tabi bu arada arada bir kaşıkla mideye indir afiyet bal olsun