Makinasız bal süzme nasıl yapılır??

Kasikla ham peteğe kadar siyirip süzgece artim süzdüm,balın rengi koyü sari ve bulanık oldu,peteklerde sunduysa çıktı,bunalım yenir mı??

Evde mum güvesi beslemiyorsanız o poşet hiçbir işe yaramaz.

Mesajın sonunu tam anlayamadım ama, Bu bulanık bal neden yenmesin?

Mum güvesi dediğiniz gene ayrı.O kelebekler biraz daha büyükçe oluyor.Benim demek istediğim evlerde bulunan kelebek güvesiydi.Evdeki kelebekler biraz daha küçük oluyor.Sivrisinek gibi.

:smiley: hastayim cevaplariniza ;D

Bir yerde gördüm matkabin ucuna iki cerceve bal bağlayıp bidonda çevirdiler oldu

Firmalar tek peteklik çöp kovası büyüklüğünde matkaba takılabilir bir bal süzme makinası yapsalar satılır bence… Düşünemediler mi ki?

Tek petek olur mu?
Bir dönüşte merkezkaç kuvvetten herşey paramparça olur.

Karşılıklı 2 petek demek istediniz herhalde?
İşte onu yapmışlar var.

Ben arıyla o kadar uğraşayım emek vereyim derken bal hasatı yapayım işin en zevkli yeri bal süzme ye gelince makinada cimrilik yapamam o bal süzme zevki tatmalıyım bundan geri kalamam 4 lü ayaklar seyyar bir makinaya pazarlık yaptım 450 tl dediler

Linklerde bir kaç örnek var.

[b]http://www.honeyspinner.com/[/b]

[b]http://ru.aliexpress.com/item/Pollution-free-plastic-honey-extractor-honey-don-t-leak-no-smell-of-paint-no-heavy-metals/1455288693.html[/b]

http://hydiamond.en.alibaba.com/product/823208987-213990288/manual_plastic_2_frames_honey_extractor.html

Butun ogrenim hayatim boyunca fizik dersinden hep kaldim. Fizik hesaplarina cok kafam ermez yani…

Hobiciler için güzel alet galiba. Piyasada bulunsa incelenebilir.

Benim 2 kovanım var ve ilk defa bu sene bal hasadı yaptım nasıl diye sorarsanız? Kollu portakal sıkacakları var kol çevirmeli, petekleri kare kare kesip yerleştirdim ve sıktım içinde bir damla bile bal kalmıyor bal sağımı çok iyi fakat çok zahmetli en güzeli 1 kere paraya kıymak ve adam akıllı bir bal süzme makinesi almak.

mithat bey yaptığınız sağım yöntemiyle petekler çöpe gidiyor, belki balı süzebiliyorsunuz ancak diğer sezon arının tekrar petek örmesi gerekecek 1 çerçeve petek örmek için kaç kg bal tüketecek o arı

Emrah bey belki çok fazla bal alamayacağım ama ben her sene eski petekleri imha edip yeni petek yaptırmak istiyorum arılara varsın arı çok bal tüketsin amacım ticari değil hatta bir kovanımda ballıkta tamamen karakovan çerçevesi (kasnak) kullanarak hep arılara kendi peteğini ördürdüm bu sene.

Her ne kadar ticari olarak düşünmeseniz de kabarmış petek arıcı için çok değerlidir. Kabaca 1 kg bal mumu= 10 kg bal demektir. Bir ballıkta da yaklaşık 2 kg boş petek vardır. Eğer uygun koşullarda saklayıp tekrar kullanmanız sizin için koloni başı 20 kg bal demektir. Yoksa arı getirdiği balı mum örmeye harcayacaktır. Bu sene Karabük bölgesinde bal sezonu kötü geçti arılar getirdiği balla anca petek kabarttı, şimdi ben bu petekleri, bir yıllık emeği nasıl kıyıp imha ederim :slight_smile: Eminim ileride sizin de bu konuda ki fikriniz değişecektir.

yeni alınmış silikon tabancası 1 gün sirkeli suda bekletilir, iyice durulanır, ucundaki eğik demir düzeltilir matkaba sokulur. İşte petek tutucu aparat. Kullanırken bir elde matkap diğer elde tabancanın sabit kabzasında tutmak gerek. Derin yeni bir kova içine eğilirken bacaklarınızı odun keser gibi açık tutmak lazım. Daha önemlisi arıcılığı büyütmek isteyip istemediğinize karar verirken arı-kovan ve değişik aparatları da 2. el toptan satan arıcılığı bırakmış elden çıkaranları sitelerden takip ederek daha uygun maliyet ve gelecek kararları alabilirsiniz. Bunlarda istediğiniz oranda malzeme-çadırına varana kadar satanlara pardon elden çıkaranlara rastlıyoruz.

Ben anlamadım,anlayan varmı?

Arkadaş galiba çok zeki biri. …
seviyeye uygun yazarsa çok memnun kalırız.

Gürhan Bey; iyi niyetle bir paylaşımda bulunmaya çalışmışsınız ama ben gerçekten bir şey anlamadım. Ama silikon tabancasından petek tutucu aletinin de kendisini merak ettim doğrusu. Bir fotoğraf rica etsek?