Tam ayçiçeği açma, bal özü gelişi ve olgunlaşma dönemi.
Bu yıl yağmurların geç ve çok olmasından dolayı ayçiçeği bal özü akım döneminin sonunda çakır dikenden bal özü gelmeye başladı, bu 15 temmuzdan sonra oldu.
Bu yıl yağmurlardan dolayı ayçiçeği daha geç açtı ondan dolayı da diğer yıllarda olmayan başka çiçeklerden de bal özü karıştı.
Aslında ayçiçeğinin açma döneminin ileri tarihte olması, önceki yılların damak tadını değiştirdi.
Tarihi özellikle belirttim. Dediğiniz gibi dönem ayçiçeği dönemi.
Bahsettiğim bal 15 kg.civarı. Ayçiçeği balından görünüş olarak açık şekilde ayırt edilebiliyor.
Ayırt edici olması açısından diğer bir ayrıntı. Önceki senelerde sağımı müteakip 3 - 4 haftada kristalleşen ayçiçek balı bu sene 3,5 ay süre geçmesine rağmen hala akışkan.
murat hocam çakır dikeni - peygamber çiçeği- balı kristalleşmesi yüksek bir bal olarak biliyorum ki elimdeki kaynaklarda beni doğruluyor.
nektar ve polen bitkileri syfa 34 çakır dikeni -centaurea solstitialis L.
ayhan karaca- özhan boz- mustafa kösoğlu hasad yayıncılık 2008
Mehmet abi bu yıl ülkemiz genelinde bahse konu tarihlerde basra bayağı oldu belki balın donmayışı biraz da bundan olabilir,ancak bal derlediğiniz yörede hardal,çakır dikeni, yabani fiğ ve yabani korunga varsa balın renginin açık olması belki bundandır.Mesela bizim burada yani Bilecik Pazaryerinde haziran sonuna kadar aralıklarla yağış olması sebebiyle yabani fiğ ve yabani korungalardan bal akımı temmuzun ilk haftasına kadar sürdü.
Sayın Murat Hocam
Buzdolabına konan bal daha çabuk donması gerekmez mi?
Ayrıca şu ana kadar buzdolabı dışındaki ballarımda donmadı.
Neden tersi bir durum söz konusu
Satıcı arkadaşlar şebin karahisarlı fakat balın ne balı olduğunu bilmiyorlar yarın kendilerini de kendimi de aydınlatma adına sahi bu ne balı?
http://d1202.hizliresim.com/u/l/2ugsz.jpg