NE BALI OLABİLİR ?

Birkaç gün önce kavanoza aktardığım ballardan bir partide ;

Renk açık sarı. Kasede görünüşü zeytinyağı gibi.

Akışkanlık çok yüksek.

Tad çok keskin değil.

Nektar derleme 25 Haziran - 30 Temmuz 2010 tarihleri arası.

Bölgede ayçiçeğinden başka geniş alanda karpuz ekimi var.

Söz konusu bal ne balı olabilir ?

Sayın Mehmet NEVŞEHİR:

Nektar derleme 25 haziran - 30 temmuz demişsiniz.

Tam ayçiçeği açma, bal özü gelişi ve olgunlaşma dönemi.

Bu yıl yağmurların geç ve çok olmasından dolayı ayçiçeği bal özü akım döneminin sonunda çakır dikenden bal özü gelmeye başladı, bu 15 temmuzdan sonra oldu.
Bu yıl yağmurlardan dolayı ayçiçeği daha geç açtı ondan dolayı da diğer yıllarda olmayan başka çiçeklerden de bal özü karıştı.

Aslında ayçiçeğinin açma döneminin ileri tarihte olması, önceki yılların damak tadını değiştirdi.

Hocam ;

Tarihi özellikle belirttim. Dediğiniz gibi dönem ayçiçeği dönemi.

Bahsettiğim bal 15 kg.civarı. Ayçiçeği balından görünüş olarak açık şekilde ayırt edilebiliyor.

Ayırt edici olması açısından diğer bir ayrıntı. Önceki senelerde sağımı müteakip 3 - 4 haftada kristalleşen ayçiçek balı bu sene 3,5 ay süre geçmesine rağmen hala akışkan.

Mehmet kardeş ben de Ürgüp’lüyüm.Siz nevşehirin neresindensiniz. Hayırlı BAyramlar

murat hocam çakır dikeni - peygamber çiçeği- balı kristalleşmesi yüksek bir bal olarak biliyorum ki elimdeki kaynaklarda beni doğruluyor.
nektar ve polen bitkileri syfa 34 çakır dikeni -centaurea solstitialis L.
ayhan karaca- özhan boz- mustafa kösoğlu hasad yayıncılık 2008

Bu yıl arıyı koyduğum bölgede Haziran ayının ilk haftasında bal gelmeye başladı.

Tam petekleri doldurmaya başlamışken yağan yağmurlar bal gelişini kesti.

Kolonilerin bir kısmı getirdiği balı tamamen tüketti.

12 Temmuz da arıları ayçiçeğine götürmek için hazırlık yapmaya gittiğimde yoğun bi bal akımı vardı,

Halil hocam da yerinden oynatma dedi,bende arıyı yerinden oynatmadım. Ardından arazi öyle bir çakır dikenle dolduki,

süzdüğüm balın rengi petrol yeşiline de benziyor,bir kavonozu buzdolabında bekletmeme rağmen kristalleşme belirtileri
yok.

Sayın MESUT ÖZÇELİK:

Elinizdeki balı ikiye bölün.
yarısını dış ortamda diğer yarısını buzdolabına koyun.

Buz dolabına konulan balın dışarıdakinden çok uzun süre sonra kristalleştiğini görürsünüz.

Yani düşündüğünüzün tersi bir durum.

Mehmet abi bu yıl ülkemiz genelinde bahse konu tarihlerde basra bayağı oldu belki balın donmayışı biraz da bundan olabilir,ancak bal derlediğiniz yörede hardal,çakır dikeni, yabani fiğ ve yabani korunga varsa balın renginin açık olması belki bundandır.Mesela bizim burada yani Bilecik Pazaryerinde haziran sonuna kadar aralıklarla yağış olması sebebiyle yabani fiğ ve yabani korungalardan bal akımı temmuzun ilk haftasına kadar sürdü.

Sayın Murat Hocam
Buzdolabına konan bal daha çabuk donması gerekmez mi?
Ayrıca şu ana kadar buzdolabı dışındaki ballarımda donmadı.
Neden tersi bir durum söz konusu

Sayın MESUT ÖZÇELİK:

Denemesi yapıldı.
Ayrıntılı bilgi için “Uzman arıcılığa” gidip Hasan veya Muzaffer Beyle konuşunuz.

Bal en hızlı 13 - 14 derecelerde kristaralize olur.
Bunun altında veya üstünde derecelerde daha yavaş olur.

Balın donmasını sıcaklık yönüyle bakıldığında hızlandıran en önemli unsurdan bahsedersek olay yerine oturur…

Raks nedir biliriz değil mi?

Bunu ortam sıcaklıklarınaa uyguladığımızda ise ortaya bir zigzag şeklinde grafiksel çizimler çıkar.

Ve bu zigzagların bulunduğu yerde 14 °C hizasına bir çizgi çizelim…

Bu zigzaglar kısa sürede bu 14 °C bölgesinde yoğunlaşırsa.

Yani gece 12 ye düşüp gündüz 20 oluyorsa ve bu durum uzun süreye yayıldıkça…

Veya tam tersi 0’dan 16’ya çıkıp tekrar 0 düzeyine iniyorsa…

Bu raks hareketi 14 °C düzeylerine dokundukça bal kendini korumaya alıyor…

Buzdolabında bu raks çok azdır. Ya da kalorifer yanında…

Ama ısısı sürekli değişen ve değişirken 14 °C sınırlarını aşıp geri gelen bir ortamda bal daha erken donar.

Bu sadece ısı ile ilgili veriler ama buzdolabında hiç mi donmaz?

Donar tabi ki ama donma olayı sadece ısı ile alakalı değil…

Balın içeriği, balın şişeleme öncesi süzme ve diğer uygulamalar, su oranı ve belki de daha bilemediğimiz bir sürü etken…

Dolayısı ile ballarımız bu ısı raksına maruz kalıyorlarsa çok çabuk donuyorlar.

Sıcak soğuk, sıcak soğuk balın donmasını hızlandıran en büyük etken yani

Sevgili hocam balın donmaması için  sıcaklık değişimlerinden bahsederken petek süzmelerde gün içinde 

süzme zamanı olarak belirli zamanlarda sabah akşam öğlen olarak süzmelerin - süzdükten sonra ne kadar

ve hangi sıcaklıklarda bekletip şişelemeliyiz.

Benim dekoder kısa devre yaptı. :stuck_out_tongue:

Tekrar alsak soruyu veya dekoderi devrede olan bir çözse.

balın donmasında sıcaklıklar etkili oluyor  sa biz sıcaklığı kontrol ederek balı satışa hazır etsek hocam

Yazımın içerisinde de bir yerde belirttim. Isı kontrolü sadece 1 unsur. Başka unsurlarda etkili balın donmasında.

Bilenle bilmeyen bir olurmu.Kelepire kaçarsan neye yarar.Adı üstünde BAL.

Satıcı arkadaşlar şebin karahisarlı fakat balın ne balı olduğunu bilmiyorlar yarın kendilerini de kendimi de aydınlatma adına sahi bu ne balı?
http://d1202.hizliresim.com/u/l/2ugsz.jpg

Mustafa Bey,kavanozlardan birini gönderin,tadına bir bakalım.Ondan sonra bakalım ne balıymış? :slight_smile:

Tadını tarif etsem. :slight_smile: