Aklınıza mı geldi yoksa bir yerlerde mi gördünüz?
Mangal koru, sıcacık…
Üzerine oksalik asidi atar atmaz pofffffffff…
Kapağı kapatana kadar çıkan dumana maruz kalmak var işin içinde…
Sn Ertuğrul Kotuk,
Bahsettiğin şekilde uygulama yapan arkadaşlar var, eminim ki oradan görererek bu soruyu sormuşsunuz.
Oksalik asit kristal formda deriyle tamas ettiğnde, sadece o bölgeyi tahriş eder, kısa süreli temas sonrasında suyla yıkadığınızda etkisi kalmaz.
Buharlaştırma uygulaması esnasında, istemeden de olsa ciğerlerinize çektiğiniz oksalik buharının ne kadar hasar yapacağını kestiremezsiniz, temizleme şansınız da yok.
İnsanlarımız sağlık konusunda çok duyarsız hareket ediyor ve her şeye ekonomik maaliyeti tarafından bakıyor.
Yapılan uygulamanın ekonomik maaliyeti ucuza çıkıyorsa, onun için en iyi yöntem o yaptığı oluyor.
Vücuduna verdiği hasarın etkisi yıllar sonra gözükse de önemli değil, onun için önemli olan cepten çıkan miktar.
Ben iki yıldır kendi yaptığım apratlarla oksalik asit buharlaştırarak Varroa mücadelesini başarılı bir şekilde uyguluyorum.
Bu aparatları kullanan arkadaşlarımda var.
Bu aparatların daha seri imalatına geçmedim, farklı modellerde, farklı fiyatlarda önümüzdeki sezona inşallah üretimine başlıyacağım.
Üretim maaliyetinin ana kalemini kullandığım pürmüz teşkil ediyor, elinde alevi dağıtmayan kaliteli pürmüz olan arkadaşlara, pürmüzün başlık (ölçüsünü)çapını verdikleri takdirde daha ucuza aparat üretmeyi gerçekleştirebilirim.
Bu yazıyı yazmamın sebebi ürün reklamı yapmak değil, bu güne kadar bu çalışmalarımı bilen çok arkadaşım olmasına rağmen, üretimine başlamadığım için açıkça deklare etmedim.
Bu tip ürünlerin farklı yöntemlerle üretilen farklı modelleri yurt dışında mevcut, imkanı olanlar oradan da temin edebilir.
Benim özellikle vurgu yapmak istediğim nokta, arkadaşların bu asitleri kullanırken, kullanıcıya vereceği hasarlar konusunda dikkatli olmaları.
Pervasız hareket ederek, derme çatma aletleri kullanarak bu uygulamaları yapmamaları, maske, gözlük, eldiven gibi koruyucu ekipmanları muhakkak kullanmalarıdır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın bu sözü ne güzel anlatıyor ‘‘Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi’’
Sağlığımız elden gittikten sonra; Allahtan başka,hiç bir şey onu geri getirmeye muktedir değil.
Bu tip uygulamaları yapıyorsanız da, bunu başkalarına tavsiye ederek kimsenin vebaline de ortak olmayın.
Merhabalar,
haftasonu iki saatlik son kısmına dahil olabildiğim İstanbul Bal Üreticileri birliğinin arıcılık toplantısında bayağı güzel bilgiler verdi Yrd.Doç. Muz hoca .
Oksalik asiti buharlaştırmayı laboratuvar cam tüpü (ısıya dayanıklı) içinde gerçekleştiriyor ve kovan girişine de tutucu bir kelepçe monte edip cam tüp bu kelepçeye takıldıktan sonra yine pürmüzle ısıtılıyor.Cam tüpün şeffaf oluşu ve ucuz oluşu birkaç kovanda seri uygulama yapılabilmesi avantaj gibi sanki.
selamlar
Sn Taşer
Çanakkale’deki IV. Marmara Arıcılık Kongresinde, Sn Mustafa Muz hoca oksalik asit arıların böbreklerine zarar verir, kesinlikle kullanmayın onun yerine formik jel kullanın diye bahsetmişiti.
Oksalik asidin arılardaki etkisi 2,5 ayda mı değişti ki bu uygulamayı öneririyor? sormak lazım.
![]()
Bir koli cam tüp lazım Avni abi’ye şimdi…
Perçinleri eriten, cam tüpe ne yapmaz. ![]()
daha önce dediğim gibi sona doğru girdim sunuma ben girdiğimde jel anlatımı bitmişti ![]()
alternatif yöntemlerden bahsediyordu pudra şekeri,cerceveye kanal açıp formik,enjektörle formik, hareketli döner kuluçka ile ,erkek arı temel peteği verme,elektrikli cerceve,formik buharı (yanlış hatırlamıyorsam) v.b
benden önce ne dediğini tam bilmiyorum yalnız kısaca bağırsaklarına zarar veriyor dedi, benim dikkatimi cam tüp çektiği için ben ona değindim.
bağırsaklardaki zarar olayı yeni mi bilmiyorum ilk defa duydum şimdiye kadar okuduğum almanca ve ingilizce hiçbir yayında/araştırmada böyle bir zarardan bahsedilmiyor
selamlar
Abi Ankaraya modern çarşıya giden bir arkadaşa 1 koli sipariş vereyim hemen :-*
bu tamamen benim aklıma gelen birşeydi kimseden görmedimde duymadımda ;D
Herkese ESES ten içten selamlar. Allahtan sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim hepinize.
Geçen yıl iki sağlıklı kovanım vardı. Sezon sonu sıkıştırdım ve bir kaç gün arayla birer ölçek ogzalik buharlaştırmaya tabi tutmuştum. Sonradan baktım tüm arılar kovanların her tarafında ölmüş. Altta üstte aralarda. Acaba ne gibi hatam oldu.
Peteklerde sağlığa zararlı kalıntı kalırmı? Şimdilik teşekkür ederim.
Sevgili hemşerim, geçen yıl yaptığın uygulamadan sonra ölü arıları baharda mı gördün yoksa şu anda mı?
Oksalik asidin kalıntı riski yok, peteklerde bulaşıklık olsa bile sağlığa zararlı bir kalıntı oluşmadığı gibi, belli bir süre sonra da arınıyor.
Bu sene üçüncü yıldır, oksalik asit buharı uyguladığım kovanların hiçbirisinde arı ölümü olmadı.
Söylediğiniz olayı ancak detaylı anlatırsanız yardımcı olabiliriz.
Merhaba sevgili hemşerim;
İlginize teşekkürler. Son baharda uygulamıştım. Sağımdan sonra. Acaba birer ölçek fazlamı geldi diye danışmak istedim. Tahminim üç-dört gün sonra bir daha uygulamıştım. Çerçeve arı miktarı göz önüne alınıpmı miktar ayarlanacak. İki kovanda iyiydi. Aynı sırada ve benzer şekilde ölmüşler. Açıklama yeterlimi bilmem. Hata tekerrüründe bulunmamak için sordum. Sağ olun.
Sevgili hemşerim, yaptığın uygulamada bir yanlışlık yok, iki tur, birer ölçek oksalik asit buharı uygulamasını geçen sene ben de denedim, hatta bazı kolonilere üçüncü uygulamayı yaptım, buna rağmen olumsuzluk yaşamadım.
Bu sene de ana arı kutularını ve meme baktırdığımız bakıcı kolonileri aynı yöntemle ilaçladık.
Sizde hala aydınlatılması gereken bir durum söz konusu.
Kolonilerin gücü ne kadardı, (kaç çerçeve) bahsettiğiniz olay sonbahar dediğinize göre geçen yıl olarak anlıyorum.
Uygulama yaptıktan sonra hiç kontrol ettiniz mi?
Arı ölümlerini ne zaman gördünüz?
Geçen yıl doğru. Sıkıştırılmış 6 çerçeve arı. Başka nedende olabilir. Çok geçmeden uçuş olmayınca baktım, kovanların her tarafında yerinde ölü kalmış arılar. Merak ettim hemşerim. Buhardan başka nedende olabilir. Buharı gerekirse yine kullanacağım.
Hiç çekinme, bu güne kadar doz aşımı da dahil, oksalik asit buharının arı ölümüne sebep olduğuna dair bir veri yok.
Peteklerde hiç bal varmıydı? yerdeki ölü arılardan başka, petek gözlerine kafasını sokarak ölen arı varmıydı, hiç dikkat ettinmi?
Bal vardı ve her tarafta ölü.
Açlık ölümü değil, yaşlı ana, yeterli genç kadro oluşmadan kışa giriş, kolonideki yaşam zincirinin kopması, peteklerde bal olduğuna göre, bu saydıklarım koloni sönmesinin sebepleri olabilir.
Bu yıl arılarınıza bu mevsimde öncelikle varroa mücadelesi yapıp, genç nüfus oluşturmak için teşvik beslemesine devam edin.
Çok teşekkür ederim sevgili hemşerim;
Hayırlı geceler hepinize. Sağ olun.
oksalik asit buharlaştırma aparatı temin edebileceğimiz bir yer önerilebilirmi.
Eylül ayının 15’i gibi piyasaya çıkacak.
Blogumdan takip edebilirsiniz.