Ahşap altlıklı kovanlarımın polen tuzakları menteşeli. Onlarda kullanışlı. Tek sıkıntı, çabuk küfleniyorlar. Arada değiştirmek gerekiyor. En iyisi 2 sezonda bir değiştirmek.
"Rab’bim tüm arıcı dostların kovanlarını taşıyamıyacakları kadar bal doldursun inşAllah "
bursa tipi deniliyor buna arıcılıkmarketinde var ben aldım gerçekten çok kullanışlı , plastik kalitesi tabiki api… gibi değil ama polen tuzağı açma kapama çok pratik , arı ölümü sıfır
Bilindik markanın polen çekmeceleri kullanışlı değil.Arı; polen tuzağını propolis ile yapıştırdığında sökmeyi bırakın hareket bile ettiremiyorsunuz.Bu tabanlarda böyle bir sorun olmuyor heralde?Bir tereddütüm plastik kalitesi.Çünkü benzer bir tasarımı alibaba sitesinde görmüştüm.Yerli üretim’mi bunlar?
benim altlıklarda aynı firmanın eğer dediğiniz gibi deformasyon olmazsa ızgara araları komple propolis propolisi pürmüzle eritip temizleye bilirmiyim veya daha sağlıklı temizleme yöntemi varmı?
Ben bu yıl polen tuzaklı plastik kovan altlığı kullandım. Arı tabandaki pek çok yeri kışın hava aldığı için propolis ile kapatmaktadır. Plastik tabanlar kuluçkalıklara monte edildiği için temizliği zor olmaktadır.
ABD, Kanada gibi birçok ülkede kuluçkalık yerine, iç yüksekliği 2.5 cm olan sabitlenmeden kullanılan polen çekmeceli altlıklar kullanılmaktadır. Bunların üzerine de ballıkları dizdiklerini internetteki sitelerinde gördüm. Sabit olmadığı için bu tabanları kullanmak daha kolay gibi geldi.
Apim… Kapakları standart kovanlara uyumlu değildi.Arada boşluk oluşuyordu.Bu boşluğa yağmacı arılar girmeye çalışıyor ve orada ölüyor veya propolis çalıyorlardı. Kendilerine sorunu ilettim.ne yaptılar bilmiyorum?Geçen sene 15 tane uçuş tahtalı olan modelini aldım bu sene deneme fırsatım oldu.Gene fiyasko.Kaliteli ve sorunsuz olduğunu umarak piyasada satılan emsallerinin üzerinde bir fiyata satılmasına rağmen aldım.Polen çekmeceleri çok zor açılıp kapanıyor(Monte etmediklerimde bile)Monte ettiklerimi açmak için epey bir efor sarfediyorum ve çekmecenin plastik kenarları parmaklarımı kesiyor.Acaba bu sorunu bir tek ben mi yaşıyorum?(Polen tuzağını açma kapama işini hiç karıştırmıyorum bile .Arıların polen tuzağını propolisle yapıştırması,arı ölümleri v.b)
Firma bir çok farklı taban modeline sahip. Bende 3 farklı modeli var, 2 tanesinden ben de pek memnun kalmadım açıkçası. Polen çekmecesini çekerken aşırı kuvvet uygulamak gerekiyor. Ama katlanır uçuş tahtalı olanı var ki yağ gibi takılıp sökülüyor En büyük handikap ise polen tuzağını kurarken yaşanan arı ezilmeleri oluyor, ne kadar dikkat edersem edeyim çözüm üretemedim bu soruna. Kenan Gişan abinin menteşeli polen tuzağı gibi bir sistem olsa süper olur.
Kesinlikle menteşeli sistem güzel, bende piyasada ucuz diye tabir edilen sabit polen tuzaklı onden menteşeli var, polen tuzağı sürekli takılı toplayacağın zaman önden yukarı aşağı ayarlıyorsun o kadar gayette başarılı.
Birde arkadan öne doğru takılan model var, polen toplayacağınızda ileri doğru itip işiniz bittiğinde yaklaşık 5 cm kadar geri çekerek pasif olan bir sistem var ki berbat ötesi, geri çeksenizde arının bir kısmı tuzaktan geçmeye çalışıyor ve polen toplamaya devam ediyorsunuz. Bu sefer tam geri çekip alıyım diyorsunuz o zamanda en azından 10-15 arı sıkışıp ölüyor. Her polen toplamada sök takmaktansa hiç polen almamak daha güzel.
Nasip olursa kovanların hepsini sabit polenli olup önden menteşeliye dönüştüreceğim.
Bu arada ilgili kaliteli firmanın f tabanı var onda da aynı durum var arkadan polen tuzaklı ve it çek mantığı ile çalışıyor muhtemelen yukarıda ki olay bu taban içinde geçerli ayrıca polen tepsisi çok küçük benim arılar öğlene kadar taşırır onu
Bende yeni aldım lakin şu günlerde hava sıcaklıkları çok değişken. geceleri ısı farkı çok yavrular üşürse diye korkuyorum. haziranın 15 den sonra aktarmayı düşünüyorum. plastik tabanlı kovanda kışlarsa bahar gelişmesini ona göre yapacağı için sorun olmaz diye düşünüyorum.