En önemli sorun ortadan kalkmış güle güle kullanın.
Arı beslemeye başladığımdan bu güne plastik kovan altlığı kullanıyorum…
bir sıkıntı ile karşılaşmadım. alt çekmecelikler zaman zaman pisleniyor doğru
bu kovanlarımızda ( ben ) bahar temizliği yapmıyorum taban komqle açık olduğu için
bütün pislik aşağı kovan içinde kalmıyor - kovan da rutubet olmuyor alt temiz sadece çekmece
temizliği yeterli …
Mustafa bey plastik altlıkta esas olanlardan biride " altın açık pisliğin çekmeçeğe dökülmesi "
tabanın temiz olması sizin beyendiğinizde taban kapalı
Plastik taban işçiliği arttırıyordan ziyade -- varroa kontrolü ve ilk ve son bahar aylarında
kovan temizliği için iyi olduğunu düşünüyorum …
Çetin abi
Hangi Mustafa dan bahsettiginizi anlamadım
Üzerine alın Mustafa.
Zaten sana söylüyor Çetin Kardeşim.
Beğendiğin modelin altı kapalı diyor ama varroa çekmecesi olduğu için kontrol kolay.
Temizleme işi ise bıktırıyor bu yüzden az bir kısım acık olsun yeter.
Bazı ırklar kapatayor alt daki acıkları.
Mustafa abi
Burdan benim vardığım yolun sonu şu plastik taban tercih meselesi yanlışsam düzeltin
Kendi tercihim şu ama şimdilik( kovan polen tuzaklı olsun alttan hava alsın ama kışın da aşırı hava girişi olmasın )
Bu plastik tabanları ben fabrikadan aldım
benden önce başka müşteri vardı
kamyonetle gelmişler
Adamlar 18+1 iyadeyle toplam19 koli aldılar benim aldığım plastik tabandan
Adamlar arıcıymış aynı zamanda marangoz olduklarını söylediler
Yanlış hatırlamıyorsam Manisa dan gelmişler
Tam isabet Mustafa.
Plastik tabanları kovana monte ederken araya tutkal ya da benzeri bir yapistiriciya gerek var mi? Sadece vidalar yeterli mi
ASUS_T00I-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yeterli,yapıştırırsanız pratikliği ortadan kalkar.
Dolgu maksadı ile silikon kullanabilirsiniz.
İlk defa yapacam montajı,geçen gün bu sitede birinin kovanlarında görmüştüm arada tutkalimsi bir madde vardı,o aklıma geldi.
ASUS_T00I-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yapistirman yanlis olur. Vida kafi. Kolay gelsin.
Plastik tabanlarda sorunlar temizlik , altın tamamen açık olması , polene çalıştırıp kapama diye anladım.
Havaların tamamen ısındığı mayıs sonu haziran başı gibi polen alınmayacaksa tepsinin tamamen alınması hem havalandırma hem temizliğe katkısı olmaz mı? Yağma olmazsa tabi.
Polen toplamaya geçiş için ise önden menteşeli olması en uygunu gibi. Önden veya arkadan sürmeli tip olanlar hem arıyı eziyor hem de zayiat olmasına sebep oluyor. İnternette A…Ye tabanlarda önden menteşeli olan tip varmı çözemedim. İzmir firmasında bir modelde mevcut. Kararsız kaldım.
Önden polen tuzağını açıp kapama mantıklı.
Bende her iki modelden de var.
Sürgülü polen tuzağı seçmeli modelin,polen tuzağını geri çekiliyor halde iken, uçuş platformundan kışın fare ziyareti oldu.
Sanırım firma bu şikayetten dolayı yeni modellerde arı giriş çıkışı için delikli ürüne geçmiş.
Menteşeli modelin sıkıntısı oluyor mu? Bursada ki firmanın kaydırmalı tip giriş deliği var o daha mı iyi olur acaba?
Plastik altlıklarda ben menteşeli model hiç görmedim.
Bendekiler de kaydırmalı bir plastik parça var bana göre kullanışlı.
Polen tuzağı sürgülü modellerde, sürgü içeriden propolis ile yapıştırılıyor sonra arkadan demirle bile çeksen açılmıyor.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160626/30e9e89806ec079fa8d5195ccb57b01d.jpg
Plastik sürgü yukarı aşağı hareket ettirilerek polen girişi açılıp kapanıyor. Bence bu sistem ön numara. Açıp kapatması kolay ve arı ölümü sıfır.
"Rab’bim tüm arıcı dostların kovanlarını taşıyamıyacakları kadar bal doldursun inşAllah "
Bu sistem güzel
İsmail bey fiyatını sorsam.İnternetten alınabiliyor mu? Araştırdım buna benzer bulamadım internette. Güzel ve kullanışlı gibi duruyor.
Birde Yazın polen alınmadığı zamanlarda alt tepsiyi komple çıkarsak alt açık olsa arıya bir zararı olurmu ki?
menteşeli sistemlerde de hiç sorun yok kullanışlıdır.
tablası küçük olsun sık sık temizlemek zorunda kalacaksınız.
temizlemezseniz mikrop ve hastalık yuvası olur.
bu yüzden kısa ve kendi yapacağınız yada yaptıracağınız polen tuzakları daha sağlıklıdır.
yazın veya kışın polen almadığınız zaman tablayı tamamen alsanız da kısa polen tuzaklarında kovan da sorun oluşmaz.
Fiyatını bilmiyorum. Yeni yaptırdığım kovanlar bu şekilde geldi. Yanlış hatırlamıyorsam fabrikası Bursa’da galiba. Şu an benim kovanların hepsinin polen çekmeceleri tamamen açık.
"Rab’bim tüm arıcı dostların kovanlarını taşıyamıyacakları kadar bal doldursun inşAllah "