plastik kovan tabanı

Plastik taban olarak gayet başarılı gibi gözüküyor. Ustalardan veya arıcılardan deneyen varmı yada eksik yanları. https://www.youtube.com/watch?v=uAvyBNabD58

Giriş kımı ve erkek arı için biraz tereddütlerim var ama profesyoneller değerlendirirse daha iyi olur tabi.

Uzak durun …

… demekle olmaz.

Neden? ???

abi biz kullanıyoruz kovan temizleme derdi yok çek alttaki tablayı dök, ayrıca polende rahat toplanıyor.ufak tefek sorunlarda var ama arılar nakil esnasında boğulma derdi yok

Bildiğiniz sıkıntıları paylaşırsanız sevinirim. Denemek için almayı düşünmüştüm.

Kullanın …

Sayın Zafer Akçay bey ben daha polen aşamalarına gelmedim ama 3adet ahşap polenli kovan sipariş verdim polenli kovalar konusunda bir fikrim yok sizce ahşapmı yoksa plastik tabanlı kovanmı tercih edilmeli

Ne tür taban kullanıyorsanız kullanın.
mutlaka komple ızgaralı olsun.

ben şu bahsedilen komple plastik ızgaralı olandan kullanıyorum.
Eleştirilen tarafları olmakla beraber gayet memnunum.

Mesela erken ilk baharda
çekmecelerde biriken su buhar ve polen
küf oluşumunu kaçınılmaz kılıyor.

Yazın
dökülen kırıntı ve polenler ise güve için bir yuva haline gelebiliyor.
Sık sık temizlenmesi gerekir.

Son modeller de kendilerini geliştirdiler,kullanım ve dayanıklılık arttı.

Bir günde fikrini ne değiştirdi?

Abi eminim zamanın yok. (Sallama bizi ;D )

Bir de genel olarak mı söylüyorsun yoksa H. Avcının tabanı için mi?

Benim fikrim plastik arının kolay uyum sağlayabildiği bir malzeme değil, tüm alanlarda.

20 adet stroplast kovanım var.
Polen almak çok rahat.Polenlik temizliği çok basit.Arı birikmesi olmuyor.
Besleme için arkadan mazot hunisiyle dolum yapıyorum.Arı ölümü görmedim.
Ağır kaldırma problemim olduğu için dolu kovanı bile kaldırmakta zorlanmıyorum.Boş ağırlık taban +kat+kapak 12-13 kg.
Bir birine katların montajı çok kolay.Devrilme olsa bile kapaklar açılmıyor.Kilit sistemi çok emniyetli.
Sadece acele ettiğim için kapak kapama ve kat koyma sırasında birkaç arı öldürüyorum.Ama ağaç kovanda da aynı ölümler oluyor.
Sonuç: Tavsiye ederim.
Sağlıkla kalın.

En çok hoşuma giden yanıda hiç kapak kaldırmadan besleme yapılabilmesi. Kovan sayısı arttıkça işi baya bir rahatlatır ve zamandan kazandırır gibi geldi.

Sayın nevzatkayacık ben sadece taban olarak sormuştum yalnız siz kullandığınıza göre erkek arıların yoğun olması durumunda sıkıntı oluyor mu? İçerde 4 adet erkek arı çıkışı için delik mevcut yeterli mi sizce?

Birde eksi yönü varmı sizin gördüğünüz?

arıcılığa başlayalı bu üçüncü senem. önceki yıllarda kullandığım kovanlar normal, polen tuzaksız kovanlardı.

bu sene dört tane plastik tabanlı, polen tuzaklı kovan aldım. çok memnun kaldım.

havalandırmada sıkıntı yaşatmadığını tahmin ediyorum. (önceki senelerde kapağı açtığımda içerden sıcak hava çıkışı hissediliyordu. şimdi çok az oluyor.)

arı gelişimi bu sene birazdaha hızlı oldu kanaatindeyim. (sıcaklar artana kadar üst örtüsünü kalın tuttum bunuda belirteyim.)

bütün kırıntılar tepsiye dökülüyor. kovan içi temiz kalıyor. alt tepsisini arada bir temizliyorum.

kırıntılar tepsiye döküldüğü için arı kovan temizliği için zaman kaybetmiyor diye düşünüyorum.

kışlatma imkanım daha olmadığı için kışlatmasına bişey diyemiyorum.

diğer kovanlarımın tamamınıda plastik tabanlarla değiştirdim.

kovanları bursadaki firmadan. tabanlıkları istanbuldaki firmadan aldım. bursadaki firma istanbuldaki firmanın tabanlarını kullanıyor. :slight_smile:

bu kovanın iç görüntüsü.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/11/38a5c52c0cc783ce49fefa49e80470e4.jpg

polen tuzağı kurmak için arka taraftaki sürgüyü itekliyorsunuz o kadar.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/11/7718525c7853234c841c2a2afbdab479.jpg

buda polen hasatımız.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/11/53b5c57d6ba7f6870d5270d5daf2f2a2.jpg

ben memnunum. :slight_smile:

0535 981 92 77

bende bu yıl 150 adet aldım 80 tanesini takıp kullanıyorum, aparatlar fazla ama kolaylık sağlıyor polen çekmecesini arada bir temizlemek gerekiyor yoksa güve oluşumu sağlıyor, polen toplamak basit bu tarz kovanları yere koyamıyorsunuz sehpa şart, ağaç kovana göre hassas davranmanız gerekir uçuş tahtası bayagı iyi oluyor çift kapatma sistemi var arı bir kapaktan geçse bile uçuş tahtasından çıkamıyor. ayrıca içindeki ızgaradan kireç hastalığı dışında her şey geçip aşağı düşüyor.

Hamza Bey bereketli olsun.Bu plastik tabanların fiyatı ne kadar?

said bey teşekkür ederim. ben istanbul daki firmadan aldım. plastik tabanlıklar 25 tl ile 40 tl arasıda değişiyor.

benim aldığım resimde görünenler 40 tl lik olanlar

Fikrimin değiştiği yok uzak durun dedim sebep arıyorlar e kullanın o zaman dedim ne yapayım >:(

Ben denedim uzak durmaya karar verdim

Neden uzak durun dedim bana göre eksikleri

Plastik alt çekmece pislik yuvası kovan içindeki tüm pislikler orada birikiyor sürekli temizlemek gerek hiç uğraşamam

Polen toplamıyor ki bu bana göre en önemli sebep (kendi kovanlarımla kıyasla toplamıyor demek daha doğru )

Toplanan az miktardaki polenler de çekmeyece yapışıyor

Polen toplama pozisyonuna geçiş pratik değil hasad hiç pratik değil

Sağlam değil gezgin arıcılıkta güven vermedi

Şimdi bu eksiler genel mi yoksa videoda izlediğiniz tabanı kullanıp mı söylediniz?

Zafer bu söylediklerin hiçde yabana atılaçak sözler değil.Tabancılar bunları dikkate almalı fakat nedendir almıyorlar hep eklemelerle yola devam ediyorlar.Son ürünleri fena değil daha kullanışlı yinede senin sözlerin gerçekçi.

Sayın Ramazan Bey,
Ben 1 kış geçirdim. Şu ana kadar sadece 5 kovanımdan polen topluyorum.
Kovan önlerinde birikme vb. görmedim.Sanırım erkek arılar için çıkışlar yeterli. Ha isterseniz sizin daha fazla delik açmanıza engel bir durum yok.
Bence negatif bir durum yok.
Kolay gelsin.