polen tuzağı

arkadaşlar polen tuzaklarının fiyatları hakkında bilgisi olan varsa yazabilirse memnun olacağım.bana lazım.bizim uşaklar polen meraklısı.baldan çok polen getiriyorlar da.

Ahmet abi, bahsettiğin polen tuzağı nasıl bir şey?

uçuş deliğine seyyar olarak takılıp çıkaraılsın yeter.genelde piyasalarda en çok bulunan türden olabilir.burda biri satıyor.fiyatı konusunda pek anlaşamadım.ikram edecem demişti şimdi oralı bile değil.tanesine 5 tl diyor.bu fiyat sizce uygunmu.tuzak güzel ama elindede zaten 21 adet var.50 tanesi 250 tl.biraz çok gibi.şimdilik elli tane almayı düşünüyorum.bu konuda bilgilerinizi bekliyorum.ilginiz için teşekkür ederim.

Fiyatları o düzeylerde ama başarı oranı düşük o kapanların. Tavsiye etmem.

Ne yapacağız peki?

Polenli kovan edineceksiniz.

Uçma deliği önüne takılan ÇİÇEK TOZU kapanı oyuncak gibi onunla uğraşmayın.

Neden:Sürekli takılı olmadığından arasıra takıldığından tarlacılık görevinden dönen arılar görüntü ve değişikliğinden kovana girmekte zorlanır.
sonra sertleşirler hele yakın çevrede canlı varsa vay haline
Dışarıdaki erkek arılarda içeri girmek isterler hep birlikte uçma deliğini tıkarlar.

Zaten çıkacağı da bir yemek kaşığı ürün için değmez.

Alttan çekmeceli kovan edinmeye bakın. çift uçma delikli olduğundan hep açık kalır arılar içinde hiç bir sorun çıkarmaz.

Takma kapana vereceğiniz paranın biraz üzerinde para verip çekmeceli bir kovan alabilirsiniz veya el beceriniz varsa kovan tabanında değişiklik yapabilirsiniz.

Saygılar

dediğiniz doğru.benim maksadım arılar aşırı polen taşıyorlar.yumurta yerlerini polenle dolduruyorlar.yumurtayı üs kata atıyor.bal koyacak yer bırakmıyor.bir kat daha koysam arı çıkmayacak veya üşütecek.polenli çerçeveyi alsam yeterli çerçeve olmuyor.bal zamanında petek lazım.olanıda polenliyor.2 kilo bal koyacaksa 1 kilo koyuyor.oda verimde düşüklüğe sebep oluyor.tuzaklı kovan iyi olur ama 100 kovan baya para tutar.maddi durum şu an iyi değil.o yüzden seyyar tuzak düşündüm.geçen yıl çok sıkıntısını çektim.hazirandan sonra yoğun polen akışı oluyor.burda yalangı denen bir çiçek var.kırmızı polenli.en çok ondan geliyor.teşekkürler.

dışardan takılan tuzaklar sorun oluyor. arıları alıştırmak için erken bahardan itibaren takılmalı ve sökülmemeli. bu durumda sadece elek (yani tuzak) kısmı iptal edilebilen mekanizma kullanmak lazım ama yinede sorun oluyor… malum erkek arılar bu deliklerden geçemiyor.

benim arılarda aşırı polen taşıyorlar. bende bu sebepten polen almak istiyorum. ya arı cinsini iyileştireceğim yada polen tuzağına iyi bir çözüm bulmam gerek. kendim internetten araştırma yaparak alttan çekmeceli bir tuzak sistemi yaptım ama pek denemeye fırsatım olmadı. seneye çalışıp çalışmadığını göreceğiz .

Arkadaşlar ben seyyar polen tuzağını kullanmaktayım.Kovan başı ancak bir kg polen alabilmekteyim. Çekmeceli kovanlarla dört kg. kadar polen toplayan arıcıların olduğunu duyduğumuzda ne kadar yanlış yaptığımız anlamış olduk. Bilgilerinize…

Sayın Erdal Bey:

Uçma deliği önüne takılan seyyar çiçek tozu kapanları arıları saldırgan yapmaktan başka işe yaramıyor hele yakında yerleşim varsa sıkıntı çekersiniz.
Takarsınız erkek arı girişi engellendiğinden kafalarını sokup delikleri tıkarlar.
Sonuç olarak akşama kadar bir kaşık çiçek tozu toplarsınız.

Alttan çekmeceli çiçek tozu kapanları sürekli açık kaldığımdan bu sorunla hiç karşılaşmazsınız.

Yerine göre Haftada 1 kg çiçek tozunu çok rahat toplarsınız.

Çekmecelerin başka iyi yönü; varrao ilaçlamasında aşağıya dökülen ve süpürülen baygın varraoların toplandığı yerdir alıp imha edersiniz.

Başka bir yönü Taşıma anında havalandırma görevi yapar, arılarınızı boğulmadan taşıyabilirsiniz.

Az açıp kış soğutması yaparak kışlık bal tüketimini düşürüp,az balla kıştan çıkabilirsiniz.

Aslında uçma deliği önüne takılan ve sakıncalarını ortadan kaldıran polen tuzakları yurtdışında mevcut.

Bizim ülkemizde satılan polen tuzağı malesef çok iptidai bir sürü probleme neden oluyor.

Ben yurtdışından gelmiş bir örneğini gördüm. Eski resimlerim arasından bulabilirsem buraya kopyalarım.

Sistem çok basit bir şekilde şöyle işliyor. Dışarıdan gelen arılar tuzağın delikli yerinden geçmek zorunda kalıyor, ama kovan içinden dışarı çıkan işçi ve erkek arılar alttan polen deliği olmayan bir bölümden dışarı çıkabiliyor.

Diptahtasına yapılan polen tuzağının pratik bir takım avantajları mevcut. Fakat en büyük dezavantajı kovan içindeki bütün pisliğin polenin içine dökülmesi. Varrova, bacak, kanat ne ararsanız polenin içinde oluyor. Polen hasadından sonra bir de bunların temizliğini yapmak gerekiyor.

İyi tasarlanırsa, giriş deliğine monte edilen polen tuzağı da işlevsel olarak kullanılabiliyor ama ülkemizdeki şekliyle değil.

Az açıp kış soğutması yaparak kışlık bal tüketimini düşürüp,az balla kıştan çıkabilirsiniz.

Sayın murat bey,
yeni başlayan biri olarak yukarıdaki cümlenizi tam anlayamadım. Ben soğukta arıların ısınmak için daha çok bal tükettiğini okumuştum.
Arıların en az bal tüketmesi için ideal kış sıcaklığı ile ilgili farklılıklarmı oluyor.
Ben arıları kışın kapalı ortamda bulunduracağım. Az bal tüketip rahat kışlayabilmeleri için kovan dışı ortam sıcaklığının ne civarlarda olması gerekir? Bu konudaki görüşlerinizi paylaşabilirmisiniz?

sayın balık murat hocamız soğutma olayını arıların kış salkımına geçmesi yönünde soylemiş olmalı
soğuk olunca arılar birbirine sarılarak uykuda gibi olurlar ve hareketsiz kalırlar boylecede bal tüketmezler

abi bende burada bir soru sorsam…

benim 20 kovanın tamamı alt tablası yapışık yani ayrılmıyor sizin bu dediğiniz çekmeceli polen tuzagı sanırım alt tablası cıkan kovanlar için yani bana olmaz… peki gelecek sene ben polen almak için bu kovanlardan faydalanabilirmiyim hali hazırda ki dışarıya takılan polen tuzagının faydasının az zararının çok olduğunu öğrendim bunun içn yapmam gereken bir şey varmı yoksa alt tablası çıkan yeni kovanlar mı almam gerekiyor ?

Sayınbalık:

geçtiğimiz kış havalar ılık geçmesi dolayısıyla sık sık salkım bozdular ve daha çok bal tükettiler. sonra baharda uzun süreli kapalı havalar olunca bahara çıkmış arılar açlıktan öldüler, Eğer düzenli kış olsaydı soğuktan dolayı arılar salkımda daha az tüketirlerdi.

havalar soğuduktan sonra o soğukluk korunursa kışın bal tüketimi az olur.

Eskişehire havalar tam dengeli ısınmadı.Arılar genelde polen çekiyor.Kovanın birine bir saat önce önden tuzak yerleştirdim,biraz yığılma ve şaşkınlık yarattı.Eve döndüm konuyu okudum,hemen gittim.Biraz sakinleşme vardı.Ama,tavsiyeleriniz üzerine hemen çıkardım.Teşekkür ederim hepinize.Sağolun.

Bolkar bey meraba…
ben kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum arkadaşlar belki katılır belki katılmaz tabi tartışılır imkanlar dahilinde eğer kovanlarını artırma gibi düşüncen var ise alacağın kovanlar polen tuzaklı olursa iyi olur.
mevcut kovanlarını kullanmak istersen dışarıya takılan tuzaklardan kullanabilirsin şayet bende onlardan kullanıyorum zaten tuzaklar sürekli takılı kalmıyacak

Ben de seyyar tuzak kullandım arıların bacakları hep tuzak içinde kalıyor ayrıca çıkışta aynı delikten olduğu için arılara büyük eziyet ben vazgeçtim şuan tablalı modellerle ilgili araştırma yapıyorum

hala arıların polen tuzağı deliklerinden geçerken ayakları kanatları kafaları vs. kopuyor diyen arıcılar varken bu ülkede arıcılık zor ilerler…

Kovana ballı ve polen yüklü gelen arılar polen tuzağından geçmek için yukarı doğru bir çaba harcıyor.
bu zaten yorgun olan arı için çok yıpratıcı değil mi?
arıların yukarı değil de aşağı doğru tuzaktan geçecekleri bir düzenleme yapılabilir mi. faydası olur mu görüşlerinizi bekliyorum.

Aşağıdan yukarıya çıkışları daha kolay…