polen tuzağı

Bazı tuzaklar aliminyum levhadan yapılıyor ve bunlar arıların bacaklarını ve kanatlarını kopartıyorlar ondan dolayı plastik olmalarını tavsiye ederim. >:(

Bu sizce mümkün mü? :frowning:
Arının yukarı doğru tuzaktan geçmesiyle aşağı doğru tuzaktan geçmesi arasında bir fark olacağını sanmıyorum.
Arının kütlesi ne ki yukarı çıkarken yer çekimine karşı direnç oluştursun.
Ayrıca arı yüklü geldiğinde eğer yorgunsa uçuş pistinde zaten bir miktar dinleniyor.

üstadım teşekkürler cevap için
yer çekiminin etkisini ve yüklü olduklarını hesaba katınca yine de yukarı çıkmaları kolay mı.
bazen görüyorum da tuzaktan yukarı çıkmak için çok uğraşıyorlar

Yukarıya çıkarken alta basarak kendini çok seri atıyor yukarıya…

O yüzden ilerledikçe mesafesi daralan sistemler kullanıyoruz.

Arıların kanat ve ayaklarının kopması bence tuzaklardan değil…

Yukarıdan normal çıkışın kapatılması ile cenaze levazımat işleri sırasında dökülüyor o ayak ve kanatlar.

Aşağı inişli polen kapanlı kovanda varmı? Ben ilk duyuyorum da. ???
Normal çıkış kapatılmadan arı polen kapanına nasıl yöneliyor ki?

Tuzak delikleri eğer kolay çıkmaları için dizayn edilseydi bu sefer hiç polen toplayamazdık sanırım. :slight_smile:

Gerçi biz bazen her iki tarafıda açık bırakıyoruz gelene bereket versin diyerek.

Yalçın abi, Zafer’s sistem…

Tuzak delikleri değil, alt ızgara ile tuzaklar arası mesafe gittikçe daralmalı…

Bu arada operasyon raporu verilmeli… Bizde ne yapıldığını bilelim… :wink:

Geçiş kolaylığı ve hızı test edilebilir mi. belli sayıda arıyı hapsedip bir aşağıya geçiş hızını bir de yukarıya doğru geçiş hızını karşılaştırsak nasıl olur.

Mesaj alınmıştır. :wink:

Test edilecek bir durum yok…

Aşağıdan yukarıya çıkması için şartlar çok daha uygun…

Yukarıdan aşağıya inmesi için güç alacağı yer yok…

Ayrıca yukarıdan aşağıya çalıştırılacak sistemde arıyı tekrar çerçeveli bölüme nasıl yönlendireceksiniz?

Bir canlının organlarını koparması pahasına yoluna devam etmesi pek mattıklı gelmiyor bana.

Buna inandıramadığım bir arkadaşım delikleri çok az genişlettiklerini ve akabinde hiç polen alamadıklarını söylemişti.

Kovan sayınız az can sıkıntısı olsa gerek ondan bu arıların zorlanmalarını sandığınız durum

Arılarınız çoğaldıkça boşvereceksiniz

Şimdiden boşverin

Evet muhakkak ki arının kapandan geçişi kolaylaştırılmalı. Kovan alt kısmıyla kapan arası en fazla 2cm olmalı ki arı ayağa kalktığında ön ayakları kapana değdiğinde arka ayakları tabana basmalıdır. Aradaki mesafe fazla olup,arının uçarak kapandan geçmek için debelenmmesi gerekir.

Arılar işini bilir…

http://www.youtube.com/watch?v=owGOpJwW3fs

arının yukarı tutunmak için aşağıdan güç aldığında şüphe yok fakat arka ayakları yerden kesilirken yukarıda tutunma sorunu başlıyor. aşağı doğru olursa ve alt ızgara yakın olursa daha kolay geçmez mi
arıyı çerçevelere yönlendirmek zor olmasa gerek az daha ileriden kovan ortasına doğru çıkacaklar. ancak öncelikle aşağı doğru geçişin avantajı var mı ondan emin olmalıyız.

Bu videodaki tuzak biraz insaflı türden.

Gördüğüm bir kaç arı olduğu gibi koca koca polen topaklarını kaçırdı içeri

Ufak topaklar zaten düşmüyor

Geçen yıl 200 kg. polen toplamış birisi olarak…

Sistemi değiştirmek için aynı güçteki arılarla 300 kg. toplacağını gözlerimle görmem lazım…

Abilerim hiç deneyen varmı acaba: uçuş tahtasının yanlarına açılan hem içerden dışarıya bireylerin çıktığı hemde ölülerin dışarıya atılması için açılan delikler.

Bu kol kanat kopmalarını hafifletirmi.
5 kovana açtık ama kısmetse bu sene denenecek.

Arıların tutunma kabiliyeti çok iyi.Deneyin isterseniz.