Girişe konulan eski model kapanlar kullanışlı olmuyor. ![]()
sayın Akçay tespitinizde haklısınız ben eylülde tayin oldum kovanlarım azaldı haliyle. ancak bu konuyu test edip sonucu paylaşmayı düşünüyorum. bal verimini çok etkilemez belki de… Fakat hizmetimize verilen canlılara bir kolaylık sağlayacaksa buna değer.
Bu deneme nerede yapılacak?
Polatlıda mı?
Aynı fikirdeyim.
http://imageshack.us/a/img832/3274/29052010007resize.jpg
evet Halil abi Polatlı’ da ve Konya’ da yapmayı düşünüyorum.
Ben de şüphelenmiş…
Ve hatta ölçmüştüm…
Ölçüler uygun…
Bahsi geçen 2 bölgeninde polen verimi zaten düşük…
O yüzden sistem değiştirseniz bile verim artmaz…
Bu ne kardeşim bu görüntüler yüzünden kapanlı kovan sistemine geçtim ben,yoksa kapanlı kovanım bu kapanları kullanmıyorum. Hurdaya çıkarttım. :o
Ben tezimi ıspatlayım da eğer bu geçişte kolaylık sağlar ve verimi az da olsa yükseltirse sistem zamanla değişecek ve başka bölgelerdeki arkadaşlara faydası olacaktır. kollektif yarar bana da kazançtır.
Yalçın abi;
Bende de mazi oldu,
Resimler kaldı yadigar…
Anlaşılmıştır Mehmet bey, en iyisini yapmışsınız derim. ![]()
Bismillahirrahmanirrahiyim;
Bir yerlerim kaşındı da arkadaşlar. Epeydir yazı yazmıyorum bir yenilikten bahsedildiğini görünce kendimi tutamadım yazdım.
Arıları yukarıdan aşağıya doğru geçirirken polen parçacıklarının nereye dökmeyi düşünüyorsunuz,
bir ip ucu verirseniz hemen bilimsel çalışmalara başlayıp gerekli tezleri sizlere sunmaktan onur duyarım.
Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar değerli vakitlerinizi aldığım için özür dilerim.
![]()
Başka konulara odaklanın bence…
Mehmet Nevşehir abinin yayınladığı videoyu defalarca izleyin.
Giren arılar sizin düşündüğünüz sisteme yakın yukarıdan giriyor…
Zorlanarak…
Bir de çıkan arılara hatta en alttaki deliklerden çıkanlara bakın…
Zırt diye çıkıyor ki o alttan çıkışa benzer…
Kesinlikle altta yukarıya hele hele alt zemine basabilme şansları varsa sistem değişikliğine gerek yoktur.
Polen toplamak için bence sistemler etkili ama flora kadar değil…
Sizin bölgelerinizde en gelişmiş sistemler, bizim buradaki en tırışka sistem kadar polen toplayamaz.
Yalçın bey ne fazla ne eksik 9 mm, polen tuzağı ile polen çekmecesinin üzerindeki telin arasındaki mesafenin 9 mm olması, olmazsa olmaz kural 9 mm denendi test edildi. Sizde bir bilim adamı gözlemiyle test edebilirsiniz.
Arkadaşlar ben de elimde olan polen tuzaksız kovanları polen tuzaklı hale getirmek istiyorum. Kafama takılan polen ızgarası ile tuzak girişi arası mesafe ne kadar olmalı. Ben 1 cm yapmayı düşünüyorum. Uygunmudur?
Pardon ben yazarken cevap verilmiş bile.
15 mm’den başlayarak gittikçe daralacak ve 9 mm’ye düşecek.
En verimlisi budur ki giriş anı mümkün olduğu kadar geniş olmalı…
Sayın Yalçın Meriç:
Alüminyum veya plastik olsun, yapılırken tuzaklara ayni işlem uygulanır.
Plaka halindeyken delikler zımbayla delinir.
Deliklerin bir yüzü az kavisli yani keskin değildir, deliğin diğer yüzü çapaklıdır, elle dokunulunca hissedilir.
Çapaklı yüzey arıların giriş tarafına getirilmezse, yani üst tarafa getirilirse yaralanma olmaz.
benim kovanlarımın hepsi plastik altlıklı ama malesef hepsinden polen alamıyorum çünkü cekmece ile kuluçkalık arasındaki ızgarayı propolisle kapatıyorlar dolayısıyla alta polen düşmüyor diğer sıkıntıda altlıkların bi kısmı önden bi kısmı arkadan takmalı arkadan takmalılar bi şekilde takılıyo ama önden takmalılar arıyı çok tedirgin ediyor ve saldırganlaştırıyor bende seyyar plastik polen kapanı almayı düşünüyorum ama onunda arının geçeceği yer yuvarlak değil altıgen gibi değişik bi şekli var arıya zararı olurmu veya siz ne öneririsiniz.
seyyarların kullanımı çok daha zor, kovan önüne takınca arının alışması bile zaman alıyor. Polen tuzaklı kovanlarınız varsa (bence) onları kullanabilmenin yollarını arayın.
ben bir yolunu bulamadım ya probolis yapınca temiz kovana aktaracam oda çok zahmetli olur ,kullanmayı düşündüğüm tuzak uçuş tahtasına takıyorsun orda sezon boyu sabit kalabiliyor sadece arının geçtiği delikli kısmı açıp kapayabiliyosun bu da arıyı fazla rahatsız etmez die düşünüyorum başkada çare bulamadım geçen hafta verdiğim ham peteğe basmışlar poleni poleni bi şekilde almam lazım