Propolis (arısakızı) ihtiyacı

Merhaba arkadaşlar,
Propolis almak istiyorum. Satmak isteyen arkadaşlar hangi bölgeye ait olduğunu ve elinde ne kadar mevcut olduğunu bildirirlerse memnun olurum.

Herkese iyi çalışmalar…

Propolis almak…

Nasıl propolis?

Ham propolis olabilir…

Sayın shifa rumuzlu kardeşim ortaya bir laf attın halıl bey cevap istedi cevap tatmınkar deyil,
Lütfederseniz ,fıyatı kaç lıra ,mesela ben çerçevelerin üzerindeki propolisleri alıken kısmem mum katılacak nekadarı uygundur ,propolis ticareti turkiyede pek olmadığından benim gibi arıcıların bilgisi yok,zahmet edip açıklarsanız memnun olacağız.

Neden zahmet olsun. Ham propolis’in kg fiyatını 50 TL’den alacağım. Kazıyarak topladığınız üründe biraz mum olması sorun olmaz. zaten saf propolis daha pahalı

Propolisin değerlendirilmesi güzel bir şey.Tamamda değişik yerlerde çeşitli miktarlarda olabilir.Herkes elindeki mumu bulunduğu bölgenin arı ürünleri satan ticarethanelere verebilir.Oralarda toplanan imalat yerlerine topluca gider.Sizinki ne gibi aşamalardan geçecek.Kargo ilemi gönderilecek.

Ne kadar olacak…

Propolisi değerlendirmemiz gerektiğini zaman zaman yazıyoruz…

Süreç içerisinde propolis ile ilgili Sn. Selahattin Güney sayesinde vizyonumuz değişti ve kendisinden bir hayli tecrübeler dinleme şansı buldum…

Aslında olay çok basit ama ihmal ediyoruz.

1 kg. ham propolis az da olsa petek karışsa bile 50 TL… (İyi para gibi duruyor değil mi?)

İşlendiğinde bu fiyat işleme aşamasına göre 200-2500 TL. arasında pazar bulabiliyor…

Hiç aklınız karışmasın, arıcıları şu anda ilgilendiren sadece 50 TL. olan bölüm olduğunu söyleyebilirim.

Aşama kat edebiliriz zaman içerisinde ama şu anda gördüğüm tabloya göre bu bayağı bir zaman alır.

Propolis bazı bölgelerde ve bazı ırklar tarafından daha çok toplandığını rahatlıkla söyleyebilirim.

http://img340.imageshack.us/img340/8184/img1756eg.jpg

Özellikle formik asit uygulaması sonrası çerçevelerin üzerine formik asit buharlaşmasını engellemek için propolis ile kapatıyorlar…

Bölgesel farklılıklar var demiştik. Bursa’da toplanan propolisin çeyreği bile Eskişehir’de olmuyor. Aslında Eskişehir daha soğuk ve daha çok propolis olması lazım ama öyle olmuyor işte…

Diğer bir gözlemimiz kavak ağacı ekiminin yoğun olduğu bölgelerde de propolis derleme yoğun oluyor.

Geçtiğimiz yıllarda yabancı bir yayında Uzakdoğu ülkelerinde propolisin olumlu etkilerine sahip olmak için kavak tohumu çayı yapıldığını okumuştuk…

Havalar soğuduğunda kovanlarda ve çerçevelerin yan kulaklarında biriken propolisler toplanabilir.

http://img192.imageshack.us/img192/6169/img5819s.jpg

Bunu bizler yapıyoruz Bursa’da…

Eskişehir’de enerji harcamaya değmeyecek kadar az propolis oluyor…

http://img718.imageshack.us/img718/8043/img5825r.jpg

Bu çerçeve kazımaları ve kovan temizliği esnasında ortaya çıkan propolis gördüğümüz üzere pazar bulabiliyor.

Olması gereken.

http://img411.imageshack.us/img411/999/img1367vs.jpg

Özellikle yoğun propolis toplanan bölgelerde en iyi ürün propolis trapları…

Bu ürünün fiyatı 4,50 - 5,00 TL. (Bir sezonda amortisman gerçekleşiyor rahatça)

Üst örtü yerine bu ürünü seriyorsunuz…

Havalar ısındıktan ve dışarıdan nektar gelmeye başladığında kullanılmasını değerlendiriyoruz.

http://img826.imageshack.us/img826/2176/img4119b.jpg

Ve aslında kısa denecek bir sürede o boşluklar çok temiz propolisler ile tıkanıyor…

O propolisli trap alınarak yenisi konulur.

Elimizdeki koloni sayısının 2 katı sayıda sahip olunacak traplar ile sezon içerisinde hatırı sayılır propolis derlemek mümkün…

Propolisli trap’tan o propolisi çıkarmanın en kolay yolu ise 1 gece derin dondurucuda bekletmek…

Önemli hatırlatmalar…

Propolis toplanan arılığın asfalt vb. yapılardan uzakta olmasına önem verilmeli…

Propolis trap’ları ile derlenmiş propolisler tercih edilmeli…

Sıyırma diye tabir edilen propolislerde mümkün olduğu kadar az petek vb. diğer maddeler bulunmalı…

http://img838.imageshack.us/img838/903/img3762y.jpg

Toplanan propolisler kesinlikle sıkıştırılıp, yumak-topak haline getirilmemeli ve serbest halde serin yerde bekletilmeli…

O kadar yazdık ya elimde propolis var mı? :stuck_out_tongue:

Haydi o da bana kalsın…

(Şimdi Selahattin başkan bir okursa yazdıklarımı seni gidi seni der ama… Bu arada topak propolis resmini izinsiz yayınladığım için kendisinden özür dilerim.)

Sayın hatkobi, elindeki propolisi değerlendirmek isteyenler benimle temasa geçtikten sonra ürün teslimatının nasıl yapılacağı konuşulur. Banka havalesi ve kargo yolu ile çalışmak kolay olur diye düşünüyorum.

Arı dendiğinde akla gelen ilk ürün bal oluyor ve bütün hesaplar bunun üzerine yapılıyor.

Bunun yanında,ekonomik değeri yüksek olan diğer ürünler,sık telaffuz edilmese de tanınıp değeri anlaşılmaya araştırılmaya ve aranmaya başlıyor.

Diğer arı ürünlerini elde etmek için basit metodlarla üretimi yapılandan elde edilmesi yetenek ve uzmanlık gerektiren ürünlere doğru aşağıdaki sıralamayı yapabiliriz .

Bal

Polen

Propolis

Arı sütü

Arı zehiri

Apilarmin

Koloni sayısı az olan arkadaşların,ekonomik değerde propolis toplaması mümkün olmadığı için genelede arılara tekrar geri veriliyor veya muma karışıp gidiyor.

Verilen fiyat az veya çok değerlendirmesi yapmıyorum.

Fakat harcadığımız emeğin karşılığını alabilmemiz gerek.

Bu her zaman mümkün olmuyor,güçlüklerle biriktirdiğimiz bu ürüne biçilen fiyatı görünce,o fiyata vereceğime geri arılarıma veririm diyoruz.

İnşallah,ülkemizde bulunan temiz kaynaklar yok olmadan,çevre iyice kirlenmeden arıcılığın ve arı ürünlerinin gerçek seviyesine ulaşması mümkün olur da bu,ürünleri üretmek için çaba gösteriririz.

Az da olsa,heba olup giden bu ürünü değerlendirerek ekonomiye kazandırmamız lazım,diğerleri sırada bekliyor,doğru ve titiz bir şekilde üretilen her ürün zamanla değerini bulacaktır diye düşünüyorum.

Önümüzdeki yıllarda propolis, arı sütü ve arı zehri üretiminin getirisinin baldan çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Polen için bu başladı gibi birşey. Bu yıl her arıcı poleninin kg mını hala elinden çıkartmamış ise rahat bir şekilde 30-50 TL arası toptan fiyata verebilir. Ama bu fiyata her arıcı balını satamaz. 10 TL ye bile bal satan arıcılar var.

Arıcılarımıza mümkün olduğunca bal dışındaki arı ürünlerinin üretimine odaklanmasının zamanı geldi.

Propolisin kg fiyatı bana ucuz geldi.

kgı 50 tl olması balın kg ının 5 tl olmasıyla eşdeğer gibi geldi.

Propolis toplandığı şekliyle içinde bir çok yabancı maddeyi ihtiva ediyor, örneğin balmumu.

Rakamsal olarak çok değerli bir ürün haline gelebilmesi için, içeriğindeki yabancı maddelerden ayrılıp saflaştırılması gerekiyor.

Saflaştırılabildiği oranda ise değeri 50 tl ile kıyaslanamayacak rakamlara ulaşıyor.

Alkol bu saflaştırma işleminde sıklıkla kullanılıyor. Balmumu ve diğer maddelerin çoğunluğu alkolde erimiyor. Propolis alkolde eriyor.

Bu özelliği kullanılarak diğer maddelerden ayrılarak saflaştırılabiliyor.

Fakat el ile yapmaya kalktığınızda epey uğraştırıcı emek gerektiren bir işlem oluyor.

Ekonomik değeri olan miktarda propolis üretebilmek için bir takım cihazlardan faydalanmak gerekiyor.

Birlikler bu işe el atarsa ya da arıcılar bir araya gelip ortaklıklar oluşturabilirse, propolisin çok miktarlarda işlenebileceği işletmeler kurulabilir ve kayda değer üretim muhakkak kendi pazarını da bulur.

“Düşmanlarınızı bağışlayın. Bu onları en çok rahatsız edecek şeydir. (Oscar Wilde)”
Sayın Çakır Beygönülden selamlar.Bu batılıların teknolojik ve planlı çalışmaları çok hoşuma gider.Araştırma geliştirmeyi elden bırakmazlar.Hazır olgunlaşmış beyinleri ithal edip imkan sunarak yararlanmasını bilirler.Dünyanın her yerinde üretimi ucuza mal etmeye çalışırlar.İleriye dönük stratejik hedeflerini en ince teferruatına kadar hesaplarlar.Düşmanlıkları çok sevimlidir.Başkalarını çeşitli yollarla uyuşukluğa ve hazır tüketime sinsice alıştırırlar.İşlerine geldiği müddetçe en amansız düşmanlarını affederler.
Çevremizde bağışlanmaktan anlayan olgun düşmana sözümüz yok.MEHMETÇİK in Anzak yaralı düşmanını kucağına alıp üstünü yırtarak yarasını sarması gibi.Avustralyalılar bunu bilir.Kısaca düşüncem bu.Kusura bakmayın.

PROPOLİS;
Alkolde eritirsek değerinden bir şey kaybedermi?Bilahare alkolden nasıl arındıracağız?Sıvı halde kalacak değil her halde.Sağlıcakla.

Alkol çabuk ucucu oluğu için içerisinde propolis bulunan alkolü kurumaya bıraktığımızda alkol uçacak geriye saf propolis kalacaktır.

Avrupa da propolis tentür diye gene sanırım alkolden yapılmış bir kimyasal içerisinde çözelti şeklinde satılıyor ve bu şekilde kullanılıyor.

Propolisin saflaştırılması,başlıbaşına araştırma gerektiren bir konu.

Bunu deneyenlerden biri de Sn Selahattin GÜNEY’dir, blog’unda okumuştum.

Öyle basitçe anlatılacak ve geçiştirilecek bir konu değil,saflaştırma yöntemi belli olmasına rağmen,üretim metodunun okadar basit olmadığını biliyorum.

Bu konuya,araştırma yapıp uygulayan arkadaşlar cevap verirse bizde aydınlanmış oluruz.

Odaklanılması gereken konuyu kaçırıyoruz.

Propolis üretebiliyor muyuz?

Buna cevap arayalım.

Sayın Arıcı arkadaşlar,
Ben sadece propolis alma niyetim olduğunu söyledim. Sizler bizi yanlış anladınız Nedense sizi kandırdığımız hissine kapıldınız.

Topladığımız propolisleri çeşitli işlemlerden geçirip ekonomi’ye kazandırıyoruz. Bu işlemleri yaparken ve daha sonrasında satış, pazarlama ve reklam faaliyetleri için de para harcıyoruz. ayrıca harcadığımız paranın bize geri dönmesi zaman aldığından tüm finansmanı cebimizden karşılıyoruz. Ama görüyorum ki herkes sanayici olmuş.
daha iyi anlamanız için bir örnek vereyim;
Siz süt satarken adamın biri sizden aldığı süt ile dondurma yapacağını söylüyor. Siz de diyorsunuz ki; adam sütü bizden 2 liraya alıyor dondurmanın kilosunu 15 liradan satıyor. Biz neden 2 liradan satalım diyorsunuz ve birden hepiniz dondurmacı oluyorsunuz.
Şimdi herkes kendine sorsun!! Acaba bahsi geçen, kilosu 200 TL ile 2500 TL arasında değişen saflaştırılmış propolisi size bedava verseler ve size kilosunu 200 liradan sat deseler kime satabilirsiniz. Bunun cevabını dürüstçe kendinize verin…

Hani Türkiyede herkesin ağzına sakız bir laf vardır. Bu Türkiyede üretilirken neden yurtdışından getiriliyor diye. Bizde propolisi Brezilyadan getirmeye karar verdik. Neden olduğunu anlamışsınızdır herhalde…

Tüm arıcı arkadaşlara başarılar diliyoruz…

sayın Shifa

siz propolisleri mizi değerlendirmek maksadıyla, 50 tl karşılığında alabileceğinizi söylüyorsunuz,

tamam bunada ufak ufak pazar çıkıyor ,nasıl olacak ,nasıl toplanacak,konusu tartışılırken

kimseninde bu fiyata açıkça( vermeyelim)demediği, yalnızca işlendikten sonraki değeri hakkında yorumlar yapılırken ,
üstelik buna benzer yorumların ,( propolisin işlendiği zamanki değeri ) ilkdefa burada geçen konu değil
daha önceleride buna dikkatler çekilmişti. propolislerin kıymetini bilelim ,diye
şahsen ben dünkü sütçü, bugün dondurmacıyızda ;D

size sormak istediğim, brezilyadan getireceğiniz propolis dahamı ucuz?

yoksa bizlere ,ders olsun diyemi bu kararı aldınız

Bu yazı biraz alınganlık içeriyor. Sn. Shifa, siz ilk yazdığınız iletiyi bir okusanıza…

Siz ne istediğinizi bile anlatamadınız. Biz yardımcı olmaya çalıştık üstelik ayrıntılı bilgiler vererek…

Türk arıcılarının bu donanımı karşısında biraz da şaşırmış olmalısınız.

Bu son yazdığınız yazınızda geçen işlenmiş propolis fiyatı rakamlarını ben yazdığım için biraz da bu yazıyı şahsıma yazılmış bir yazı olarak kabul ediyorum…

Propolis ile süt-dondurma ilişkisi biraz havada kalan bir ilişki…

Ham propolis ile işlenmiş propolis arasındaki fark, ham süt ile sütün kaynatılması gibi bir ilişki… Dondurma yapmak başka bir şey…

Şimdi siz içinizden diyorsunuz, biz de propolisi şekerin içine koyuyor tablet yapıyoruz ama…

Eyvallah o zaman süt-dondurma ilişkisi var.

Eh bu Türk arıcıları da sütü kaynatabilirler velhasıl…

Nereden biliyoruz?

Çünkü propolis saflaştırma konusunda Türk arıcılığında başarılı örnekler mevcut.

Gelelim gerçekten propolis ihtiyacını ülkemizden karşılayabilir misiniz?

Talep miktarınızı bilmiyoruz ama ülkemizde propolis üretimi yapılmıyor.

Sadece propolis toplanıyor, üretilmiyor…

Ülkemizdeki işlenmiş propolis ihtiyacını karşılamak ülkemiz arıcıları için mümkün değil, Brezilya uygun bir yöntem.