Propolis (arısakızı) ihtiyacı

Sn Shifa,hobi olarak başladığımız,elde ettiğimiz üründen para kazanma amacıyla koloni sayısını artırarak,alternatif ürünlere yönelmemiz kadar doğal bir şey olamaz.

İnsanlarda,harcadığı emeğin karşılığını alamamanın yarattığı üzüntü,kandırılmışlık hissini doğurur,gelen talepleri kuşkuyla karşılar,bu da onları arayışa sevkeder.

Çözüm arayışları her zaman başarılı olmasa bile,en azından gerçeğin ne olduğunu öğrenirsiniz.

Bahse konu olan ürünleri arıyan ile satmak isteyen arkadaşlar arasındaki diyaloğun temelini bu oluşturuyor.

Propolis almak isteyen arkadaş,ürünün alımından itibaren elde edilişine kadar yaptığı masraftan söz ediyorsun,doğrudur,ticari düşünürsek hammadde ve diğer girdileri hesapladığınızda kazanç tatmin edici olmalı.

Üreten veya üretmek isteyen arkadaşlar da buna harcanan emek ve elde edilen ürün miktarını göz önüne aldığında ,sattığı zaman da eline geçecek miktarı tabiki hesap etmek zorunda.

Burada heba olan bir ürünün ekonomiye kazandırılması düşünülüyorsa, sektörde sürekli ve kalıcı bir çözüm bekleniyorsa,herkesin emeğinin karşılığını aldığı bir denge ortamı yaratılabilir.

Bizler için ürettiğimiz ürün çok değerli,bu ürüne talip olanlarında harcadığı para ve emek te değerli, mademki hepimiz bu ülke kaynaklarının heba olmaması için çaba harcıyoruz,ortada iyi niyette varsa gelin ortak bir çaba gösterelim.

Başlangıç fiyatını biraz yüksek tutun,üretim arttıkça fiyatlar istikrar kazanacaktır.

slm. ben propolis ve arı sütü arıyorum. satmak için değil. kendim ve kızım için.ithal olanlarını yeni duydum ve almaktan vazgeçtim oralardan .güvenemedim. sizlerde arı sütü ve propolis varmı ne kadardan verirsiniz varsa .yardımcı olursanız çok memnun olurum. dün gördüm sitenizi üye oldum.

Sayın greenbrs hanımefendi;
Forumun yaşlı bir üyesi olarak zatialinize önce hoş geldiniz derim.Bir bayanın foruma katılması bizi onurlandırır.Arı sütünü ve propolisi bulabileceğinizi ümit ediyorum.
Değerli kardeşlerimizin sizi bu konuda aydınlatacaklarından eminim.Bulunduğunuz şehirde arı malzeme ve ürünlerini satan değerli kardeşlerimizde yardımcı olurlar.İnşallah bu forumu takip etmekle en azından bir kovan sahibi olursunuz.Saygılarımla.

türk malı arı sütü propolis arıyorum. yokmu elinde olan arkadaşlar.ithal malların eline bırakmayın bizim gibi tüketicileri lütfenn.acil cevap bekliyorum.kargo ile gönderilir termosta. sıcaktanda etkilenmemiş olur arısütü böylece.dünden beri bakıyorum sitenize cevap bekliyorum

Sn greenbrs,Bursa’da arı sütü üreten,güvenebileceğiniz isim ve telefon verebilirim.
İstediğiniz şartlarda gönderebilirmi ,direk kendisiyle görüşebilirsiniz.
Bursa arı yetiştiriciler birliğinden Zühtü SEZER veya başkan yardımcısı Hasan CENGİZ beyle görüşebilirsiniz.
Birlik tel:0 224 2473777
Birlik cep tel:0 530 8752232
Zühtü Sezer tel:0 536 5735617
Arı sütünü kendileri üretiyor,bende oradan alıp güvenerek tüketiyorum.
Arı sütünü bala karıştırarak tüketirseniz termos ile nakline gerek yok,istediğiniz oranda karışım hazırlanarak ,bal içersinde bozulma riski olmadan daha güvenli gönderilebilir.
Selamlar.

mesajıma cevap verdiğiniz içn teşekkürler.bursaya uğradığımızda direkt gidip alabiliriz en azından.telefonu kaydedeceğim şimdiden

Yine de ön görüşme yapmanızda,bilgi almanızda fayda var,ürünün tükenmesi söz konusu değil fakat propolis konusu farklı,ticari olarak ellerinde bulunmuyabilir ama ham poropolisi her arıcı eşine dostuna ilaç olarak yetecek miktarda bulundurur.Sorununuza çözüm olabildiysem mutluluk duyarım.

Değerli arıcı dostlarım, öncelikle 6 yıldır propolisle ilgili çalışmalarımın devam ettiğini belirteyim. Geldiğim aşama ise topladığım ham propolisleri ekstrakt yapıyorum %50 lik ve %95 lik, son 2 yıldı rda %100 saf propolis yapma çalışmam bitti.
Evet şimdi sorun şurda, değerli üstadım Halil BİLEN çok güzel sordu propolis toplamasını biliyormuyuz diye.
Öncelikle yurt dışında propolis tuzaklarla toplanıyor ve çok temiz. Bizde ise gelen propolislere göre söyliyeyim içinde çuval parçası ağaç parçası ve diğer istenmeyen bir çok madde var. Bana gelen bu tür propolislerin çoğunu geri yolladım çünki işlediğim propolisi neticede bizler tüketiyoruz bu nedenle hijyen kurallarına çok dikkat etmeliyiz.
Üzülerek söyliyeyim şu anda yurt dışından ham propolis çok ucuza geliyor. Ya biz arıcılar bu pazara el atacağız yada vay beeee dışarıdan propolismi geliyor diyeceğiz.
Bilgi olsun diye söyliyeyim, 10 kilo ham propolisden 1 litre ekstrak çıkmıyor. Birde kalan posa henüz ülkemizde değerlendirilmediği için iş dahada zorlaşıyor. Halbuki posada kalan propolis yurt dışında kedi, köpek mamalarında ve tavuk yemlerinde kullanılıyor.
Biz arıcılar önce temiz üretim yapalım pazarı oluşacak. Unutmayalım ki üretmediğimiz ürüne pazar olmaz…
Kendi çalışmalarım sonucunda propolisli pastil ve propolisli krem ürettiğimi çok arkadaşım biliyor. Önümüzdeki günlerde ise propolisli sakız yine benim ürünüm olarak piyasaya çıkacak.
İşin uzmanları ham propolis kesinlikle kullanılmamalı diye ısrarla söylüyorlar.
PROPOLİSLERİ TOPLAYALIIMMMM…

Sayın ballıbaba,

ortalama olarak 1 kovandan propolis tuzağıyla ne kadar propolis toplanabilir?
Yurtdışından gelen ham propolisin fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Selamlar

Sayın balık, kovan başı propolis ortalaması 600 gram tuzakla toplanırsa. Ama özel imal edilen kovanlarla 3 kilo kadar alınabiliyor. Yurt dışından gelen propolisler bizdeki mum fiyatı dersem şaşma.
Buna rağmen bana göre “YERLİ MALI YURDUMUN MALI” demek zorundayız.
Bizdeki arılıkları işletme haline bir türlü sokamadığımız için sorunlarımız çok. Sadece bal deyip duruyoruz, halbuki ölü arılar bile değerlendirildiğinde arıcının geliri hiçte az olmaz ama bizde arıcılık meslek olamadı. Esas işlerimizin yanında arıcılık yaptığımız için küçük paraları önemsemiyoruz.
Muğla kongresinde konuşan çinli kovan başına 5 kilo arı sütü ürettiklerini söyledi ve yıllık 3000 ton (üç bin ton) arı sütü ürettiklerini söyledi…

Bir propolis tuzağından 60 gr. bir turda propolis çıkıyor.

Nereden biliyorum?

Deneme dediğimiz olgu bu zaten.

Ben 1 koloniye bal akımı başladığında koymuştum trap’i, sezon boyunca durdu.

Eskişehir şartları çok fazla propolis toplanan bir yer değil ayrıca.

Bunu nereden biliyorum. Dayımın 1 kovanındaki propolis bizim tüm arılıkta yoktur.

Bir trap kaç tur kullanılabilir?

Bölgeye göre değişir. Ama Eskişehir’de sadece 2 tur…

Traplar 1 yılda kendini amorti ediyor Eskişehir şartlarında.

Bursa’da ise durum çok daha pozitif.

Sayın ballıbaba,

ölü arıları değerlendirmek fikri bana çok ilginç geldi. Tavuk yemi olmak dışında değerlendirme imkanı varmı?

Selamlar

Halil bey merhaba, Bursa’dan gelen propolislerde emeğin var belli :slight_smile:
Eskişehir propolisi görecekmiyiz bu günlerde.

Eskişehir propolisleri az olunca çok değerli…

Deneme yapacağız. :smiley:

Propolis miktarı denilince;
Ben Eskişehir de daha fazla olacağını tahmin etmiştim.

Şimdi bulunduğum yerde bir kaç yıl önce yanık tedavi için istenmişti.

Gelişigüzel olarak,28 kovandan iri bir yumurta kadar toplayabilmiştik.

Halil bey, benim için propolis propolisdir ammaaaaa ESKİŞEHİR’liler çok özeldir çoooookkkkkkkkk…

Murat hocam, benim arıların yerini siz iyi bilirsiniz.

İyi bir propolis kaynağı kavak ağacı da çok olmasına rağmen öyle yoğun propolis toplamıyor koloniler.

Biraz da kullanılan malzemelerin standartlığı ve bizim çok fazla çerçevelerle oynamamızla alakalı olabilir propolis azlığı…

Ayrıca kovan aktarmalarını biliyorsunuz daha fazla yapıyor ve temizliyoruz. Bu esnada biraz da hoyratça atıyoruz o propolisleri ama gerçekten çok karışık oluyor o temizlemelerde propolisler…

Petek kırıntıları, kovanda arı artıkları ile karışınca atıyor, geçiyoruz.

Propolis trap’i kullanmakta da dikkat edilmesi gerekenler var.

Gördüğüm şu.

Propolis trapları kovanın üstüne konduğunda çerçeve üstleri ile arasında 1 cm. boşluk kalıyor.

Buraya petek örüyorlar.

Propolis trapi çerçevenin üzerine oturmalı…

O zaman daha çabuk kapatırlar.

Sadece çerçevelerin olduğu yerler kapatılmaz. Buna da trapi çevirme gibi yöntemler denenebilir.

Ancak bölgesel ve ırksal durumlar olduğu çok aşikar propolis işinde…

Sayın Halil Bilen:

Propolis kapanı (trap) la ilgili bilgiler ve deneyimler, hazır pişmiş soframa düşmüş gibi oldu.

Yazıyı okuyunca gidip trapı ölçtüm boyutları 410 x 497 mm ama çerçevelerin üzerine oturması için 385 x 475 mm olmalı.
Buna göre trapı iki boyuttan da kısaltmak gerekecek, kısa boyutta sorun çıkmaz yanda deliksiz bölümü geniş, ama uzun boyuttan kısaltmaya kalkınca deliklere denk geliyor.

İkinci soru; Trap çerçevenin üzerine oturunca yalnızca hava akımı olan çerçeve aralarına denk gelen delikler propolislenir ve diğer yerleri boş kalmaz mı?

Trap aldım da kullanmaya zamanım olmadı, önümüzdeki yıl düşünüyorum.

Halil Bey,“trap” derken tuzak ya da kapan demek istiyorsunuz galiba. Sözün gelişinden öyle anlıyorum.

(Özür dilerim ben ileti yazıncaya kadar Murat Hocam açıklama getirmiş.)

Geçen bahar benim arılar önceki senelere oranla daha çok propolis kullandılar. Kovanların her tarafı yapış yapış oldu. Kovanlar aynı, iklim aynı, sadece bitki örtüsü değişmişti. Çevrede bol miktarda menengiç gibi çok sakızı olan “sakız ağacı” vardı. Bu bitkinin bol reçinesi var hemde ince yani akıcıdır. Aklıma şu soru geldi:

İhtiyaç aynı olsa bile arılar bol kaynak bulursa çok propolis toplarlar mı acaba?

http://img97.imageshack.us/img97/5803/img1368vg.jpg

Bahsi geçen propolis trapi yukarıdaki resmi görülen malzeme…

http://img534.imageshack.us/img534/5786/img3721f.jpg

Eskişehir şartlarında denediğimiz propolis trapinin ilk kullanma aşamaları…

Ortasındaki delik… ;D (Kışın deneme yapmış bir arkadaş. Acaba kemirip girebilir miyim içeriye… Depoda ilavelerin üzerine koymuştum girmesinler diye… Başarmış. :o)

Daha sonra bu trapin her yeri doldu propolisle.

http://img707.imageshack.us/img707/8512/img4569x.jpg

Bu trapta Ramazan bayramında gittiğimizde Mustafakemalpaşa’da çekmiştim dayımın arıda…

Değiştirilme vakti gelmiş hatta çok geçmiş bir trap.

http://img43.imageshack.us/img43/7360/220820082.jpg

Bölgesel uygulamaların propolis toplamaya etkisi de var.

Nakil öncesi petekler üzerine havalandırma daha iyi olsun diye delikli soğan çuvalı konuyor ve orada kalıyor. Çuval çerçevelere tam basınca hem çuvala çok fazla propolis toplanıyor hem de çerçeveler üzerine. Bu durumu Selahattin başkan sevmiyor, çünkü propolislerin içinde çuval parçacıkları kalıyor. :slight_smile:

O yüzden üzerine oturması gerektiğini söylüyorum. Arada bir ters yüz ve ekseni etrafında döndürerek boşluklara gelmesi sağlanabilir propolissiz yerlerin.

Bölgenin önemini anlatırken geçmişte yine bir hasat fotosu var elimde Susurluk - Göbel bölgesinde idi…

http://img263.imageshack.us/img263/2846/2006agustos63.jpg

Çerçevelerin üzerindeki ve kovandaki propolislere bakar mısınız?

Ali abinin dediği gibi bölgedeki propolis varlığı onu stoklamalarına sebep oluyor…

Eskişehir’de tam uçuş deliği arkasındaki çerçevelerin hemen altlarına stok yapıyorlar.

Kavak ağacı ve bölge iklimi arasındaki ilişki sanırım Bursa bölgesi için propolis toplamasını arttıran birkaç unsurdan biri…