Propolis (arısakızı) ihtiyacı

Murat hocam, propolis trapları çerceve üzerine oturmamalı, tam aksine ana ızgarası gibi çerceve üzeriyle arada boşluk olmalı.
tarplar konduktan sonra kapaklar tek taraflı 5-15 santim kaldırılmalı ki arılar ışığı gördükce trap aralıklarını kapatmak için daha çok propolis topluyorlar. Yurt dışında file şeklinde örülmüş bezler var metre hesabı satılıyor, kovan sayısı kadar kestirilip alınıyor boş ağırlık belli propolisli tartılıp satılıyor. Alan işletme sahibi propolisleri temizleyip bezleri arıcıya geri veriyor…

Selahattin başkanım, sizin söylediğiniz propolis derleme için gerekli kurallar bütünü.

Ama biz biraz da şöyle düşünüyoruz.

Propolis traplari aynı zamanda örtü bezi görevi görsün, arı topladığı kadar ne toplarsa…

Ancak arada boşluk olması için üretildikleri çok net.

Bende kesmeden koydum üzerine kovanın ama Eskişehir şartlarında araya petek örerek kapattılar bazı gözleri…

Bursa’da sıvama propolis yapıyor.

http://img440.imageshack.us/img440/7030/img3560r.jpg

Bu petekli kısımlar bir hayli fazla idi.

Ayrıca sözünü ettiğiniz bezler sanırım böyle bir şey olsa gerek.

http://img710.imageshack.us/img710/192/articulo0000527.jpg

Burada arısız kovana konmuş ama ölçüler farklı burada…

Halil bey, aynen dediğiniz gibi. Bezler daha geniş hatta çıtalara değmesin diye gerdiriliyor raptiyeyle sabitleniyor. Eğer bölgede hava sıcaksa arılar havalandırmayı sağladığı içinde propolisi az topladığı oluyor.
Bir alemdir arılar akıl sır ermez işteee…

Görünürde küçücük bir bal arısı her yönü ile apayrı bir alem.Köyde bizim bir akraba başkasının koyunlarını sağmaya giderdi.Ellerinde müthiş bir kaşıntı başlamıştı.Bendede şişe içinde erittiğim propolis vardı.Biraz verdim.Bunu sür dedim.Yalnız elin boyalı olur deyince önemsemedi ve sürdü.O gün bugün şikayeti yok,
Birde propolisle kovanlar boyanabiliyormuş,içi boyanırmı bilmiyorum.Ne dersiniz.Esen kalın.

Sayın Hatkobi, Propolisi nasıl erittiniz? Mümkünse paylaşablir misiniz?

Hatkobi, propolisi kovan boyamada kullanacaksınız en ekonomik şekli ispirtoyla eritip kovan içine ve dışına sürebilirsiniz ancak daha öncede yazdığım gibi propolisi satarak boya almak en uygunu.
Bu günlerde yavru çürüğü hastalığına karşı propolisli bir ürün çalışmamda var. Bildiğiniz gibi arılar petek gözlerini propolisle temizlemeden ana arı yumurtlamaz…
Propolis ekstraktı derideki bir çok mantari hastalıklara iyi geliyor. Sedef hastalarında da iyi sonuçlar veriyor ama mutlaka ekstrakt olmalı…

Epey oldu.Herhalde ispirto ile eritmiştim.Alkolde olur değilmi Selahattin Bey.

Alkol olur ama zararlı olanı değil tabiki, etil alkol olmalı. Ancak alkol pahalıya gelir…

O zaman eldeki imkan ispirto.Gerçekten enteresan bir arı ürünü.Arıya ara vermiştim.Bayağı vardı.Kovanın birinin ön tarafında kara bir böcek gördüm.Düşüreyim derken uçuş deliğine denk gelmişti.Arılar içeriye çekmişler.Bir kaç gün sonra bir baktım,uçuş deliği önünde yassı kara bir şey.Dışarı atmışlar.

Bu trapların tanesini ne kadara alabiliriz ? Nereden alabiliriz?

Traplardan nasıl cıkartılacağını anlatabilir misiniz ?

Selahattin bey Zongldakta bu propolisi nereye satabiliriz ?

Bir soru sormak istiyorum. Arılar propolisle ugrasırken bal verimleri düşer mi?

bu sorulara verilecek cevaplar hepmizin işine yarayacak gibi

Mutuci kardeşimize güzel bir cevap yazacaktım ama vazgeçtim. :smiley: :smiley:

Şimdi zamanı artık…

Zonguldak’ta olan birisi propolisi nereye satacağını Selahattin başkan’a sorunca gel de ölme gülmekten.

Satmayı düşüneceksin de hiç ürettin mi?

Üretmeyi bilmediğimiz şeyi nasıl satarız diye düşünmek bizlere mahsus…

Satış önemli bir süreç ama üretim en zoru…

Hem propolisi üret hele… Benden istiyor elimdeki propolisleri ama ben göndermiyorum mesela Selahatin başkana… Yani siz üretirseniz akmaz-kokmaz propolis.

Ahanda şimdi Selahattin başkanın aklına kuzuyu düşürdük yine…

Traplar…

Traplar silikon-plastik karışımı bir malzeme ve ana arı ızgarasına çok benzer… Esnek…

Traplardan bu propolisi çıkartmak için derin dondurucu çok önemli…

Bir de aparat var kaşağı gibi…

Ben edinemedim henüz ama kendim de yapabilirim.

Traplar 5 TL. civarı…

Bir turda 80 gr. tertemiz propolis çıkıyor. 2 tur sonra amorti ediyor kendini…

Eğer bu işe girişecekseniz uygulama zamanı, arılık yeri ve ırk önemli…

Propolis toplamayı planladığınız koloni sayısının 2 katı trap almalısınız.

Dolanı al, yenisini koy anlamında.

Propolis toplama koloniyi yoran bir unsurdur yani işçi arı ömrünü azaltır ancak kendi adıma bir işçi bana propolis toplarsa 45 günde değil, 40 günde ölebilir.

Ruhu şad olsun.

Önce pazar arastırması yapmak lazım. Satılmayacak ticari degeri olmayan birseyi üretmek anlamsız. ( Şeker balı gibi )

Benim bulundugum yerdeki arilar gercekten beni bazen çileden cıkartacak kadar cok propolis yapıyolar. Yapıs yapıs oluyor her yer. Bu traplardan kovan sayısının 2 katı kadar almasam arılar 2 gun trapsız dursa da birsey olmaz sanırım ?

Birde sormak istedigim şu soru var. Ben trap koyunca yine kovanda cok fazla cıtalarda yanlarda propolis olacak mı?

Bu soru size Halil Bilen : Bu trapları almayıp yerine nasıl farkli ve daha ucuz bi sistem uygulayabilriiz ? (çuval hariç)

trapları buzdolabının dondurucu kısmında saklamak (yada işlem yapmak) istersek ikiye bölmemiz halinde herhangi bir sorun olmaz sanırım. Aynı zamanda anaarı ızgarası yerinede kullanabiliyomuyuz bu aletleri.Yada arılar üst kata nasıl çıkacaklar.

trapları zaten kapağın altına koyacağız bu bir,kapak lardan güneş ışığı geçmesini sağlaman lazım yani kaapağım ön ve arkalarından kapak enine uygun çapı 2-3cm delikler açıp buradan da arı veya başka vcanlılar girmesin diye saydam bir şeylerle kapatman lazım bu da iki,trapları ikiye bölmenin ne faydası olacak onuda anlamış değilim zaten 4-5 liralık şeyler için bölerek israf etmek anlamsız bu da üç olsun
bilmem anlatabildim mi?

Sayın mutuci

Trap alın. Çok pahalı değil uzun ömürlü ve temiz. Başka bir uygulamaya gerek almadan, güzelce temiz propolis üretin.

2 gün trap koymadığınızda üretim kaybınız olacak. Bunu nasıl göz ardı ediyorsunuz?

İmal etmek isteği güzel ama hazırda olan fiyatına imal edemezsiniz.

İşçilik giderlerini, kendiniz karşılarsınız belki, ama kaybettiğiniz zaman bile kazancınızı azaltır bence.

Arı ırkınızın ve bölgenizin etkisi propolis toplamada önemli ama unutulan bir noktada şudur ki, standart olmayan kovanlardaki boşluk kısımlar arı tarafından doldurulur.

Kovanlarınızdaki ölçüler arının isteğine uygun mu?

Eskimiş peteklerin ve çercevelerin kovandan zamanında çıkması sağlanıyormu?

Çerceve kulak araları boşluksuz oturuyormu?

Kovan sağlam mı, rüzgarı direk alan bir yer demi?

Gördüğünüz gibi çok konu var.

Sayın rename

İkiye bölebilirsiniz. Sorun olmaz. Buzdolabının üst kısmında ki dondurcu için isterseniz 3 e bölün. 3 ünü yanyna tek parc gini koyarsanız sorun olmaz.

Propolis trapları ana ızgarasından küçük delikli. Arı geçişi olmaz .Zaten kovanın en üzerine kapak altına yerleştiriliyor. Arı geçişi ile işi yok.

Kusura bakmaz iseniz bir tespit paylaşacağım

Bu forumda gezinip yazılanları okurken, gördüğüm konu

Arıcılık ile ilgili her konuda herkesin farklı düşüncelerini uygulama isteği. Oysa icat yapılması gereken birşey kalmadı arıcılıkta.

1923-1952-1975-1985

Bu tarihlerde dünyada yazılan bir çok kitap bu gün okuduğumuz bilgilerle aynı şeyleri söylemektedir.

Şimdi bizler hala arıcılığı kendi gayretlerimizle geliştirmek, kapalı arılıklardan, kovan tiplerine, propolis üretimindeki yeni yöntemlere kadar her şeyi deneme yanılma yolu ile keşfedebilmek peşindeyiz.

Dostlar yanlış yoldayız. Dostlar bilgiler önümüzde, değişiklik yapmaya çalışacak pek bir şey yok. Alalım kullanalım.

Bir sezon boyunca kaybettiğimiz arı ürünleri yeterli değilmidir. Niçin propolisin toplanmasında bilinen en temiz yöntemler var iken değişiklik arayışı ?

Standart kovanlarımızda verimli arıcılık yapabilecek bilgimiz yok iken, günlerimizi kovanlar geliştirmeye adamız yanlış.

Bu gün arıcılıkta bilinmeyen ne kaldı ?

Tüm yayınları yılladır okuyabiliyoruz. Evet yeni başlayan arkadaşlarımıza belki ağır geliyor sözlerim.

Belki herkesin her yayına ulaşma şansı yok. Ancak gelinen noktada arı ürünlerini istenilen sağlıkta ve miktarda üretemiyorsak bunu en büyük suçlusuda biziz. Her konuşmamız verime odaklanmalı. Hiç bilinmeyen kovan tipi, hiç kullanılmamış propolis tuzağı, en iyi arı ırkı gibi konulara saplanıp kalmışız.

Konuşmalarımız üretim merkezli olmalı, koloni yönetimi odaklı olmalı, yeni başlayanların hedefi arıyı tanımak olmalı, 10 koloni ile ticari arı sütü üretimine kalkışılmayacağı bilinmeli,

Evet konu hakkında hiç bilgisi olmayan arkadaşlarıma kızmıyorum. Sormalılar, ama cevabı açık ve net verilen konularda diretmekten de vazgeçmeliler…

Trap alayim :slight_smile: Tamam :slight_smile:

Ayrica buyuk bal akımında trap kullanmakı bal verimini düşürür mü ? Yoksa akımdan önce ve sonra mı kullanmak daha iyidir ?

Çay tabağından oksalik buharlaştırma aparatı ya da kartona oksalik emdirme hangi kitapta yazıyor kardeşim Basri…

Sende müzede boş boş oturacağına icatlar yap.

Nektar = Bitkilerin çiçeklerinden ve / veya bazı özel kısımlarından salınan, yada bitkiler üzerinde yaşayan böceklerin bitki özsuyunu emerek kendileri için gerekli kısmı kullandıktan sonraki atıklarından olusan doğal tatlı sıvı madde.

Bal değil nektar akımı sözünü kafamıza oturtalım.

Bal = Arılar tarafından, toplanan Nektarların çeşitli enzimler ile karıştırılarak suyunun uçurulup olgunlaştırıldıkdan sonra petek gözüne depolanmış doğal, tatlı ürünü ifade eder.

Arı doğadan bal değil, netar toplar. O nektarı yediğimiz bala cevirir.

Propolis genellikle bitkilerin genç sügünleri üzerinden,çiçekli kısımlarından, ve yine çeşitli salgılarından toplanan bir madde.

Yani onuda toplamanın zamanı, incelikleri var. Bir kere şunu unutmayalım hedef hangi arı ürünü olursa olsun, arının bu ürünleri derlemek için doğaya ihtiyacı var.

Yani en iyi verim için o ürünün doğada en yüksekmiktarda bulunduğu zaman aralığında üretim yapılmalı.

Kendim ticari anlamda propolis üretimi yapmadım.

Propolis üretiyorum diyen bir iki kişide gördüğüm, trapları kovan üzerine koy ve dolduğunda al.

Oysa bununda bir zamanı, bir koloni gücü, olmalı.

Nektar bulan koloniyi başka bir dış ürüne çalıştırmak zor olur.

Nektar akımı esnasında değil nektar akımından daha önce ve güçlü kolonilerle üretimi gerekiyor.

Arıcı kendi bölgesinde yogun propolisin ne zaman toplandığını gözlem sonucu bilebilir diye düşünüyorum.

Zamansız propolis toplamak doğal olmayan maddelerinde kovana taşınması anlamına gelir.

Dikkat etmek gerekiyor.

Halil abi.

Asidi soluyup, kendilerinin yada örnek alabilecek kimselerin sağlığına zarar vermesinlerde gerisi mühim değil. Zaman onların zamanı. Kızamıyorum ben artık. Perde perde komedi filmleri oynuyor.
Tıpkı son dönemdeki o gereksiz, seviyesiz filmler gibi, Uyanık geçinen birileri bol saldırı, bol tehlikeli, bazen komedi diye aptalca şeyleri yayınlayıp duruyor. İşi gücü olmayan yenilik sevdalıları durmadan onları izleyip , hareketleri tekrar ediyorlar. Benim umurumda değiller.

Bilmediğin konuyu ezbere bir tekrarcılıkla yaşatmak istersen. İlk farklı noktada yıkılırsın.

Tıpkı o meşhur ıslah edilmiş arıların, Ege bölgesinde hapı yuttuğu gibi…

Kendi adıma mucitlikte, icatçılıkta gözüm yok.

Arıcılıkta eldeki malzemeyi en iyi şekilde kullanabilen bir çırak olayım yeter.

Düzelttiğiniz ve açıkladığınız icin tesekkur ederim Hüseyin Bey.

Bu sene bende ticari olarka degil denemek icin 5 kovanda yapmayı düşünüyorum.Eğer verim yuksek olursa seneye hepsinde uygulama yaparım.