Bazı arıcı arkadaşlar Rulamit-Va ve Varroset gibi tütsülerin ana arıyı kısırlaştırdığını söylüyorlar.Bazıları kovana bu tütsülerin dumanından fazla sıkılırsa zararı olacağını 2-3 puf yapıldığı zaman ana arıya bir zararının olmayacağını söylüyorlar.
Bu işin aslı nedir arkadaşlar? ![]()
Ortalama 10 defa sıkıyorum körüğü senelerdir kısırlaşan ana görmedim.
Bizim burda da var bir arıcı aynı şeyi söyleyen. :-\
Koloniye 20 mg. Amitraz’ı kaç pufla vereceğinize bağlı…
Bu iş Nasreddin Hoca’nın işinden farksız…
Ulen kim tutturdu bugüne kadar 20 mg. dozu?
Arının kısırlaşmasından maksat yumurtlama performansı düşer mi yoksa hiç yumurtlamaz mı?Neyi kastediyorlar bunu da anlamış değilim? ![]()
Hocam, Amitraz’dan vazgeçebilirsen olayın büyük bölümünü halledersin.
Halil Abi;
forumu okuduğum kadarıyla varroa için tek ilacın etkili olmıyacağı , içeriği bir kaç farklı ilaç kullanılması gerektini okudum. Bu ilaçlardan bildiğim amitraz etken madde kullanmıyacaksak ,bildiklerimden geriye kalan flumetrin etkenli şerit ve oksalit asit kalıyor.Bu iki uygulama yeterli olur mu.
**Formik asidi hiç uygulamadım, bildiğim kadarıyla onun da şeriti varmış, nasıl olaki faydalımıdır. :-\
Kenan abi, şu varroa linki nerede?
Halil Abi kenan abinin oluşturduğu varroa linkini okudum. İşin gerçeği bizler sizi örnek alıyoruz, Sizlerin gittiği yollardan gitmek istiyoruz.
Anlamışsındır abi;
Yaptığınız uygulamaları yapmak istiyoruz :![]()
Bizim uygulamalarımızda sürekli değişiyor.
Eskişehir modunda yaptık geçen yıl mücadeleyi, aldık boyumuzun ölçüsünü…
Şimdi MKP modu…
Dolayısı ile bölgesel olarak farklar mevcut…
Notaların neler olduğunu arz etmeye çalışıyoruz, herkes kendi müziğini yapacak…
Mesela o notalardan formik asidi bizim bölgemizde baldan önce denk getiremedik bir türlü
Kasnaklar, kanallı çerçeveler, formik elimizde olduğu halde, önce sıcaklık elvermedi sonra biz elveremedik ![]()
kovanlarımda bal hasadı yapmayacağımdan 4 ağustosta ilk varoa mücadelesine amitraz ile başlayacağım. 3 gün ara ile 3 defa tekrarlanacak 13 ağustos ilk mücadele sonu. burada alınan sonuca göre siz ustalarımın fikrini alacağım 2. mücadelemide sıcaklık elverdiğinden kasım sonu yapmayı düşünüyorum. Etken madde timol olan şeritle yapmayı düşünüyorum. 45 gün etkili olduğundan ocak başına kadar mücadeleye devam edilmiş oluyor. Erken baharda ise mart başında formik asit kullanmayı düşünüyorum bu şekilde bir yıllık varoa mücadelesini planlamış oldum. Bu yapılacaklar uygunmudur. Siz ustalarımdan bu konuda bilgi bekliyorum teşekkür ederim.
Amitraz ve Timol sonrası bulaşıklık durumu kontrol edilmeli…
Bulaşıklık devam ediyorsa o tarihlerden sonra seçeneğiniz azalıyor…
Formik Mart’ta olmayabilir… Erken gibi…
Amitraz veya oksalik gibi duman şeklindeki uygulamalarda ne zaman en iyi sonuç alırız sabahın ilk saatleri arının daha dışarı çıkmadığı zaman mı akşam üstü arılar içeri girdiği zaman mı sizce en uygun zaman ne zaman vermeliyiz dumanı. Tabi hava durumu da var.
Arının uçmadığı akşam üzeri daha uygun.
Bence Amitrazı hiç yapmaman daha uygun ...1
Neden?
Kalıntı problemleri , amitrazlı tütsülerin üretimini yapan bir firmanın muhendisi ;
Artık üretmiyoruz zaten devlette bunu yasakladı . amitraz artık meyve ilaçlamarında dahi kullanılmıyor .
Bu ifade herhalde yeterli olur . Zamanla çoğu ifade değişiyor.
Bir hocamızın 1999 yılında basılan kitabında petek güvesi için naftalin önerilmişti …
2008 yılındaki kitabında naftalin ifadesine yer yok , neden…?
Avrupada 2008 den bu yana amitraz yasaklanmış kullanılmıyor. Bizde devam mı…?
Bazı uygulamaların zamanla değiştiği doğru.
2000’li yılların başlarında ruhsatlı olarak kullanılan bazı ilaçların günümüzde ruhsatı yok, satılmıyor ve kullanılmıyor.
Amitraz ekten maddeli ilaçlar meyvecilikte yasaklandı ama bu yasaklamadan sonra bir firma arıcılık için amitraz etken maddeli yeni bir ilaç için ruhsat aldı ve satılıyor. Eskileri de piyasada hala satılıyor.
Tüm kimyasallar kalıntı bırakıyor. Kumofos etken maddeli ilaç daha fazla kalıntı bıraktığı, üretildiği ülkede satılmadığı halde ülkemizde hala satılıyor.
Mümkün olduğu kadar kalıntılardan uzaklaşmak içindir ki, varroa mücadelesinde organik asitleri de kullanıyoruz.
Eğer amitraz etken maddeli ilaçlar yasaklanmışsa bu şekilde olmaz.
Bir tarih verilir, şu tarihten sonra amitraz etken maddeli ilaçların imali, satışı ve kullanılması yasaktır denerek…
Bizde işler bazen tersten gider…
Amitraz Avrupa’da yasak mı?
Türkiye’de de yasak…
[b]http://aksu.antalya-tarim.gov.tr/yukleme/File/yasaklanan_bku_aktif_maddeleri_listesi.pdf[/b]
[b]