Ben 20 gün önce aldım, Benka firmasının ürünü. 12 çerçeve süzdüm, mil sürtünmeden dolayı aşındı ve yedi. Aldığım yer hiç sorun çıkarmadan değiştirdi sorunlu parçayı. Ama yenisinde de aynı sorun yaşanmaya müsait. Tasarımı iyi değil çünkü. Sözün özü mevcut tasarımı ile Benka’yı tavsiye edemiyorum.
12 çerçeve de zarar görüyorsa edebiliyorsanız onu toptan iade edin. Sürekli parça değiştirme ile uğraşılmaz. Yol yakınken kökten çözün sorunu.
Benim de şu an makinem yok ama bana bu işi bulaştıran arkadaş sağolsun makinesini verdi iki yıldır onu kullanıyorum. Arıcılığı bırakacağını söylüyor.Bırakırsa makineyi komple alırım.
bursada arı mazzemesi satanlardan bakıp al. 4 çerçevelik fiyatı 400 tl civarı olanlardan. emanete çok vermessen uzun süre kullanırsın
Bu emanete vermezsen lafı banamıydı.
Senede 1 hasat yapıyorum, gittiği yere kadar gider. Genç çiftçi alırsam zaten motorlu kaliteli bir şey alırım.
Haklısın üstadım. Bende sayı şuan az olduğu için maliyetli geliyor. Ancak sanırım 4-5 kovan olması durumunda çok daha avantajlı hale gelecek. Zaten dediğiniz gibi kabarmış petek çok kıymetli. Zaman tasarrufu v.s. Şuan bilgi aşamasında araştırıyorum. Sanırım önümüzde ki yıla tehir edip o zaman duruma göre almayı planlıyorum.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. İade etmeniz sanırım sizin daha yararınıza olacaktır.
Duyulmuş bir yer biliyorum onun haricinde bildiğim bir yer yok. Netten güvenip alabileceğim bir yer yok mu? Emanete verme durumum mecburen muhtemelen olacaktır.
Bu işte bir hata var, o kadar çabuk bozulmaması gerekir.
Milin oturduğu yerde bir bilya olmalı, sanırım o düşmüş olabilir
Murat Hocam tasarım hatası dediğim bu zaten. Sepeti döndüren, makinenin tabanından en üste çıkan çubuk bir yuvanın içinde dönüyor. Yuvanın içinde bilya yok, boşta dönüyor. Bilya olmadığı için de sürtünme doğrudan yuvaya oluyor ve yuva aşınıyor.
10 numara yağ ile aşınmayı engelleyecek kadar yağlamak gerekiyor sanırım.
Çok kolay 1 tane bilya bulup koyulunca çözüm olacak.
Bir motor tamircisine gidip istenebilir veya nerede bulunacağı konusunda yardım istenebilir.
Yağ konusu biraz sıkıntılı balı boşaltmazsanız oraya kadar yüselirse bala karışabilir.
Arkadaşlar şu anda bazı kolonilerde kiminde 1-2 kiminde 2-3 çerçeve bal var 10-15 gün öncesine kadar havalar cok sıcaktı o zaman gelen bal sanırım.
Bunları alsak beslenmede sıkıntı olurmu. Sırlama yapılmamış çerçeveler
havalar kapalı ara sıra yagmur oluyor
balı sırlanmış almanız daha iyidir,olgunlaşmamış bal kısa bir süre sonra ekşimeye uğruyor.
suyu uçurulmama ihtimali yüksek olduğu için şuanda bunları kovanda bırakmanız daha uygun olur. zaten arı her an kullanacağım diye sırlama yapmamış. arının bir bildiği var. arının düzenini bozmamak gerekir şu aşamada. bunları alırsanız kovanın duraksama ihtimali var. yani ananın yavru atmama, atsa da arıları besleyememe, beslese de tarlaya uçuşa gönderememe ihtimali var. arı meradan gelen balı yeterli görmediği için açık bırakmış, yani ben heran kullanacam bunu diye sırlamamış.
En doğru bal alma yöntemi sırlanmış petekleri almadır.
Ama bazen, hava şartları veya herhangi bir sebepten dolayı bal akımı durduğunda, petekte ki bal olgunlaştığı halde sırlanmadan kalabilir.
Bunu anlamak için; çerçeve yatay tutulup çok çok hafif sallandığında gözlerden bal damlamıyorsa o bal olgunlaşmıştır. Gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Şehitler diyarı Çanakkale’den selamlar.
Arkadaşlar teşekürler verdiiginiz bilgiler için .
Sırlamayı takip edeyim o zaman yada damlamayı kontrol ederim.
Tamamen bal stoklanmış bahsettiğim çerçeveler yavru polen yok o yüzden sormuştum
yavrulu çerçevenin kemer balını yada üstteki balını almaman gerekir. kapalısı çıksın o zaman bakarsın duruma göre.
Herkese hayırlı geceler hayırlı sahurlar.
Bu sene arılar ilk defa bahar balı biriktirdi biraz, bugun 6-7 cerceve aldım sağım yaptım.
Yalnız balın rengi çok açık akasya balının rengi böylemi olur.
Kendimce öyle tahminde bulundum daha önce hiç görmedim tatmadım akasya balı ,
bahar çiçeklerinin nektarımı böyle oluyor yoksa çözemedim ne balı oldugunu.
Arkadaşlar yazmayı unutmuşum balını aldıgım iki katlı kovan akşam üstü sanırım, kovanın yarısı dala çıkmış hazır arı azken kontrol edeyim dedim anası yeniydi hala yumurtaya başlamamış meme falanda yoktu .
Neden oğula çıkmış olabilir.
Balı aldıgım içinmi ?