Değerli üstadlarım… Ben İstanbul"dan Kırşehir e taşındım. Kırşehir halk eğitime, arıcılık kursu eğitimi için yazıldım. Kurs bitiminde ilk adımları atıp yapmak istediğim arıcılık mesleğine başlamak istiyorum. Planımda mayıs ayını Kırşehirde geçirip haziran ihtibarıyla Çorum, Osmancık Karalargüney köyüne arılarımı taşımak istiyorum… Sizden ricam arıcılıgı meslek olarak yapmak isteyen öğrencinize mümkünse bir yol haritası çizmeniz… sonsuz teşekkürlerimi sunarım…
Sayın alisandemirkan,
Hoş geldiniz, hayırlısı olsun…
Bu sorunuza yararlı bir yanıt verebilmemiz için hiç olmazsa profil bilgilerini doldurmanız gerekirdi… Meslek olarak seçmekten sözediyorsak öğrenim durumunuzu, şimdiki mesleğinizi, yaşınızı bilirsek fena olmaz. Daha da önemlisi bizim değerlendiremeyeceğimiz kişisel karakter, beceri ve beklentileriniz.
Üç kovan, iki koloni arı ile başlayın…
Arıcılık bilgi ve deneyimlerini edinirken arıcılığın, meslek olarak arıcılığın, güçlüklerini de öğrenmiş olursunuz.
Bu konudaki kararınızı da iki-üç yıl sonra verirsiniz.
‘‘Taşımalı Arıcılık’’ derken neyi kastettiğinizi tam olarak anlayamamış olabilirim…
Gezgin arıcılıkta, yükseklikleri birbirine yakın olan iki yerin birinden kalkıp öbürüne gitmek için özel durumlar olmalı ve bu özel durumları değerlendirebilecek bilgi birikimi…
Benim amacım ‘‘gezgin arıcılık’’ değil, yaz tatili boyunca arılarımı yakınımda tutmak istiyorum derseniz, elbette ki olur.
Sözcükler pek yerine oturmasa da, biz arıcılar:
“Taşımalı arıcılık” denilince kovanları araç üzerinde indirmeden genelde kısa süreli kalınmasıyla yapılan arıcılık.
“Gezginci arıcılık” denilinde kovanları gidilen yere arıların indirip uzun süre kalınması ile yapılan arıcılık,
diye yorumluyoruz.
Murat hocam, “Gezginci” kelimesi Türkçe kurallarına aykırı bir kelime. Biliyorum ifade size ait değil, yönetmelikte de aynen bu şekilde. Doğrusu Cahit abinin kullandığı “Gezgin” arıcılık olması gerek.
taşımalı degilde gezgin diyelim o zaman. yazın 3-4 ay orda kalacağım, bunun için öneriniz nedir?
[quote author=M. Cahit SÜMER link=topic=8108.msg121435#msg121435 date=1352787458]
Sayın alisandemirkan,
Hoş geldiniz, hayırlısı olsun…
Bu sorunuza yararlı bir yanıt verebilmemiz için hiç olmazsa profil bilgilerini doldurmanız gerekirdi… Meslek olarak seçmekten sözediyorsak öğrenim durumunuzu, şimdiki mesleğinizi, yaşınızı bilirsek fena olmaz. Daha da önemlisi bizim değerlendiremeyeceğimiz kişisel karakter, beceri ve beklentileriniz.
hocam cevabınız için teşekkürler,
turizm otel mezunuyum, istanbulda restorant yöneticiligi yaptım 6 yıl, eşim kırşehirde ahi evran üniversitesine ögretim görevlisi olarak başladı bu dönem kırşehire taşındım. kırşehirde lokantacılık sektörü zayıf olduğu için büfe açtım, ama kendimi arıcılık sektöründe geliştirmek istiyorum, şartlar uyarsa organik arıcılıkda olabilir…
Alişan Bey,
Siz bu işi yaparsınız. Önerimi tekrarlamış olayım; acele etmeyin. Başarınızı etkileyecek çok etmen var.
Bunlardan biri arıcılık bilgileri…
Meslek olarak seçecekseniz tek başınıza çok zor olacağını bilmeniz gerekir. Hiç olmazsa aileden bir kişinin size yardımcı olması gerekir diye düşünüyorum. Bu sırada büfe işi ne olacak? O da sürekli ilgi isteyen bir iş, arıcılık da…
Benim mesleğim arıcılık olmadığı ve gerektiğinde tüm işleri ben olmadan da yapabilecek bir ortağım olduğu için pekçok olumsuzluğu gözardı edebiliyorum.
Umarım arı sokmalarına karşı yüksek duyarlılığınız (alerjiniz) yoktur.
Her durumda da arıcılıkla dolu mutlu yıllar dilerim.
hocam yanımda bana yardımcı olacak kişi babam… belirli bir seviyeye gelince bütün enerjimi arıcılıga ayırmayı düşünüyorum… amacım bu,
Alisan bey hayırlı olsun inşallah hakkınızda hayırlı olur
Ali ihsan bey 5 yıl önce arıcılık yapmaya karar verdim emekli olunca ve ilk işim 2 kovan arı almak oldu, halan 50 kovan arım var, son 1 yıla girdik nasipse.
300 kovan düşünüyorum ve hala bir çok konuda eksiğim var inş kışı bol bol bilgi toplayarak geçircem, şunu iyi biliyorum sistem oturana kadar en az 2 yıl beni zorlayacak ama pes etmek yok, dağda komando olmaktan iyidir…
Tavsiyem bir anda yüklü arı altına girmeyin derim ben... Arıcılık işine son 30 dk da karar verip emekli olsaydım inan bana 50 kovan arıyı idare edemezdim, 5 yılda sönmeyen körük yakmasını öğrendim ve 4 yılda hızlı petek bağlamasını öğrendim, arıcılığa ilk başladığımda peteği yarım saatte ancak takıyordum. şimdi 1 dk almıyor tel gerdirme ve petek takma, bunlar zamanla pratik isteyen şeyler...daha bir çok konu var pratiklik isteyen....bilgi isteyen...
Sayın Alisan bey, 2-3 koloni ile başlayın. Kendi ürettiğiniz balın tadını alın. Zaman içinde bu işi meslek olarak yapıp yapamayacağınız netleşir. Başarılar…
Ahmet şu sonmeyen körüğü bir tarif ediverde öğrenelim
Ahmedin bu görüşlerine aynen katılıyorum sönmeyen körüğüde merak ediyorum devamlı odunmu atıyor ne sobamı bu Ahmet?
körük yakma dersini takip edersen bulabilirsin o konu işlendi geçenyıl.
talaş kullanıyorum ben ve önceleri üstten yakıyordum körüğü ilk kovanın yarısında sönerdi bu durum 5 yıl boyunca böyle devam etti ve ben hep talaş kullandım, sonra dedimki birşey ters gidiyor, dedim düzelteyim, körüğü ters çeviremedim ama körüğü alttan yaktım…hatta kafamda bi körük modeli var patent için müracat edecem prototipi kafamda hazır:))))
soba gibi düşün alttan tutuşturma kapağı:)))
Ahmet ağabey
Bahsettiğin körükten müzemizde 1970 model bir tane var.
Patenti alınmış mıdır bilmiyorum ama bilgin olsun yapılmışı var.
evet resmini gördüm…
1970 yapımı mı?
Ahmet hocam ile aynı yaşlarda işte…
Bitlis’in dağlarında düşündüğün şeylere bak…
az arı ıle basla sakın bır anda kalabalık arı ıle gırme.cevrende arısı olan bırılerı varsa ılk yılını onunla gecırkı pratık bılgın olsun.pratıkle kıtaplar bırbırıne pek uymaz bu işte.kolay gelsın
Geçen yıl bir komşumuzun bahçesine bir oğul gelmiş ve benden boş kovan istedi verdim. aradan bir süre geçti benim arının içinde çok fazla bal var alıyım mı dedi ben de çok fazla varsa al dedim. aradan bir kış geçti komşumuz kovanı tekrar getirdi hayırdır. senin çok balı olan arıya ne oldu dedim kışın öldü dedi nasıl becerdin dedim. işin aslını öğrenince hayret ettim. meğer birisi kovanın ağzını çamurla sıvaması gerektiğini kışı bu şekilde çok güzel geçireceğini söylemiş. arı sizlere ömür. zaten arı kışa 3 çıta girmiş 1 çıta balı varmış onu da almış… sonuç olarak aman bu konuda bilgi sahibi olan kişilere uzman kişilere danışın. sonra kovanın girişini çamurla sıvatırlar adama ;D
Bu çamurla sıvama işi çok fena olmuş…
Tabi olan arılara olmuş.
oğul bedava kovan bedava sıvar tabi camurlan biz burda millete doğruyu söylediğimiz halde teyit ettiriyorlar inanmıyorlar
ama paraylan almış nasıl inansın