maydonozun 100 gramında 1.6 gr oksalik asit bulunuyormuş.
ayrıca ısırgan otunda da formik asit bulunuyormuş.
aklıma şu soru geldi bu bitkiler varroa mücadesinde kullanılabilirmi. yada duyan yada kullanan oldu mu?
Belki kullanılabilir hocam ama nasıl?
Arılar onu yiyecek mi, yoksa biz suyunu çıkarıp tepelerinden aşağı mı dökeceğiz.
Ya da kaynatıp yağını çıkarıp içinde buharlaştırma mı yapacağız hangisi çözüm olacak o önemli.
acaba oksalik asit ve formik asit den miktar olarak arıya zarar veren başka bir etken madde varmıdır
koku ana arıyı sıkıntıya sokarmı
varoayı besleyen veya üremesini destekleyen ?
aklıma takılan sorular
Bunu uygulayan yoksa olay deneme yanılmaya kalıyor.
ben pudra şekerini denedim,ama bu yöntemi denemedim…
Isırgan otu gübresini araştırırken ısırganda bulunan formik asit aklımda kaldı. Ve şu an maalesef arılarımda risk boyutunda varroa akarı var. Hazırlamış olduğum sıvı ısırganotu gübresini ilk önce %10 seyrelti halinde deneyeceğim. % 100 e kadar doz artımı şeklinde denemeler yapmayı planlıyorum. Bu hafta dener gözlemlerimi ve sonucu paylaşırım inşallah.
Isırgan otu gübresi nasıl birşey .daha önce facebook ta çerçeve lerin üzerine ısırgan otu koyani çok gördüm yeşil şekilde koyuyorlar dı
Özer Bey ne sonuç almışlar bilginiz var mı ?
Genelde yabancı paylaşımlar .ama dökülme resmi de var tabi.
Bizdede yapan çokmuş .fotoğrafın altına resimli yorum atanlar başlıyor Hemen .dökülme oluyormuş .
Formik asit ve okzalik asit alınma maliyetleri çok düşük.
Vakit harcamayın boşa.
Vaktiniz eğer varsa 3-5 kovan daha alıp bakabilirsiniz.
Sağolasın Sayın Özer. Formik asit yapacağım. Maske sorunum var. Maske bulduğum anda işe başlayacağım. Geç kaldım. Isırgan otunun bu özelliği çok ilgi çekici.
Kurutulmuş maydanozda oksalik asit hala mevcut ise , körükte yakılarak duman ile verilebilir.
Isırgan otu, maydonoz ve kekik… Bence etkili olabilirler. Amaç maliyet değil, doğal olması ve insan sağlığına olumsuz etki yapmaması.
Bu bitkiler çay gibi demlenip kartona veya bir beze emdirilerek deneme yapılabilir.
Furkan Bey arıcılar hep bunun gibi söylemlerde bulunuyorlar ne yazık ki yinede basit olan flumetrin amitraz vb. kimyasalları kullanıyorlar.
İşin kötü yanı veteriner hekimleri de çok bilinçsiz. Burada kenaz kullanan bir arıcı var. Kenaz kullanılmasının insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söyledim. Veteriner hekimine sormuş; o da “piyasadaki firmalar da kenaz kullanıyor. Kartona, çubuklara kenaz emdirip varroa ilacı diye pahalıya satıyor” demiş. Adam da bana mı inanacak veteriner hekime mi? Gitmiş kenaz almış tabi.
Veteriner hekimine varroa ilacı soruyorum, ruhsatsız, üretimi durdurulmuş ilacı veriyor.
Sonra arı ölümleri neden oluyor, kanser gibi hastalıklar niye arttı… Artar tabi.
Kenaz kullnan arıcı bir tanıdığım var. Kanser oldu ![]()
Veterinerler ülkemizde büyük ya da küçükbaş hayvancılık üzerine yoğunlaşıyor. Arıcılık ise bambaşka bir ihtisas.
Videoadaki yöntemi uyguladım sonuç güzel ve cebi yakmayan mücadele yöntemi
https://www.youtube.com/watch?v=d9SEPe6Gmd4
Piyasada satılan amitraz. Flumetrin.mavrik ana maddeli ruhsatlı ilaçlar var
Bunlar kanser yapmıyormu
Mavrikten şerit yapmışlar satılıyor.
Amitraz zaten yıllardır var
Vatandaş ne yapsın ruhsatlısı yüz liraysa ruhsatsızı beş lira
Bakıyor içindeki maddeler aynı
Flumetrin içerikli ilaçlar ona keza russatlısı elli lira diyelim kendi yaparsa bir lira
Bir Kızıldereli atasözü derki ( Herşey zehirdir , önemli olan miktardır) Aynı etken madde ama , ama oran ne kadar.
Siz isim belirtmişsiniz iyi yada kötü reklam olmasın ben belirtmeyeyim ama
bahsedilen ilaç için internette kullanım amacında şu bilgi var (birçok bitkide görülen zararlılarla mücadelede kullanılan kontak etkili ve mükemmel emici kontrolü sağlayan bir insektisittir. Faydalılara karşı güvenlidir. Emülsiyon, suda yağ formülasyonunda olup, 240 g/l Tau-Fluvalinate içerir.)
Tanıtımda bile çelişki var bitki için hangi hayvan zararlı hangi hayvan faydalı bu ilaç nasıl ayırıyor bunu .En önemlisi bu ilaç hiçbir şekilde bal ve balmumu üzerinde ne gibi etki , kalıntı yapıyor araştırılmamış , sırf varrroayı öldürüyor diye insan sağlığını riske atamayız.