YaKuP YılMaZ KöŞeSi

-[color=blue]Selamlar Saygılar ve Sevgiler Arıcı Büyüklerime ve Arıcı Dostlarıma
-Bu sene başladım arıcılığa,Ardahan Göle de 15 kovan ile
-İsmim Yakup Yılmaz Erzurum ili Olur ilçesi Boğazgören (Ürek) köyündenim.Göle de Görsel Sanatlar-Resim Öğretmeniyim
-Yaklaşık 5 aydır forumu forumdaki tecrübeli büyüklerimin arılıklarını yazışmalarınızı fikir alışverişlerinizi takip ediyor not alıyor ve kendi arılarımda deneyip gözlemliyorum.
-Sizlerle tanışmak değerli tecrübe ve fikirlerinizden istifade etmek ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bu başlığı açmayı uygun gördüm.
-Saygı Sevgi Ve Bereketli Hayırlı kazançlar olması dileğiyle

https://i.hizliresim.com/vpPGRp.jpg

https://i.hizliresim.com/LnDMEb.jpg

https://i.hizliresim.com/Q7Lk3A.jpg

Konuyu yanlış başlık altında açtığım için burada açmam uygun olduğunu anlayıp yeniden açtım.

Hos geldiniz. Basarilar dilerim. Allah hayirli uğurlu etsin.

Hoş bulduk.Teşekkür ederim…Allah razı olsun güzel dilekleriniz için

Yakup bey, aramıza hoş geldiniz.

Arılığınız hayırlı olsun.

Hoş buldum Cengiz abi .Sağolun teşekkür ederim

Yakup bey hoşgeldiniz hayırlı olsun

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aramıza hoşgeldin.kovanların çok güzel.
Bereketli bir sezon geçirirsin inşallah

Hoş bulduk Emrah Bey.Teşşekkür ederim

Hoş bulduk Özer Bey.Kovanları araştırıp yaptırmak uzun sürdü şükür istediğim gibi de oldu.
İnşAllah abi herkes için bereketli bi yıl olur

Sevgili arıcılıkda bilgi ve tecrübe sahibi büyüklerim arılarıma bölme yapmak istiyorum.
Forumda ana arı kabul ettirme yöntemlerini okudum.
Forumda moderatör-tecrübeli arıcı büyüklerim hep yazmışlar
Bir tane büyüyüğümüz bir video çekerek adım adım anlatarak adım adım kovanı bölme zamanı bir video anasız kaldıktan sonra bir video ana arı verildi vs vs…
Bunları yazarken yanlış anlaşılmasın yapıcı olmaya çalışarak gördüğüm eksiklik üzerine yazıyorum…
Yazmışız arkadaş anlamıyorsan biz ne yapalım diyenler olacaktır
En iyi öğrenme yapayarak yaşayarak öğrenme yani tecrübe arıya müdahele konusunda yaparak yaşayarak öğreneceğim dersem yaptığım hataların telafisi olmayacak.
Bana bir işin nasıl yapılacağını hem sözel hem görsel hemde işitsel=iş başında bua dımları uygulayarak yaparsam yaptığım uygulamaların başarı oranı yükselecektir diye düşünüyorum yeni başlayan ve acemi arıcı için…
Teşekkürler…sAyGıLaRıMLa

Öncelikle bölme yapacagın kovanın ana arısının kelebek benzeri tutucu ile tut ve kovandan uzaklastır. Sonra cok tereddütlü kalıyorsun.

Yavrulu cercevelerle bölme yap. Özellikle yeni çıkacak kapalı cerceveleri iki esit parcaya ayır. Zaten 10 cerceven varsa 5 - 5 ayırırsan sıkıntı olmaz.

Kapalı hazır anayı anası olmayan bölmeye yerleştir. 3 gün sonra arıların yaptıgı mamaları boz kekin kapagının ac 2 gün sonra tekrar bi kontrol et meme vermi yokmu diye ana

cıkmadıysa kafesdeki kekde cok önemli serk kek olsun yumusak değil toksa hemen ana cıkıverir. Daha sonrada zaten ana cıkar ve kabul ederler ana yapacak materyal kalmadıgı

için ondan sonra ana yumurtlayıpda kaliteli ana ise sıkınıtı olmaz gerisi gelir.

https://www.youtube.com/watch?v=0dFe96s7FSk

buda videosu ümit abinin inçele yaparsın çok kompleks birşey değil. Yalnız bölmeler 3 cerceveden az arı mevcudu olmasın buna dikkat et çünkü 3 cerceve arının yükselme adımı

1 ay oluyor fakat 1 cerceve dölersen 3 aya anca topluyor arının bakıp ısıtacagı yavru alanı ile alakalı hesaplamalar böle diyor.

Teşekkürler arılarım kafkas karniyol aldım dediğiniz gibi 2 kapalı yavrulu analarına dıkkat ederek 2 cerceve kapaşı yavrulu cıta aldım
böldüğüm kovanlar 3 katlıydı
kenarlara ballı kemer 2 tane ortaya yarı ballı polenli bırde kabarmış boş petek ve şerbetliği
sıvı veya katı besleme yapmadım
dün ikindi vakti böldüm saat 3 te yarın meme kontrolu yapmayı dusunuyorum
aldığım ana döllenmiş hayırlısı bakalım

Mümkünse yakınındaki bir usta arıcıyı ziyaret et; merak ettiğin konuları onun uygulamalı anlatımıyla öğren, derim. Çünkü youtube’da birçok görsel var. Ancak arının başına vardığında manzara değişiyor. En iyisi ustanın ayağına gitmen ya da mangala davet edip, mevzuyu da araya sıkıştırıvermen:)

2017 Yılına Bakış:
-Yaptığım Masraflar:
13adet *90 tl =1.170 tl -13 adet kovan telli tabanlı olarak yenilendi
2adet *50 tl =100 tl -apimaye taban
10kg *40 tl =400 tl -ham petek
3çuval *170tl =510 tl -toz şeker
2adet *100tl =200 tl -damızlık ana
10adet *35 =350 tl -bal sonrası bölme ana arı
Arı malzeme =150 tl -internet akışveriş
Aklıma gelmeyen =500 tl
arıları geti götür =350 tl
TOPLAM= 3.780 tl

ELDE EDİLEN BAL MİKTARI
-150 kg Bal (Toplam Bal Miktarı)
-90 kg elimde kalan
-60 tl Kg fiyatı
-9.000 bin tl TOPLAM BAL SATIŞINDA ELDE EDİLECEK GELİR MİKTARI

-Tecrübeli arıcı büyüklerim 2017 yılı ve yeni başlayan bir arıcı için yazdıklarım ve yaptıklarım normal mi?
-Görüş öneri ve yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.
-Herkese bereketli bol kazançlı yıllar …Saygı Sevgi ile…

-Eklemeyi unuttuğum son bir şey :
-Sezona 15 kovanla başladım balı aldıktan sonra 2 adet damızlıkla beraber şuan kovan sayım 27 adet

Koloni sayısına göre gayet normal hatta iyi diyebiliriz.yaptığınız masrafın bir kısmı ileri yıllara yönelik. (kovanlar ve arı malzemeleri) Kendi anaarınızı kendinizin yetiştirmesini tavsiye ederim.Malzemeleri yeni aldığınıza göre arıcılıkta yeni olduğunuzu düşünüyorum.İleriki yıllarda hurda peteğiniz de olacağı için ham petek ihtiyacı da azalacaktır diye düşünüyorum.Bereketli olsun.