Yavru Çürüklüğünün "Azı- Çoğu" olur mu?

Dostlar, bu yıl ilk defa sonbaharda geç böldüğüm kolonilerimde rastladığım yavru çürüklüğü ben atlattım diye düşünürken baharda yeniden ortaya çıktı. İki kolonimde yavru çürüklüğü tespit ettim biri sonbaharda yavru çürüklüğü yaşayan kolonim, diğeri ise bir sorunu olmadığı halde mart ayından beri sürüncemede olup son haftalarda toparlayıp 8 çerçeveye sıkı şekilde basan kolonim. İlkinde yavru çürüklüğü hemen hemen bütün yavrulu çerçeveleri sardığı için onda ballı duvarlar dışında bütün çerçeveleri iha ettim. Diğer kolonide ise yavru çürüklüğü bir çerçevede 5-6 gözde tespit ettim bu çerçeveleri almaya niyetlendim ama yoğun bir şekilde arı çıkışı vardı kıyamadım. Bu üç çerçeveyi sağ tarafa yaslayıp araya ham petek atıp ananın yumurtlamaya devam ettiği taraftan ayırdım. 2 gün sonra tekrar bakıp bu çerçeveleri de almayı düşünüyorum. Sormak istediğim bu ikinci kolonideki çürüklüğün sebebi nedir? arı nüfusu çok iyi durumda üşüme olduğunu hiç zannetmiyorum. Birde çürüklüğün bu kadar az yoğunlukta olması yeni başladığını mı gösterir ve kurtarma şansım nedir? Bir petek gözü yavru çürüğü olmuş hemen yanındaki gözden arı çıkıyor bu nasıl oluyor anlam veremedim.

Salim bey yavru çürüğüne yakalanan arıya ne yaparsanız yapın zaman kaybı.
Bir an önce tüm çerçeveleri imha edim 1-2 gün boş kovanda kalsınlar.
En kısa sürede anayı değiştirin. İnanın iyileştirdim diyerek sevinirken sıkıntı tekrar başlıyor.
geçen seneden 4 kovanımda hastalık vardı.
Hastalığı atlattım derken aynı kovanlarda gelişim çok yavaş ve hastalık tekrar başladı.

Birde bu yazıyı okursanız faydası olur.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=1284.0

Sebebi yoğun Varroa…

Ali Bey benzer bir durum bende de var, gözle kontrolde varroa tesbit etmedim ama, güçlü kolonide 1 çerçevede çürüklük var.

İbrahim Bey, o koloninin mazisinde mutlaka yavru çürüğü vardır… Yukarıda yazılanlar hepimizin başına gelen şeyler…

Geçti zannediyorsun, arı biraz zayıfladı mı ya da biraz nektar azaldığı anda yine zuhur ediyor.

Artık gözünün yaşına bakmadan her sene ana değiştiriyorum.

Bir ana iki kış geçirmemeli der Muhsin Hoca…onu tatbik etmeye çalışıyorum.

Genelde anaların ikinci senesinde bu olay gerçekleşiyor… …

Kokan çerçevelerin balmumunu eritmek ve çerçeve temizlemek için çok zaman kaybım oluyor. Elim değene kadar günler, haftalar geçiyor. Arılar etrafında uçuşuyor.

Artık balmumu eritmeye önem vermiyorum. Çünkü bulaşma riski daha pahalıya mal oluyor.

Artık çuvala dolduruyorum, hemen ardından ateşin üstüne atıyorum.

Şüphe ettiğiniz kovanı hemen halledin!!!

Bu hastalığın azı da çoğu da bir. Güzün nektar azalıp, yağma başlarsa işler kötü.

Yavru  çürüklüğü  olan  koloniden  bu  sene  için  verim  alamazsın.

Yavrulu çerçeveye bakıyorsun bazı yavrular iyi sağlıklı bazıları çürümüş, kıyamıyorsun acaba kendini kurtarır mı…!Hayır kurtaramaz.

Temiz dezenfekte edilmiş kovan , arıların hepsini silkele ( tüm eski çerçeveler imha) 24 saat kalsın , sonra 1 veya 2 kılavuz petek ver.

Bu hastalık için ruhsatlı ilaçlar var veya vitamin içerikli ilaçlar . Şurupla beraber ver arıya çok iyi bakıyorsun.

Ana değiştirirsen daha iyi olur . Veya başka bir koloniden takabileceğin ana memesi varsa ilk başta anayı imha et. Anayı kılavuz peteğin üst çerçevesine yapıştır.( Ana gözünü keserken biraz geniş kes.)

İki gün sonra verdiğin ana memesine hepsi sarılacaktır ona iyi bakacaklardır.

Şeref bey ilaçların adı nedir?

2 senedir çok şükür çürüklük sorunu yaşamıyorum ama lazım olursa bilelim…

İbrahim bey yç arılığa bir girdimi artık arılar iflah olmuyor.Yç olan kovanı arılıktan uzaklaştır yoksa daha sonra hastalıkla mücadele edemezsin.

Ben yavru çürüklüğü konusunda taze petek kabarttırmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Geçen sene arılarımda eski petekleri kullanmıştım. Hepsi yavru çürüğü olmuştu. YÇ olan çerçeveleri yakmıştım. 
Bu sene elimde hiç kabarmış olmadığı için tamamen temel petek kabarttırdım. Çok şükür sadece bir kovan haricinde diğerlerinde yç sorunu olmadı. 
Yç olan kolonide kenarda 2-3 tane geçen seneden petek vardı. muhtemelen onlardan kaynaklandı.Yavrulu çerçeveleri yaktım. Şu anda düzene girdi. inşallah tekrarlamaz.

YÇ hastalığı varsa kesin çözüm arıların hepsini başka yere taşıyın.

Hasta kovanı taşırsanız, gece dışarda kalan hastalıklı kovanın arıları sağlıklı kovana girer.

Sağlıklı kovanları taşırsanız, hastalıklı arılardan daha iyi korunursunuz.

Sonra hasta arıların kovanına ilacı sıkıp itlaf edin, çerçeveleri yakın. Kovanı çok titiz dezenfekte edin.

Sakın ilaç (antibiyotik) kullanmayın. İlaç sadece işçi arının sindirim sistemindeki faal mikroplara etkili, yavruda etkili değildir.

Birde bu mikrobun faal olmayan devresi (spor) vardır. Faal olmayan mikroplara ilacın faydası olmaz, çünkü faal olmayan mikrop, bal ve balmumuna bulaşır. Faal olmayan mikrobun bu haline “Spor” denir.

Faal olmayan mikrop tohum gibidir; tohumun çimlenmesi için su gerektiği gibi, sporunda arının içine girmesi gerekir. Spor üremek için bekleyen patlamaya hazır bomba gibidir, yıllarca canlı kalır. Arının sindirim sistemine girince aktifleşir.

y.ç hastalığında anayı imha etmek çözüm değildir.
y.ç kalıtsal bir hastalık olsaydı ana arıyı imha etmek kesin çözüm olurdu.
Arıcılık yaptığım sürece bir defa başıma geldi. Çok şükür iyi bir mücadele ile kurtuldum.
nedenlerini bilerek bu hastalıktan kurtulabiliriz.
Genellikle ilkbaharda başlar
arıcı arının hızına yetişemediğini düşünerek fütursuzca açar arıyı gereğinden fazla çerçeve verir.
havalarda iyi gidiyor besleme yapılıyorsa ana arı döşer yumurtayı
akabinde bir soğuk gelir sekiz çerçeve arı bir anda 4 çerçeveye düşer bu arada üşüyen yavrular temizlenemezse y.ç kaçınılmaz olur.
Yine yavrulu yapılan bölmelerde arının bir bölümü eski kovanına döner yine kalan yavrular çürür.
kısacası y.ç hastalığı gereğinden fazla yavru ve kadro yetersizliğinden oluşur.
Diğer bir ifadeyle arıcı hatası vardır.
yapılacak tedaviye gelince ya imha edilecek veya y.ç yoğunluğu az durumdaysa sıkıştırılıp rutin besleme yapılacak.
Bu tarihte y. ç. tesbit edilmişse başlangıcı nisan başı ve ortalarıdır.
Havalar ısınıncaya kadar arıyı sıkışık çalıştırın.
Mayısta havalar ısınınca kadro yeterince çoğalınca gevşetilebilir.

Göksel bey, tespitiniz doğru en güçlülerden biri olduğunu düşündüğüm koloni aynen tarif ettiğiniz şekilde hızla gelişti ben hızını yakalamak için besledim kabartılmış polenli petek verdim. çok iyi gidiyor derken önce ana arı yumurtalarının yarısını dölsüz atmaya başladı erkek arı gözleri sardı her yanı (ama bu yalancılama değil aynı anda normal arı gözleride devam etti). Daha sonra muhtemelen ana değiştirmek için her yer ana memesi oldu ve arkasından YÇ tespit ettim.
Fakat 2 kolonide ise bahar başından beri hiç ilerleme olmadı 5-6 çerçevede yerinde saydı kontrollerde çokta anormal bir durum göremedim arı nüfusu sabit çerçevelere basıyordu ama sonunda yavrulu çerçeveleri YÇ sardı.
Simdi ben ne yapacağım açıkcası bilemiyorum. İmha yoluna gidersem neredeyse arım kalmayacak. Yavrulu çerçevelerin hepsini aldım. Ama ballı polenliler hala duruyor. Acaba yeni boş kovanlara çırpsam sonrada sıfırdan temel petek ile devam etsem kurtarabilir miyim? İlaç kullanmak ne derece etkili olur gerçi ilaç konusunda faydalı olmayacağı yönünde bir genel kanaat var anladığım kadarıyla.

Kazandığımız gibi bazen kaybetmeyide kabullenmeliyiz…

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Benim kovanın biri bu yıl iki defa oğul verdi ve nihayetinde arı nüfusu kovanda çok azaldı. Tabi bende ilk başlarda acemilikten arıyı sıkıştırmayı beceremedim içinde fazla çerçeve kaldı ve ana her yere yumurta atmış. Arılarda peteğin birini sanırım ısıtamamışlar ve aralarında az da olsa yavru çürüğü var bunu ne yapmalıyım acilen cevaplarınızı bekliyorum Üstadlarım.

ben şöyle yapmıştım.

temiz bir kovana iki tane ham petek koyup arıları temiz kovana çırptım.

besleme yapmadım.

eski kovanı da önce güzelce pürmüzledim. sonra çamaşır sulu suyla yıkadım. iki gün güneşte beklettim. sonra bir daha pürmüzledim.

iki gün sonra. pürmüzlediğim kovana iki tane ham petek verip arıları buraya çırptım. düzenli besledim.

diğer peteklerin hepsini ve örtü bezini yaktım.

Sadece bir çerçeve de var abi kiyamiyorum da hem bal hem yavru var en son çare öyle yapıcam sanırım.

bütün çürüklüçerçeveleri yakın ve gömün,arıyı sıkıştırın…