Kovanı açtım ve arılar sanki ana arı yok gibiydiler. Çerçeveleri kontrol ederken 3cm-3cm boyutlarında (çerçevenin ortay yakın yerinde) kapalı erkek arı gözleri vardı
Kışa girerken ana ölmüş ve arılar yalancılaşmış dedim içimden. Sonra ana arıyı gördüm, arılar sanki ana arıyı (yönlendirmeye ) kovalıyor gibiydiler. Kapalı yavruların yanındaki gözlere baktım ve ana arı yumurtalarını gördüm. Fazla değil ama çok idi ;D Bu kovanın anası, bu senenin oğulu. Kadrosu diğer kovanlara göre az ve sene boyunca fazla bir gelişme gösteremedi. Acaba döllenme esnasında yeterli derecede sperm alamadı mı ki böyle erkek arı gözü yapıyor ?
Fazla değil ama çok idi… Yazım hatası yapmışım. ‘‘Fazla bir yumurta yok ama az olması bile beni mutlu etti’’. demek istemiştim.
Bilgi iyi bir şey de, bence sebebini değilde ne yapacağınızı sorsaydınız.
Yada bu durumda yaptığınız bir uygulama varsa anlatsaydınız.
Bu kısmı da pek anlayamadım.
Arınız ana arısından memnun değil.
Bu olay ana arının larva hayatından beri eksik beslenmesi, eksik çiftleşme, yetersiz besin ve işçi kadrosu, yağmalama, şaşırma, genetik sıkıntılar gibi sebepler ile olabilir. Mesela bu sabah baktığım koku kovanı yağmaya uğruyor. Ama kolay kolay anlaşılmayacak şekilde gizliden gizliye. Biraz gücünü kırınca anlaşılacak ama iş işten geçecek. Bazen bir süre yağmaya uğruyor. Sonra yağma durunca hırpalanan ana arıyı değiştirmek istiyorlar. Bu mevsimde bu tür davranışları olan kolonileri mutlaka kayıt edin. Ve arılıktan çıkartın. Bunlardan üretilecek ana arılarında kalite yönünden eksiklikleri olabilir.
Bahsettiğiniz durum bize şunu izah ediyor.
Bilmediğimiz ana arıları oğul diyerek arılığa alırken mutlaka not dişmeli ve son bahardaki kuluçka performansına göre gerekiyorsa anında değiştirmeliyiz.
Geç kalmak sıkıntı.
Bu senenin oğulu olması, anaarısının da bu sene doğmuş olduğunu göstermez…
Anaarı yaşlı olabilir.
Koloninin ‘sene boyunca fazla bir gelişme gösterememiş’ olması da ayrıca incelenmeli.
Cahit bey şöyle anlatayım. ( geniş kapsamlı anlatmayayım demiştim ama galiba bu bizleri yanıltacak)
2012 mayıs ayında hemen hemen bütün kovanlar 6-7 çerçeve yavrulu idi.
Bir adet kovanım ise 1 çerçeve yardım vermeme rağmen 3 çerçeve yavrulu idi. Baktım olmayacak ana arıyı öldürdüm. Arılar meme yaptı. Daha sonra bu kovanı 5 e bölüp 5 adet koloni oluşturdum.
İşte sorun yaratan bu yeni analardan birisidir.
Bu kovan anayı geç vakit değiştirmiş olabilir ve ana erkek olmadığı için çiftleşememiş olabilir bu nedenle yumurtalarından erkek arılar doğuyordur, siz erkeklere dokunmayın belki kovan içi çiftleşme olabilir. veya o kovanı diğer kovanlara bölünüz. ???
Sayın KANTARCI,
Koloniler mevsime eşit koşullarda başladılar, fakat bir tanesi çok geri kaldı ise…
Anaarıda sorun olabilir (anaarının bizzat kendisinde anatomik, fizyolojik bir sorun);
döllenmesi yetersiz olmuş olabilir;
kolonide bir hastalık olabilir.
Artık kış geldi… Ciddi bir hastalık olsaydı farkına varırdınız. Uygun bir uygulamayı kış sonuna bırakabilirsiniz.
Kovan içinde çiftleşme gerçekten olabiliyor mu?Bugüne kadar bu bilgiye hiç rastlamamıştım ya da ben gözden kaçırdım.Duyunca şaşırdım doğrusu.
:-\
Bakalım arkadaş dediğimi uygularsa görebileceğiz.! 8)
Yalçın bey sanırım ana arı eksik çiftleşmiş veya yetersiz beslenmiş olabilir. Birleştirme yapmayı düşünmüyorum, sebebi ise bu ananın ve onunla kardeş olduğunu tahmin ettiğim anaların durumunu inceleyip daha sonraki yıllarda bilgi edinmek. Artık kışı çıkamazsa ne yapalım, üzülmeyip bir daha hata yapmamaya çalışırız.
Kovan içi çiftleşme olursa daha sonraları sakıncası olmaz mı?
Cahit bey umarım kışı çıkar ve bakmışız ( olmaz ya ) çok iyi gelişir ![]()
Yalçın bey dediğinizi yapacağım. Havaların iyi olduğu zamanlarda kovanların yanına gidip, özellikle bu kovana dıştan vurup yaşayıp yaşamadığını kontrol edeceğim. Son durumunu da buradan yazarım.
Yalçın bey benim bildiğim kadarı ile bir kere çiftleşen ana arı bir daha çiftleşmez ama, yanlışta biliyor olabilirim saygılarımla…
Kovan içinde çiftleşme olmaz.
Ana arı kovan dışında, ömründe bir defa veya hava durumu ve erkek arı bulamama gibi durumlarda 1-3 gün sonra tekrar çiftleşme uçuşuna çıkarak çiftleşir.
Ömrü boyunca çiftleşme uçuşunda aldığı spermleri kullanır.
En iyisi o kovanı diğer arılarla birleştirin.
Yalçın Abi iyi yem attın doğrusu.Ben de sazan gibi atladım.Kovan içinde çiftleşme olur mu canım.Az kalsın inanacaktım. ??? ??? ??? ???
Yalçın Beyin demek istediği sanırım;
Çevrede başka erkek arı ve erkek arılı kovan yoktur, olabilirya kendi erkek arılarıyla döllenebilir.
Çünkü içinde dememiş, kovan içi demiş.
Yani akraba döllenmesi olur demek istemiş.
Dün öğlen vakti kovanların yanına gittim. Arılar polen getiriyor. Bizim dölsüz yumurtlayan ( adı 25 numara bu arada ) ananın bulunduğu kovana da baktım onda da polen gelişi var ve diğerlerinden sanki daha yoğun gibiydi. Sanırım ana düzgün yumurtlamaya başlayacak veya başladı ki bu görüntü oluştu. Yanımda maske olmadığı ve hava sıcaklığı düşük olduğu için açmadım. Saygılarımla...
hayırlı akşamlar nisan 15 te 5 çıta arılı böldüğüm bölme arımın anasını mayıs ayının başında gördüm 15 gündür yaptığım kontrollerde ana arı olmasına rağmen çerçevelerin tamamında erkek arı gözü yumurtladığı ve bu gözlerin çok dağınık şekilde olduğunu gördüm ana arıya ilgi ve alaka tam bu ana arını sorunu nedir ve nasıl giderilir şimdiden cevap veren arıcı arkadaşlarıma teşekkür ederim
Sayın ankaralı,ana arı çiftleşememiş dolayısıyla erkek yumurtluyor,
acil müdahale etsen iyi olur.
nasıl mudahle edeceğiz hazır ana mı vermeliyiz yani
O anayı öldürdükten sonra 3 gün bekleyip yeni döllenmiş bir ana duman veya herhangi bir koku ile vermelisiniz.
Öncelikle yavrulu bir çerçeve vermelisin,koloni aşırı zayıf düşmesin,
akabinde hazır ana vermek daha doğru olur bu koloniye.
tabiki ana arıyı tüpte vermelisin,tüpe keki biraz fazla koy bir gecede açamasınlar.
kolay gelsin.