Buna benzer bir durum da benim başıma geldi. Ana memeden çıktı fakat hava muhalefeti dolayısı ile çiftleşmesi çok uzun sürdü. Bu süreçte anayı da görme imkanım olmadı.
Bu sırada çok değil ama toplamda 7-8 göze dölsüz yumurta atmış. Bir an korktum yalancıladı mı diye. Fakat havalar düzeldikten 5-6 gün sonra normal yumurtlamaya başladı. Sanırım diğer arıların sıkıştırması ile o dölsüz yumurtaları bıraktı.
SLM yeni ogul veren kovanım ve daha önce böldüğüm kovanıma dün baktım komple erkek yavru gözü dolu.bi sürüdr açık kurt var.kraliçe dölsüz mü aceba.neden hep erkek atmış.ne yapabilirim?düzelirmi.3 kat güçlü kovanımdı.2 kat kuluçkalık var.2.kat kuluçkalığa baktım tamamen erkek arı gözü alta bakmadım moralim bozuldu.ana yeni çıkmıştı.kendi kolonimdeki memeyle çıkan ana.ilk yumurtası bu aynı yaşta yandaki kovanımdaki anaya baktım o süper dizmiş.ful işçi arı yumurtası sarmış düzenli.2 kovanım yeni analar maalesef erkek yumurta hep.işçi yumurta yok.
peteklerde yeni kurtlar var.baktım tek tek kurt var.her gözde 1 adet.açık kurtların yanı sıra kapalı şişmiş erkek gözleri dolu.onlara baktım onlardada tek kurt var.ama hiç işçi arı gözü yok.gözler hep şişkin çıkıntılı düz deil.yan kovandaki aynı yaştaki kraliçenin yavruları düz çıkıntılı deil.
aceba düzelirmi .yeni ana ilk yumurtası erkek olur diye okumuştum.bi yerdede petekle alakalı diye okumuştum.bazı petekler büyük delikli oluyomuş o gözlere kraliçe yumurtayı rahat bıraktığından dölsüz oluyomuş.normal deliklere kuyruğunu sokmak için büzermiş o esnada döllenirmiş.normal yavru olurmuş diye okudum.aceba petektemi sorun kraliçedemi ne yapsamki?
kovan 1 ay önce ogul verdi baktım bi sürü ana memesi vardı çoğu çıkmak üzereydi.hepsi imha oldu.3 tanesi kaldı.3 tane yeni ana ve 3 kovanada 3 yeni anayla devam ettik.dışardan ana vermeyi denedim kırdılar.yani 25 gün önce kovanların üçüde aşaga yukarı aynı şartlarda 3 yeni ana vardı biri eski kovan nüfusu fazlaydı 2 kat kuluçka vardı.ikincisi böldüğüm kovan 3 çıta yeni yavrulardan oluşuyodu.ana verdim kabul etmemişti.üçüncüsü büyük oğuldu ilk ogul.şu an ilk oğulda 3 çıta arı var ve 3 çıta yavru dolu.çok güzel dizmiş.sorun yok.ama ana kovanım 2 katlı olanın 2.katına baktım alta bakmadım 3 çıta erkek arı var düzensiz sıralanmış.petek gözleri kapananlar erkek gözü iri çıkıntılı.kurt olanlarda birer kurt var.alt kata bakmadım.eyvah erkek yavrular dedim.ilk böldüğüm anayı kabul etmeyen yavrulardan oluşan kovanında anası 25 gün önce memeden çıktı.gördüm anayı saglıklıydı.şimdi o kovandada 3 çerçeve yavru var ama hepsi erkek yavru şişmiş petek.anaları görmedim iyi bakamadımda.üçüde aynı kardeş analarla yeni analarla girdi 25-30 gün önce sadece biri saglıklı işçi yavru basmış.dierleri aceba dölsüzmü.yada yalancımı yada zamanla döllü yavru verirmi ne yapsam bilmiyorum.
Bu kovan yalancılamış gibi gözüküyor, muhtemelen ana arı döllenme uçuşundan bir şekilde dönmedi ve son çıkan kapalı gözden sonra kovan yalancıladı. Yapman gerekene gelince… İlk önce ananın olmadığından emin ol, kesin yoksa peteklerin bir tanesi hariç tamamını silkele ve diğer kovanlara transfer et, bu arada kovanın yerine 4-5 tane teme petekli boş bir kovan koy, yalancılamış kovanı da arılığın 20-30 metre uzağına koy, bunarada boş kovana da döllenmiş hazır ana ver, yalancılayan kovandaki tüm arılar boş kovana gelir ve anayı kabu eder, yalancılamış kovanda ise sadece yalancılayan işçi arılar ve bakıcıları kalır, 2-3 gün sonra da onları imha edersin, bu yöntemle kovanı yüzde yüz kurtarırsın, test edilen bir yöntem, iyi bayramlar…
büyük kovanım 18 çerçeve arı dıolu ve küçük kovan 3 çerçeve arısı var.bu iki kovanda aynı şekilde erkek yavru dolu.şişkin gözler ve normal yavru gözü yok.bi sürüde kurt var açıkta.ne yapsamki.aklıma ilk gelene 3 çerçeveli normal arım var.2 çerçeve kapalı açık yavru var.diyorum bu kovanları o saglam koloni önüne çırpsam.kovanları kaldırsam.arıların hepsi tek saglam koloniye kendiliinden girermi.ana arıya zarar verirlermi.yakınımda başka arı yok.bahçem köyün dışında agaçlı yeşilli sakin bi yer.ne yapsam.fazla orda duramıyorumda ancak c.tesi ögleden sonra gidip pazar akşamı dönüyorum saygılar
bazı arkadaşlar yazmış formlarda rastladım.yeni ana arılarda ilk günler erkek arı yumurtlarmış.sonra düzelirmiş.aceba benimkileri beklesemmi.şu an belli olay daha 1 hafta 10 günlük yumurtalar.ilk yumurtası ananında.gerçi anayıda göremedim.erkek yavrulu ful çıtaları görünce eyvah koloni söndü dedim.bakmadım daha ayrıntısına.dikkatimi çeken kurtlar iri düzenliydi.her gözdede tek kurt vardı.birde gözler normal erkek gözünden bile iri şişmişti.düşünün yüzlerce göz hepside bayaga iri şişmiş.bozduklarımda kurtlar vardı birer tane.
biyerde okumuştum yine bazı petekler ballık için üretiliyomuş.delikleri genişmiş.ana arı rahat yumurtladığı için dölsüz yumurta atıyomuş.normal delikli peteklere ana arı yumurtlarken karnını kasıyomuş o esnada yavru döllü oluyomuş.aceba bizim petekte sorun olurmu düzelirmi beklesemmi şaşırdım.saygılar herkese.
Kovanda ana mevcutsa, beklenebilir. Yeni anaya şans verirken diğer kolonilerden kapalı çıkanlı bir çerçeve arısız olarak değiş tokuş yapılırsa daha verimli oluyor. Ancak bu çerçeve işaretlenerek diğer çerçeveler döllü yumurta için takip edilmeli. Kovanda ana yoksa, bir test çerçevesi verin. Yine durum değişmezse koloniyi dağıtmak en iyi çözüm…
kaşımak değil yanlış anladın kasmak…yani dipe yumurta verecek kuyruğunu sokmak için karnını kasması içine çekmesi gerekmiş o esnada dölleme yaparmış.erkek arı petekleri özel geniş olurmuş.ana arı aslında bilerek deilde erkek arıyı petege göre atarmış.düz kasılmadan rahat yumurtladığında erkek dölsüz verirmiş diye okudum biyerlerde.dogrusunu tabi deneyen bilir.