YENİ ANA ARI SADECE ERKEK YUMURTA VERMİŞ DÜZELİRMİ NE YAPMALIYIM

Hocam yakın planda çerçevedeki yumurtaların fotosunu bizimle paylaşırsanız daha net olacaktır.

hafta sonu ancak çekerim inş.pazarları gidebiliyorum.dün arıya bakan bi akrabaya sordum.büyük 2 katlı kuluçka olan kovanda hareket yok pek dedi.ama açıp baktığımda peteklerde erkek yavru var üstte dedi.aynı benim gördüğümü görmüş.ama ilginç olan dikkatimi çekmedi benim ve ben alt kata bakmamıştım.aceba alt kat normal olabilirmi.akrabam eminim dedi bi sürü işçi arı yavrusu var acemiler ve uçamazlar ama petek üzerlerinde yeni çıkmış çok yavru var dedi.aceba ana alt kata normal üst kata erkekmi yavru attı.hafta sonu ayrıntılı bi araştırayım.resminide çekersem inş.koyarım saygılar

günlük yumurtanın dölsüz olduğunu nasıl anlayabiliyoruz???

Günlük yumurtanın dölsüz olduğunu anlamanız güçtür.

Belki diyelim döllenememiş ana arı yine gözün dibine yumurtlar o yüzden belli olmaz ama yalancı ana yapmışsa yumurtalar gözün dibinde değilde yanlarına yakın olur.

Yumurta yapıldıktan bir kaç gün sonra göz daha geniş olunca erkek yumurtası olduğu anlaşılır.

yumurta atıldıktan sonra mı gözler genişletilir murat abi?_
tam anlayamadım. Gözler kapndıkdıktan sonra anlasılıyor ama hani kovana daha erken mudahale etme anlamında sordum?

Emrah, yumurta atıldıktan birkaç gün sonra göz genişliyor, bunu en güzel örneklerini yalancılayan kolonilerde görüyoruz.

bizim arılığımızda az olan birtane koloni var abi oda gitmiş olabilirmiki diyorum kendimce anayı göremedim yeni göz atmıştı analar cıkmış ama genede göremedik.yalancı ana diğer analar gibi olmuyo heralde değilmi?
Erkek arı mı oluyor yalancı ana abi ?

Aynı durumla ben de karşılaştım. Ana çiftleştikten sonra yumurta düzelecektir.

Yalancı yumurta yani dölsüz yumurta yapan arıyı bakınca diğer işçi arılardan ayıramazsınız.

Yalancı yumurta yapan özel olarak sonradan beslenmiş işçi arıdır, erkek arı değildir.

Yalancı ana arılar döllemedikleri için dölsüz yumurta yaparlar.

Gerçekte işçi arılar kısır dişi arılardır.

cok saol murat abi ne yalan söyleyim ben şimdiye kadar erkeklerden birisi oluyo zannediyordum :slight_smile:

slm dün kovanlara baktım 20 günden fazladır bakmıyodum.erkek gözlü full erkek yavru yumurtlamış 2 kolonimde erkek arılar ikindiden sonra bolca uçuş yapıyolardı.içeri baktım kovanlarda 1 tek yavru arı kalmamış.kapalı açık göz yavru yok.arılar pek çalışmıyor seyrek çalışmaları fakat anormal davranış yok.kovanda bi sürü arı var iki kovanda arı dolu ama dışarı sabah erken ve akşam az sayıda çıkan giren var.yumurtayı neden kesti ana aceba yenidenmi çiftleşecek.ilk full erkek yumurtlamıştı her iki kovanda.anlamadım ne yapsam.ayrıca saglıklı bolce işçi yumurtlayan saglam kolonimde 2 çıta ortalarda en az 20 üzeri ana memesi yapmış.onlardada hiç yumurta kalmamış.hiç haftalık bile yumurta yok.çalışma bol onlarda yavru uçuşuda yapıyolar.ama kapalı açık yavru yok.hiç yok.yeni anaları hep bozdum 2 tane koydum o kovanda.ayrıca kovanın birinede 1 ana gözlü petek verdim tek bir tane olaki anası kötüyse bunu yatiştirsinler diye bilmem doğrumu yaptım.çok hırçınlaşmışlar 2 saat peşimde gezdi çokta soktular

Acaba yumurtlayan işçi arılardan doğan erkek arılarda döl veriminde değişiklik olur mu?
Bu şekilde istenilen kovandan erkek arı üretimi (alternatif olarak) yapılabilir mi?