8 gün önce çıkan bir ana 2 çerçeve yumurtlamış ancak yumurtaların kapananları hep erkek arıya dönüşmüş.Ana çiftleşmiş iri yalnız yumurtaları neden hep erkeğe dönmüş?Çerçeveler eski kuluçkalık çerçeveler.Erkek gözlü değil yani…
NE YAPABİLİRİM?
8 gün önce çıkan bir ana 2 çerçeve yumurtlamış ancak yumurtaların kapananları hep erkek arıya dönüşmüş.Ana çiftleşmiş iri yalnız yumurtaları neden hep erkeğe dönmüş?Çerçeveler eski kuluçkalık çerçeveler.Erkek gözlü değil yani…
NE YAPABİLİRİM?
Veysel bey bu koloni kaç çerçeve?
Koloni yalancılamış,
normal şartlarda 8 gün önce doğmuş bir ana arı henüz yumurta atmaması lazım.
bu kolonide anormal bir durum olmuş olabilir.
gözlerdeki günlük yumurtalar,birden fazlamı.?
Aynı durumu bir bölmemde bende yaşadım
bölmemdeki yavrular erkek gözü olmaya başladı
ama ana arı yumurtaya başladıktan sonra,
yalancılar yumurtlamayı bıraktı,şu an normale döndü.
veysel bey 8 gün önce çıkan bir ananın yumurtalarının kapanması için yumurtaların 8-9 gün önce atılması lazım bu durumda ana doğduğu gün çiftleşmiş ben yanlış anlamadıysam,anlatımınızda bir sıkıntı var.
profilinizde havran yazıyor neresinde yaşıyorsunuz?arılığınız ne tarafta?
KOLONİ 3 ÇERÇEVE.
6 BÖLME YAPMIŞTIM.ANALAR BİR GÜN ARA İLE ÇIKTI.
3 KOLONİ YUMURTLAMAYA BAŞLADI
8 GÜN DEMİŞTİM ONU DÜZELTEYİM ANA ÇIKALI 10-11 GÜN OLMUŞ
GÖZLER DAHA KAPANMAMIŞ AMA ŞİŞİRİLMİŞ.ERKEK ARIYA DÖNÜŞECEK BELLİ…
BU KOLONİDE TUHAF BİR ŞEY OLDU?
Ana yumurtlamaya baslamamıştır başlayınca düzelir durum
Yumurtaların tek tek atılmasını takip edin
her gözde tek yumurta gördüğünüz an
normale dönmüş demektir
eğer bir hafta içinde yumurta düzeni değişmezse dağıtın.
GÖZLERDE DE İŞİN GARİBİ TEK YUMURTA VAR HEP.sadece 3-5 gözde çift yumurta gördüm.
Normale dönmüş endişe etmeyin.
iletileri küçük harfle yazınız.
Yeni böldüğüm bir kovana ana arısını bazı aksiliklerden dolayı biraz geç verdiğim için 2 tane kabarmış peteğe işçiden olma yalancı bir ana arı erkek yumurtalar atmış çoğu da kapanmış hep erkek gözü.
Fakat dünkü kontrolde ana arı yeni çiftleşme uçuşundan dönmüştü 4-5 güne kalmaz yumurta atmaya başlar. Bu durumu 2 kovanımda daha yaşadım. Ana arı yumurta attıktan sonra İbrahim beyin de dediği gibi düzene giriyor.
Yalancı arıları öldürüyorlar mı yoksa yalancı arılar mı kesiyor yumurtlamayı onu bilmiyorum
Mithat hocam benim bildiğim;
Yalancılayan kovanda çiftleşmiş ana arı yumurtaya başlayınca ana kokusu (feremon) da artıyor ve koloniye hakim oluyor.
Böylece yalancı anaları işçiler beslemiyor ve onlar da yumurtlayamıyor.
Yanlışım varsa ustalar düzeltir inşallah.
Yalancı arılar yaşlı sayılabilecek işçi arılardan oluşur.
Yumurtlayacağı süre çok kısadır.
Bende de benzer bir sıkıntı oldu.Ana yeni yumurta atmaya başlamış.Yumurtalar gözlerde birer tane, kapanmaya başlayanlar erkek gözü olmuş.Anaya biraz zaman vereyim diyorum.
En doğru kararı verirsiniz. Ben bu durumu yaşadım. Ana erkek bulamadığı için yada işçiler anayı yumurta için sıkıştırdığında eğer ana henüz döllenmediyse böyle bir durum oluyor. Bu durum genelde bal hasadı sonrası daha sık karşılaşılan bir durum. Ana normal çiftleşmesini tamamladığında, koloni düzene girecektir.
Merhabalar
Ana arının; İşci arı yumurtası yerine sadece erkek arı yumurtası yapması çiftleşmemiş olduğu anlamına mı gelir?Ruşet’te bir ana arı var.Yumurtaları erkek arı yumurtası oldu.Göz ile muayenede anlayabilir miyiz?Kuluçkadan çıktıktan sonraki boyutuna göre iri,abdomen büyük.
Hiç çiftleşmemiş veya yetersiz döllenmiş olabilir. Gözle anlama konusunda tecrübeli arkadaşlarımız daha iyi yorum yapabilirler. Ama ana arının bakire halini bilen birisi şimdiki haliyle kıyaslama da yapabilir.
Yalancılama problemi de var.Bölmeyi ne zaman nasıl yaptınız, ana arı ne zaman doğdu gibi soruların cevabı da gerekiyor.
Ana arının yalancılama dışında erkek işçide yumurtlayabiliyormuş.
Saçma göründüğünü biliyorum benimde ilk tepkim böyle olmuştu.
Ancak…
Döllü yumurtadan erkek arı çıkıyormuş. Bu nadir bir durum mudur? Bilmiyorum.
Sebep olarak örneğin:
En beğenilen kovandan alınan yüksüklerle veya larvalarla üretilen anaların tüm arılığı aynı gene boğmasıyla karşılaşılan bir durummuş.
Çiftleşmede de geni değiştiremediğinde, kendi erkekleriyle çiftleştiğinde, teorik olarak kendi kendisiyle genetik çiftleşme yaşadığından dolayı bu ananın döllü yumurtalarından erkek çıkabildiği raslanan bir durummuş.
Hem paylaşayım hemde yelpaze, değerlendirme açısı yalancılamışlığın ötesini görebilsin istedim.
Altan bey
işte bu yüzden her arıcı arılığına en az 10 km uzakta arıcılık yapan arıcılardan bir adet kovan transferi yapması
arılığındaki kaliteyi arttıracaktır.
kan değişimi arılıklarda şart.
ben bunu yaptım gidiş şuan iyi sayılır.
Bahsettiğim gibi bakire haline göre iri görünüyor.(Fakat)2.yaşında veya güçlü kolonilerin genç anaları gibi iri durmuyor.Hazır ana alayım diyordum.Biraz daha bekleyeyim.
Bu kovanı geçen yıl 50km uzaktaki bir arıcı dostumdan temin etmiştim.Bölme yapmıştım.Analarını kendileri yaptı. Ana kaliteli değil yada yeterli orandaçiftleşemedi.Çiftleştirme kutularında analar yumurtalamaya başlamadı.Başlar başlamaz değiştirecegim.
bende 12 adet ana döllendirdim. ruşetlerde…15-20 mayısta döllendiler. Ama 10 gün sonra baktığımda bazı ruşetlerde larvaların erkek olduğpunu gördüm… Yani kısaca ana döllenememiş… Daha önceki yıllarda böyle olmamıştı. 4-5 tane kayıp var…Yalancılama sözkonusu değil… Döllenme zamanı havalar çok iyi değildi, ama çokta kötü değildi… Aklıma birde şu geliyor…Ben 1.5- 2 çıtalık ruşetlere birer tane byvarol taktıydım. Çok gelmiş olabilir mi…Ruşetlerde açık kapalı yavru ve bal bulunuyordu. şerbetlemede yaptım. Yağma da olmadı…
Sonradan aklıma geldi…Döllendirdiğim bazı ruşetleri şöyle hazırlamıştım:
Güçlü kovana memeleri yaptırdım…Sonra bu kovanı 4 e parçaladım…her parçada bir veya 2 meme vardı…
Tabi bu arada bu ruşetlerde açık yavru kalmadı, sadece kapalılar vardı…
Neden bu olabilir mi…
Ben anaları hep gördüm… Yumurtalarınıda gördüm… yalancılama yumurtası değildi… ama dölsüz (müş) gibi yumurtalar kapanınca erkek arı olduğunu gördüm. Tamamı böyle…