Hocam benim kendi gözlemim birkaç günlük soğuklarda güçlü ve balı yeterli olan arılar yavruyu koruyabiliyor tabi uzun sürerse işler değişiyor. Bir de örtü bezi sıcak olan kovanlarda yavru varken örtü bezine dokunduğumda eğer sıcak değilse o kovanda yavru olmuyor
Yavru olduğundan hava soğukta olsa gevşek salkım ve hareketlilik var, yavru için belli bir ısı üretmesi gerekiyor.
2 haftalık aradan sonra nihayet önümüzdeki hafta sıcaklık iyi derecede bölgemizde . En son 20 gün önce kontrollerde yavru yoktu arılarda.stok durumuda gayet iyi durumdaydı.Bakalim yavruya başlama durumuna göre az az şerbete başlayamayı düşünüyorum.saygılar
Ben yavru varmı diye düşünürken meğer arılar yavru sökmeye başlamış.En kısa sürede az az şerbete başlayacağım. O soğuk günler de arılarda yavru olması şaşırttı beni.
Arılar Marmara bölgesinde genel ocak ortalarında yavruya başlarlar.
Bu yavru alanları az da olsa bakabileceği kadardır.
Şubat ve mart aylarında arıların gelişimi yavaş olur, birde kıştan çıkan yaşlı arılarda hızla ölüp, kovanda arı sayısı azalır.
O yüzden kovanda çerçeve sayısı azaltılır ki, arılar kovanı içini ısıtabilsin.
Evet murat abi kendilerine göre yavru yapmışlar.kadrolarda düşüş başlamış.Bir kovanda 3 aydır ana arı bir avuç anayla duruyor.2023 bölmesiydi sezonda 5 çıtadan bu duruma düştü Bir şanş verip 1 çıta arıyla anayı kurtarayım diyom bide bu duruma düşmüş anadan hayır gelir mi kararsızım abi.
Ana arı yetiştirme kovancığın varsa dikkatlice ona aktarıp yaşatabilirsin.
Böyle zayıf arılı kovanlar, ana arısı ölmüş kovanların kurtarıcısı olur.
Ana kutunuz yoksa İki yanına köpük koyup iki çerçeve ile kovan ortasına getirip beslemeyle kurtarabilirsiniz.
Ana kutum yok murat abi.5 çıtalık rüşvet kovanlarım var .5 çıtalı rüşvet kovanda ortada 1 çıtada yanlarında köpük var.Bakalım en azından diğer kovanların birinden 1 çerçeve verip kurtarmaya çalışacağım abi.
Herkese hayırlı akşamlar. Bir avuç arı malesef devre dışı kaldı. Geride kalanlar iyi şükür. Yavaştan artık az az şerbete başlayacağım artık .En son ekim sonu besleme yapmıştım. Besleme konusunda arılarıma yakın olmandan dolayı sadece şerbet kullanıyorum belli dönemlerde.saygılar…
Bereketli olsun abi.
Geçen yıl olsaydı, abi çok erken davranıyorsun derdim.
Lakin bu yıl bahar erken geldi.
Ufaktan beslemek lazım.
Herkese hayırlı akşamlar dilerim. Hayırlısıyla az az beslemeye başladım.Arılarım ortalama 5 -6 çıtadalar.çevremde 10 çıta arı olanlar var diyorlar. Bu tarihte 10 çıtada arı olur mu bilmem olursada nasıl tutulur oda ayrı bi sorun…Bölsen sezon çok erken, kat atsan olası soğuk havalar.
Onların 10 çerçeve arısı sizi aldatmasın.
Onlar çerçeve üzerinde gezen arıları da sayıyorlar, onlar kıştan çıktı çok yakında ölecekler yerine gelen kaç çerçeve taze arı var ona bakın birde yavrulu çerçeve kaç çerçeve onu görün.
Aynen murat abi bende pek inanmıyorum. Havalar bizde geceleri hala soğuk arıyı açmaya pek gelmez bu günlerde.Son çıtaya yavru atmalarını bekliyorum.
Son ÇERÇEVEye yavru atması arının çok sıkıştığını gösterir oğula kaçabilir.
Arı 8 çerçeve yavruysa ballık katını koyabilirsin.
Yavru 8 çerçeveye ulaşmışsa zaten sondaki birer çerçeve bal deposudur,
Son çerçeveye yavru atmasını 4 veya 5 çıtadaki arılar için yapıyorum murat abi.Dediğin gibi 8 çıta yavruya ulaşana kat atıyorum abi.
Bu günkü kontrollerde 10 gün önceye göre arılarda az bi azalma gördüm. Birde dikkat edici nem çok fazla kolonilerde neredeyse son peteklerde küflenmeye başlamış.En kısa sürede kovan değişimi yapmam iyi olacak sanırım. Saygılar
Herkese hayırlı günler dilerim.Dün yaptığım kontrollerde bazı kolonilere hayırlısıyla kat attım. Bazılarınada yakında atacağım inşallah. Özelikle çamda uzun süre duran arıların çok iyi olması beni şaşırttı.Evde duran geçen senenin bölmelerini geçtiler.
Hayırlı Ramazanlar abi.
Maşallah diyelim.
Bereketli bir sezon olur inşallah.
Normalde çama çalışan koloni hep zayıf olur ama istisna olabiliyor demek ki.
Hayırlı Ramazanlar abi. İnşallah güzel bir sezon olur. Şimdilik arılar güzel petek işliyor bu aralar. Arılar için uygun olan sıcak sakin ve nemli hava var bizde son günlerde. Geçen sene yağmurdan gözümüzü açamıyorduk doğru dürüst petek işletemedim, saygılar
Herkese hayırlı günler arkadaşlar. Sizlerde durumlar nasıl.Bizde 10 gündür arılar için olumsuz havalar var. Bölme bile yapamadım daha.Sert rüzgarlı ve lodoslu günler hakim günlerdir. Artık hayırlısı