Slmlar arıcılıkta yeniyim 10 gün önce yakaladığım oğulun ana arısı olup olmadığı konusunda şüphelerim var.bugün yaptığım kontrolde ilk iki hazır peteğin tamamının kabartıldığı birinci peteğin bal ve polen stoğu yapıldığını gördüm fakat hiç yumurtlama olmamış sizce bu ana arının olmayışındanmı? Baya dikkatli bakmama rağmen AnA arıyıda göremedim !?
sayın ionya,
oğul kaç çerçeve,günlük yumurtayı görmede sorun yaşıyor olabilirirsiniz(GÖZLERİNİZDE GÖRME SORUNU OLABİLİR)
kovanı açtığınızda arılarda uğultu oluyormu,hepsi birden hızlı hızlı kanat çırpıyormu,
eğer bunlar mevcutsa ana arı yok demektir,
birde şöyle bir test yapabilirsiniz.
kovanı hiç açmadan kulağınızı kovanın arkasına dayayın elinizle ikikere tıklayın ses birden kesilirse ana var demektir,
tam tersi uğultu hiç kesilmez ise ana yok demektir.
Petek kabartıyorsa çalışma ve bir düzen oluşturmuşlarsa
ana var demektir.
bir kaç gün sonra yumurtaları ve larvaları göreceksiniz.
Bu konuda benimde bir sorum var,küçük bir oğulda ana arıyı sıkıştırıyorlar bağırıyor,ana arı bakıyorum başka ana yok,kafesle verdim bakalım hayırlısı.
Sayın Tural oğul 3 çerçeve kadar,kovan açıldığın da uğultu olmuyor,kovana vurulduğunda da kısa kısa uğultu geliyor…
Oğulda birden fazla genç ana arı olması ve oğulun uygun yuva bulması durumunda
işçiler tarafında biri hariç diğer anaların hepsi öldürülüyor.
sizin oğulda muhakkak başka bir ana mevcut olmalı ki
bu durum yaşanıyor.
Bende öyle düşündüm hatta diğer ana arıyı bulamayınca dedimki diğer ana ucuşa gitmiştir ama akşamda yoktu yarın belli olur artık üç gündür gidemedim yanlarına.
Tam da bugünlerde ihtiyacım olan bilgi…
Teşekkürler İbrahim Bey
Yakaladığınız ikinci oğul olduğundan ana arısı döllenmemiş.
İkinci ve daha sonraki oğullar yakalandıktan 2 hafta kadar sonra yumurtaya başlarlar.
En geç…
bölmelerimde 21 nci gün yumurtaya başlayanlar oldu 2013 te.
Sayın ionya bulduğunuz oğullun tamamı kaç petek ilk iki ham petek kabartılmış diyorsunuz daha ne olsun anlatımınza göre kovanda her şey yolunda gidiyor kolay gelsin
Herkese ilgisinden dolayı teşekkürler
Benimde acil anaya ihtiyacım vardı oğul geldi sevindim biraz içinde başka ana varmı diye aradım malesef yok tek analı işe yaramayacak olsa kesin fazla olurdu
oğul arısı ile bölme arısı aynı olmaz.
sayın hamravat.
aralarındaki farklarıda söylerseniz bizde bilgilenmiş oluruz.
Estağfurullah abi…
Oğul kolonisindeki genç analar belli bir olgunluğa ulaşmış analardan oluşuyor.
Bölmelerdeki anaların olgunluk derecesini bilemeyiz.
Tabiki yazdıklarımı tek sebep olarak görmemek lazım.
Bölmeler de, nasil ve ne zaman yapildigindan kaynaklanan farkliliklar olabilir.
Tabi ogullarda, Aricinin elindeki imkan, Ogulu Agactan alip Kovana koymakla sinirli.
ancak ayni Arilikta cikan Ogulu ciktigi Kovanin yanina koyarsak Arilarin bir kismi eski Kovanlarina dönüyor.
Eski Kovanda sayilari oldukca azalan Arilar biraz daha güclenmis oluyor.
Selamlar.
Abi benim 5 gun once buldugum ogulda ana var kabarmis petek var ama hala yumurta yok anayı dun bulup isaretledim
Slmlar bugün sabah yaptığım kontrolde birinci kabartılmış peteğin ortasında iki adet ana arı gözü yapılmaya başlanmış sizce bu normalmi?