Doğum tarihinden itibaren 20 gün galiba o zaman 28–29 mart sın tarih
Ana arının doğduğu günü bilirseniz ona göre hesaplayın
Ama koloni tehlike çanları çalıyor olabilir
ömürler bitiyor,ani çöküş yaşanabilir
erken ilkbahar aylarında ana arı sorunu olan kolonilere ana yaptırıp yumurtlamasını beklemek,spor toto gibi bişey.
genç arılı destek verilmezse sıkıntı yaşanabilir.
sayın alaguney3
ana arının doğumdan itıbaren çiftleşme olgunluğuna gelmesi gerekiyor
çiftleşme uçuşu için uygun hava koşulunun olması gerekiyor
en önemliside bu koşullarda çiftleşme olgunluğuna sahip bol miktarda erkek arı olması gerekiyor
ege bölgesinde bu koşul ların 15 nisandan önce oluşması oldukca zor
şubat ayında ana arı memesinin oluşması yalnızca ana arı kaybından olur
zorunlu bolme nedeniniz ana arı kaybı olmalı
yapılması gereken takviye vs ile oyalanmadan analı uygun bir koloni ile birleştirmek gerekirse daha sonra bölme yapmak
(baştan yapılması gereken de buydu)
birazdaha beklesenizde ana yumurtlasa dahi -ki zor yeteri dölleme olması imkansıza yakın gibi
saygılar
musa bey dünkü yaptığım kontrollerde çıkan erkekleri gördüm, ama daha yeni çııkmışlardı ve sadece 1 kovanımda gördüm, erkek arı kaç günde çiftleşecek duruma gelir bilemiyorum(sayının da yeterli olup olmadığı ayrı bir konu) , ve ben erkek üretmek için erkek gözlü çerçeve vermedim yani erkek için arıyı zorlamadım. havalar oldukça iyi gidiyor 15 nisan tahmininiz biraz gayretle daha da öne çekilebilir mi? özellikle ege bölgesi için?
Ayrıca geçen yıllardan kayıtlarınız var mı bizim bölgede çiftleşme tarihi olarak ne söylenebilir?
Bu sene havalar erken ısındı erkek arıda var uçuşan, tabi bu arada yeni arıcuyım yani benim sormak istediğim ;
Tamam artık bu ana arı çifleşmez demek için beklenecek maksimum gün sayısı
Çıktıktan sonra hava şartlarına da bağlı olarak üç hafta beklenebilir.
Erkek arılar çıktıktan 12 - 14 gün sonra olgunluğa erişir.
Yapılan yorumlar genel duruma göre yani uygun mevsime göre oluyor.
Mevsim uygulamalar uzayabiliyor.
Uygun mevsimde 3 hafta içinde döllenip yumurtlamayan ana arı değiştirilir.
Ama erken baharda ve sondaharda ilk yumurtlama süresi epeyce uzar.
Erken baharda döllenip geç yumurtlayan ana arı eğer yeteri kadar döllenmediyse 1 ay kadar sonra yeniden ana arı yapar.
Merhaba yaptığım bölmelde ana arının çıkma günü bu gündü hava şartları pek elverişli olmadığından detaylı bakamadım ama,
Bıraktığım iki memede alt kısımdan düzgünce daire şeklinde açılmış yani iki anada memeden çıkmış bir sorun olurmu çünkü,
Önceleri bir meme altan açılmış diğeri yandan açılmış oluyordu. Teşekkür ederim.
Ana arı memeden kendisi çıkarsa ucunu açarak çıkar. Kovanda gezinen ana arı sokarak öldürdüyse, yandan açtığı deliğe karnını sokup meme içindeki ana arıyı sokarak öldürür. İşçi arılarda ana memesini bozar. Alttaki dediğiniz delik ana arının doğmadığını gösteriyor gibi.
Aslında ifade doğru.
Anaların doğduğunu gösterir.
Alttaki delik dediği,büyük ihtimal memenın uç kısmı.
İbrahim bey memeler hemen hemen aynıydı çok kuvvetle muhtemel aynı dakikalarda çıkmışlar, farlkı zamanlarda çıksa diğer memeyi ilk çıkan bozuyor odurumu gördüm
aynı anda çıkmış olmaları sıkıntı olurmu yoksa kovan içinde biri diğerini iptal edermi
Bu koloni kaç çerçeve?oğul riski var çünkü izmirdesin.
böyle durumlarda giriş deliği altına beyaz bir ortü serin,
eğer oğul çıkmazsa mutlaka birtanesi bu örtü üzerine ölü olarak düşecektir.
4–5 çerçeve civarı oğul riski olurmu
Olur.
Yaptığım 8 bölmeden 5 yumurta attı 3 ü atmadı anayı da göremedim ( zaten pek göremem) test çerçevesi versem mevcut az üç günlüklü çerçeve aramak yerine bi tane başka kovandan günlük çerçeve alıp üç parça el içi kadar kesip bu üç kovana versem ana durumunu test edebilirmiyim varmı yokmu diye. Teşekkür ederim.
Kaç gün oldu analar doğalı?
11 gün yada daha fazla yani beraber bölünen diğer kovanlar başladı bunlar başlamadı
Biazdaha bekleyin
5 güne kadar yumurtlamazsa test çerçevesi ver bakalım ne yapacaklar.
Test çerçevesi yer ne bir çerçeveden üç parça kesip dağıtsam olurmu öğrenmek istediğim kesip verme olayı, teşekkür ederim
Olur niye olmasın mühim olan ana memesi yapacak kurtçuk olması.