Arıcı Gözüyle Varroa

Apivar sen çok yaşa demek ki…

Dökülen varroayı değerlendirme konusunda tereddüt var ama bir ilaca çok yaşa demek kolay.

500 mg Amitraz…

İyi bir de dökmesin.

Geçen sene hiç varoa mücadelesi yapmamıştık.Geçen seneden 1 kovanım vardı o kovan hiç bu sene ilerleme kaydetmemişti ve geriliyordu.

En son kontrolümde 20-30 kapalı dan başka bir şey görememiş ve çok üzülmüştüm.İnşaallah apivardan sonra rahatlar ve kışı geçirecek güce kavuşur.

Güçlenmezse ekimde gittiğimde diğer kavonlara dağıtacağım koloniyi.

Bu amitraz ayrı olarak da satılıyormu?

Ne yapacaksın abi?

Türk tibi icat olmasın ;D

Sen 500 mg deyince ayrıyettende satılıyor sandım.

Apivar çubuğunun bir tanesindeki miktarı yazmıştım.

Benim ahırda vardır dolapta

Eee varroa da kene sonuçta.

**Bir de ahşap şerit bulsak :stuck_out_tongue:

Derdine bak.

Bugun bu konuyu okurken soyle bir soru geldi aklima…
Varoa nin tum bizlerde ki gibi bal arilarina bulastigini farzedelim.
Eger aricilar mudahele etmezse , varoa sayesinde dunyada ki butun arilar olur ve nesli tukenir mi?

Not ; Dun formik asit uygulamis bir uye olarak soruyorum.

Varroa ile mücadeleyi bir anda bırakalım.

3 yıl sonra büyük kayıplar - 5 yıl sonra tükenme süreci başlar.

Bir parazitin konakçısı olduğu canlı türünü tüketmesi mümkün müdür?

Varroa kadar aptal bir konakçı görmedim.

Denemesi bedava.

Ben isin bal almak icin aricilik yapan dogal olarak bazi mudahalelerde bulunup arisini korumak isteyenlerden ote dusundum
Oyle ki yasamin dogal dengesinin surebilmesi ve bitkisel hayatin devam etmesi icin ki buda dunya yasamini bire bir etkiliyor , bal arilarinin olmasi sart… Bugun iki yonlu bir durum oluyor. Genebu dogal dengenin bilimci gelistirmek isterken zarar veren yani… Diger yandan da gene bilimin gelistirdigi ilaclarla bunun etkisinin azaltildigi. .
Eskiler fikir fikiri acar demisler…
Tamam varoa butun kovanlari sondurur dogru… Kimse bu riski alamaz…
Ama dogada ki denge ; yani Varo yi da var eden Tanri , bal arisinida var eden Tanri…
Mutlaka gerekli denge ve cozum dogal yollarla gelecektir…

Felsefe oldu biraz;)

Otu da yaratan ve domatesi yaratan farklı değil ki.

Otla mücadele yapmayın, 2 adam üst üste binsin domates tarlasına girsin görünmez olacak kadar ot büyür bizim buralarda.

Domates ne olur?

Havagazı.

Dengeye bırakırsak…

Varroanın aptallığı şu.

Aynı kanserli hücreler gibi.

Ulen kıyı kıyı konakçını öldürmeden olayı götürsene…

Ama varroa işin cılkını çıkarır.

Koloniyi söndürene kadar üremeye devam eder.

Uretici gozuyle haklisiniz Halil abi…
Varoa aslinda kendinide tuketmis yok etmis oluyor sonucta degil mi?
Ne ilginc amac ari uzerinden beslenip hayatta kalma degil , tasidigi viruslerle koloninin sonunu getirene kadar cogalio ve koloniler ile beraber kendi sonunu hazirlamak , kendini yok etmek.

Hani Akrep sunun karsisina gecemeyince , kurbagaya beni sirtina al beraber gecelim demis. Kurbagada razi olmus. Nehri karsiya gecerken sokmus akrep kurbagayi vr ikisi suya gomulmusler…
O arada sormus kurbaga , benide kendini de oldurdun neden?
Akrep demis ki ; Ne yapayim huyum boyle…

Varoanin ki de bu hesap demek ki.

Varroa ,arının yaratıldığı zamanın paraziti olsaydı denge olurdu,insan oğlunun Arıya zorunlu kötü bir ikramıdır varroa,bu saatten sonra denge olmaz.