Arıcı Gözüyle Varroa

sayın HALİL BİLEN ustamız,paylaştığınız eşi benzeri bulunmaz bilgilerinizle arıcılık camiasına ve arı dünyasına ışık tutmakla beraber daha kolay,daha pratik,daha sürdürelebilir,daha teknik bir arıcılık,daha sağlıklı ürünler ve bilinçli hareket etmemizde çok büyük katkısının olduğu kesindir.Katkılarınızdan dolayı sizeve diğer ustalarımıza şahsım adına çok teşşekür ediyor başarılarınızın artarak devam etmesini,her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.saygılar selamlar.

Arkadaşlar varoa mücadelesinde arıları bir kutuya döküp üzerine pudra şekeri serpsek doğru yapmış olur muyuz?

Özellikle yabancı videolarda arıların üzerine pudra şekeri dökme işlemini görüyorum. Yanılmıyorsam arıların birbirlerini temizlemeleri sırasında varroadan kurtulmak amaçlanıyor.

Ama organik asitlerle doğru zamanda doğru uygulamayla pudra şekeri ile yapılan uygulamaya göre daha kolay ve daha başarılı bir mücadele yapılacağını düşünüyorum.

Asitlerde tam zamanını bulabilme zor olduğu için (eğer pudra şekeri varoa yı temizliyorsa) pudra şekeri hem yiyecek hemde varoa dan kurtulma adına kullanılması daha kolay sanki!

Tüm kovan arılarını bir kutuya toplayıp çalkalamayı ve sonra o arılıkta iş yapabilmeyi mi planlıyorsunuz?

Çok eğlenceli olurdu nolur videoya çekin biz de izleyelim.

Pudra şekeri olayı sadece bir miktar arının az bir miktar pudra şekeri ile bal kavanozuna alınıp üzerinden düşen varroa sayısına bakarak kovandaki durumu göz önüne sermeyi amaçlar. Forum içinde nasıl yapılacağı vardı.

Asitler konusuna gelince zaten tüm mücadeleler varroanın yaşam döngüsüne uygun şekilde etken maddeye ve uygulama zamanına uygun gün aralıklı olarak uygulanır. O an için her aşamada olan varroa vardır. Siz bir yerden başlayın yeterli. Formik için ısı koşulu vardır. Oksalik için yavrusuz dönem beklenir. Laktik asit için arıların uçabileceği sıcak bir zaman yeterli. Zamana uygun seçin ve uygulayın. Aralık ayı sonuna doğru oksalik zamanı mesela.

Kuluçkalık üzerine özel bir elek konuluyor, üzerine pudra şekeri dökülüp eleniyor.

Arılar üzerine yapışan pudra şekerini temizlik davranışlarından yaralanıp varroadan kurtuluyorlar.

Aynı zamanda pudra şekerini beslenme olarak kullanırlar.

Arkadaşın ifadesine karşılık yazmıştım o yazıyı

Bir arıyı temizlerken düşürülen varroa taban telli değilse ve alt kısıma düşmedi ise gidip başka bir arıya tutunacaktır. Çok etkili bir metod değil. Atılan taş ürkütülen kurbağaya değmez. Üstelik bol bol pudra şekeri döktüğümüzü farzedersek telli taban olduğunda şeker alt tepsiye dökülecek ve ziyan olacaktır. Bu metod varroa sayısı tespitinde kullanmak daha mantıklıdır.

Eylül ayında şerit taktık bir miktar varao döküldü. Aralık 28 de duman verdik. Ama hiç varao dökülmedi. Acaba varao ları temizlemişik mi?

Sizin oraların sıcaklığını bilmem ama Aralık 28 de duman kullanılmaz. Duman için arıların uçuş yapabilmesi gerekir. Dolayısı ile sıcak gereklidir. Kovanlarda varroayı sıfırlamak mümkün değil. En aza indiği zaman kışın yavrusuz dönemde yapılan mücadele sonucunda elde edilir.

Cahit bey bugün saat 15.30 da kovanları kontrol ettim. Kovanlarımın tamamında arı uçuşu mevcuttu. aynı zamanda tamamında polen gelişi vardı. Uçuştan gelen 5 arıdan 3 ü polen geriyordu. sadece ruşette avuç içi kadar çerçevenin her iki yüzünde kapalı yavru mevcuttu. Duman verdiğim günde arı uçuşu mevcuttu. Resimlerini de çektim ama yüklemesini beceremiyorum. İlginiz ve bilgileriniz için teşekkür ederim.

Duman amitraz etken maddelidir. Bu sene pek etkili olmadı. Başka bir seçenek uygulamalısınız.

Mümün bu durumu bende merak etmişimdir,arılar şuan salkımdadır salkımı bozamamış olabilirler.

Oksalid varroayı direk etkiliyor ve zamanla tutunma gücünü bitiriyor,amitraz duman ise arıya gömülen varroanın arı tarafından sökülüp atılmasını sağlıyor,bu durumda salkımda olan arıya amitraz fayda sağlamıyor olabilir mi?

Tabi bunu söylerken yine salkımda olan arılarıma amitraz duman vermiştim epeyce dökülen olmuştu tezat var tabi bu durumda.Belkide gevşek salkımdaydılar.

Uçuş var dediğine göre salkım varsa bile sadece yavru üstünde ve gevşek şekildedir. Ya uygulama hatası yada direnç.

Ben pudra şekeri uygulamasını her bir kovan için düşünmüştüm. Hani arı naklinde kullanılalan telli kutuları kasdediyorum. Bir uygulamada Alman bayan arıcının her bir kovanı bu şekilde telli kutulara koyup üzerine ilaç uygulaması ile beklettiğini görmüştüm ama telli kutulara uyguladığı ilacı anlayamadım.

Pudra  şekeriyle  varroa  mücadelesi    yeterli  mi..!. Hayır . 

Organik varroa mücadelesinin bir çoğunu ben şahsen denedim . Organik varroa mücadelesi yaptık bu iş tamam, olmadı.

Organik varroa mücadelesinde organik asitlerin yerleri ayrı.

Arkadaşlar Organik varroa mücadelesinde hangilerini yaptınız?

Arıcılıkta varroa ile mücadele en önemli hususlardan olması ve bu mevsimdeki doğru uygulamayla yüksek

başarı sağlanabildiği için oksalik asit buharlaştırma aparatı edindim. Ve arıcılıkta iyi bir adım attım diye

düşünüyorum. İlk adımı atmak önemli ama insan nedense birşeylerden emin olamıyor. İçimde

anlamadığım bir tereddüt var. Ama içimdeki tereddüt vazgeçmek için değil.Bu konuda tecrübesiz

olduğumdan dolayı galiba.Günlerdir her fırsat bulduğumda forumdaki oksalik asit konularını

okuyorum.Uygulama videoları izledim. Ustalarımızın birkaç sene önce yaptığı çalışmalara, uğraşmalara

baktığımız zaman benim yapacağım hazırakonmak gibi birşey. Hazıra konarken bile zorlanıyorum

galiba. :slight_smile:

Sayın tokatlı_arıcı,

Bilmenin aşamalarını yaşıyorsunuz…

Kuramsal olarak bildiklerinizi uyguladıktan sonra, uygulama sonuçlarını gördükten sonra, şimdiki bilgilerinizin doğru olduğunu görünce (bilgilerinize yeni bilgiler eklememiş gibi görünse bile) başka türden bir bilgiye ulaşmış olacaksınız.

Bildikleriniz doğrudur;
kolaylıklar dilerim.

Hocam, gerçekten motive ettiniz. Çok teşekkür ederim.

Birşeyler yapabilirsek hepsi sizler sayesinde.