seferihisarda da hayıtlar actı ama arı yeni konmaya başladı hafta sonu hava poyraza dönüyor poyraz olumu cig olmaz burlarda bakalım bal alabilecekmiyiz
Giresun taşhan
Dün hava sisli ince bi yağmur bu gün çiçek özlerini yumuşattı kestane akımı acayiptir sanırım bugün
yeni yeni açmaya başladı kestaneler…
Arıları Giresuna mı taşısak acaba.
Kurşunlu Raporu… :o
Arıya yaklaştığımızda uçuşu görünce vay be diyorsunuz…
Arabadan inince kovanların önünde serili arı ölüleri…
4 katlıların katını kırıp sıkıştırmam lazım…
4 katlılarda 35 çerçeve civarı vardı…
Üstteki 5 çerçevede kuru kalabalık arılar kalmış…
Katı kırdık…
- katta 3-5 çerçevede yoğun arı ve az da olsa bal var…
25-27 ortalamaya düşürdüm…
Bazıları yine 30’da kaldı ama genelde 26…
-
katlarda yavrular çıkmış, geçen hafta oraya bal giriyordu ama şimdi yel esiyor…
-
katların duvarları ve yavru kemerleri ile yavru çıkan yerlere de bal girmiş…
Duvar çerçevesinden bal damlıyor silkeleyince…
Ama kadro kaybı 1 haftada 5-6 çerçeve kadar…
Ya tarlada bizim elemanlar…
Stok çoğalması gözle görülür biçimde yok…
Ormanda hem kestane hem de ıhlamur açık…
Koku enfes…
Ama bal yok…
Bergamalı arıcılar arılarını yağmalatmışlar… Birkaç kovanı süzmeye kalkmışlar, açıkta çerçeve bırakmışlar, malum…
İzmir ekibi kıyı kıyı kaçıyor…
Biz bir müddet daha oradayız…
Normalde çıkmak lazım ama…
Nem - ısı - çiçek hepsi var. İlginç ama hem bal yok hem de kadro kaybı…
Kendi adıma güçlü kolonilere sahip olduğum için bir şekilde balımız var ama zayıf arıyla gelenlerin hali harap…
Kurşunlu köyüne çay içmeye gittiğimizde Bergamalı bir arıcı aynen şunu söyledi…
Tam 25 yıl önce böyle olmuştu, bir de bu sene…
O katlı kovanlar gibi olsa dedi… (Bende karşısındayken… Sesimi çıkaramadım.)
Sonra öğrendi bizim olduğunu…
Biz kata çıkaramıyoruz arımızı dedi…
Bu hafta geldi geldi gelmedi vuracağım tekmeyi kültür bitkilerine doğru…
Bu arada sadece 1 kovanımın 3. katında bile kar gibi petekler vardı… Uleyn yağma mı yaptı acaba?
Kestanenin arı üzerindeki karakteristik etkisi. ![]()
Arı tarlacı nüfusunu bir anda eksiltiyor.
Aynı durum bende de var ve yıllardır aynı durumu gözlemliyorum.
Benim gökdelende 39 çerçeveye basarken, gereken kovanlara 4 boş çerçeve aldım, peteklerin yüzeyinde ancak arılar belli olmaya başladı.
Ihlamur dağın eğiminden ve derin vadi içlerinde geç açmasından dolayı biraz uzun sürüyor fakat, nektar salgılaması ne durumda hafta sonu belli olacak.
Mersinde aşağı yukarı aynı ( rakım 1250 yayla…)
deve dikeni açtı sığırkuyruğu açtı sıcaklar başladı ancak bal yok. ;Arılar bir şekilde çalışıyor ama çerçeveleri çekip baktığımızda az az parlamalar görülüyor şöyle ahım şahım bir nektar taşıma yok. Mesela kovan önlerine baktığımızda kuyruğunu dikmiş içeri pervane yapan bir tek arı bile görmüyorum.
Yalova durumu;
Berbat ![]()
Bunada şükür bir kaç kilo bal alabiliriz heralde .
Birlik başkanı 2 kamyon arısını apar topar Eskişehir’e kaçırdı.
Kestane bitti sayılır ıhlamurdada bir umut gözükmüyor.
Bir ümit ayçiçeği oda olmazsa koskoca bir boşa geçen sezon.
İyiki bu sene fazla bala oynamadım
Böldüğüm koloniler doldurduğum çiftleştirme kutuları ürettiğim ana arılar yanıma kar kalacak.
Bu gün arılıktaydık.
Çiçeklenme hat safhada ve çiçekler bembeyaz. Arı şu ana kadar 1 hafta çalışabildi, o da kestane yeni açmaya başladığında. Halen açmayan kestaneler var.
Maşallah maşallah maşallah.
Bir kaç kovana detaylı baktık.
Tek ballıklılarda, her biri 2kg dan az gelmeyen, 4-5 çerçeve full bal, diğerleri kemerler gayet geniş ortalar kapalı yavrulu.Yeni yeni sırlama başlamış.
2.ballıklı kolonilerde, 2 çerçeve full ballı, diğerleri henüz boş. Petek örme devam ediyor. İlk ballıkları yukarıdan baktığımızda bembeyaz. Son iki çerçevelerde bal yok.
20 numaralı lider koloni ( 1 kuluçkalık + 3 ballık ) ; 3.ballıkta petek gözleri çok az ıslatılmış, 2.ballıkta 6 çerçeve full bal, sadece bir petekte avuç içi kadar kapalı yavru var, 1.ballıkta 3 çerçeve full bal ve 5 çerçeve çok geniş kemerli ortalar iki el büyüklüğünde kapalı yavru. Bu kolonide 2. ve 3. ballıkların yerelerini değiştirdik. Arada yavru olmadığı için. Bu uygulamamızla ilgili yorumlarınız bekliyoruz.
Herkese bereketli hasatlar dileriz.
http://img838.imageshack.us/img838/8696/img9599q.jpg
Kestane üst dalları geçse de hala alt dallar yeşil püskül şeklinde…
http://img263.imageshack.us/img263/484/img9602n.jpg
Ziplenmiş halde koloniler…
Toplam 70 çerçeveyi almışım bugün… 4. katlarda 20 kadar varsa 20 koloniden 50 iptal edilen petek…
Demek ki 550 petek hala arıda… ![]()
http://img148.imageshack.us/img148/7575/img9606u.jpg
Dönüşte 2 gece önce arılarını dağdan kaçıran ve Karacabey harasına atan bizim yeni ekip İlhan ve Mehmet hocaların yanına uğradık…
Dağdaki durumu biliyorlar ya, çadırı kurduk biz burada 2 günde ayçiçek hasadına başlıyoruz diyorlar… ![]()
http://img163.imageshack.us/img163/9495/img9607oc.jpg
Ön planda ayçiçekler arkada ise ekibin arıları…
Bal akımı olduğunu söylediler…
Aslında buraya inip, bir zıplama yapmak daha iyi olur ama dayıma arı taşımak zor geliyor… ![]()
halil abi bugün kahvenin önündeki sendin herhalde arabadan uzaktan gördüm seni acaba dedim. biz geçen sene o dağ yolunun şamarını yedik bu sene çıkmadık. fakat şöyle birşey düşünüyorum; kurşunluda arının solunum yollarını bozan bir durum var. ölen arıların dilleri hep dışarıda aslında numune alıp AGAMa götürmek lazım. Acaba kestane tozumu genizlerini tıkıyor arının. buradan Trakyaya gideceğiz galiba öyle gözüküyor hayırlısı olsun.
Neden gelmedin? Evet bendim.
arıların yanına gittim geldim yoktun, hatta elinde makbuzla dolaşan birisi daha da vardı görüşemeyeceğiz birtürlü.
Bizde o işler için oradaydık zaten.
hayırdır makbuzla falan napıyordunuz. busene bizim arılarda o türlü bir ölüm yok dağ yolu yine sırım gibi ölü doluymuş hiç çıkmadım busene dağa doğru. bunca arıyı kaldırmıyor sanırım bu dağ. resimlere bakınca bizim geçen seneki koyduğumuz yerdesiniz gibi geliyor bana. yolu biraz daha uzunlama görsem tam yeri çıkartacam.
Soğan çuvalları neden hala arıların üzerinde ??
Altlarında örtü tahtaları var.
Yine nakil olacaklar ya, örtü tahtasının üzerinde duruyorlar…
manisa kula da dün arıların etrafında gezerken hayıtlara hücum eden arıları gördüm :)hayıtlar açmaya başlamış.
sığır kuyruğu,kenger dikenine de devam ediyorlar.
inşallah herşey umduğunuzdan daha iyi olur.
Karadağ ın güneyinde bal durumu idare eder azda olsa geliyor. Arı ölümü kadro düşmesi yok kovanların önünde erkek arı ölüsü var sadece.
bende ilk defa çaresizce kovan girişine yığılmış hareketsiz erkek arıları diğer arılar tarafından içeriye alınmadığını gördüm.yarın falan da ölülerini yerde görürüz heralde
06.07.2011, Ayaş…
Kekik çiçekleri geçmeye yüz tutmuş fakat gevenler açmak üzere.
Işıltı ve koku güzel olmasına rağmen çevredeki arılıklardan hâlâ oğul kalkıyor. Çıkmış olan hacimli bir oğulu tesadüfen havada gördüm, istikametleri benim arılık! Hemen gittim ama boş kovan katlarını ve karton kovanları beğenmemiş olacaklar ki konmaya bile tenezzül etmemişler.
Kovanlarda erkek arı çok. Bu yetmezmiş gibi kapanmak üzere olan erkek kurtçuğu da oldukça fazla. Bir ay daha oğul korkusu yaşayacağız anlaşılan…