Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

herkese selamlar dilerim
bulunduğum Balıkesir-ivrindi
ama son 5 yılın en verimsiz yılını yaşıyorum
1 ayı aşkındır tek petek kabartma yok
çevremde bir çok arıcı yaz ortasında beslemek zorunda kaldı
havalardan
mayıs sonu 18-20 çıtya basan arılarım
şimdi 13-15 çıtaya gerilediler
bakalım ne olacak
çam son umudumuz artık
hayırlısı saygılar

…merhaba Bolkar, 10 günde bir çita örülmesinden bahsetşsiniz, normalde kaç çitalık arılarınız 10 günde bir çita öremiyor,

merhaba cihat, 1 aylık sürede bir çitanın örülmemisini tam anlamış değilim, sizin kaç çitalık arılarınız, 1 ayda bir çita öremiyor,

15-16-17 ortalamalarda abi

2-3 tanesi ise 18 çıtada

,merhaba, bu sayıdaki çitalı arıların 10 günde bir çita örmemesi gerçekten zor, benimde arılar çita örmeyi unutmuş gibi, 10 çitalık arıya kat verdim ve bir çita bıraktım, aradan 14 gün geçmiş, arı halen yukarı kata çıkmamış,hem 3 yada 4 adet 10 çitalık arı bu durumda, hayret ediyorum,

Nektar ve polen akımı yoksa, isterse 30 çıta olsun çok sıkışmadıkça petek kabartma eğilimine girmiyor arılar.

Ama öyle zamanlar oluyor, 6 çıtalı arıya ham petek vermeye yetişemiyorsunuz.

Bu sene malesef İstanbul da ilkbahar mevsiminde aynı kısırlığı yaşadı. Geçen sene Mart ve Nisan aylarında kovan başına neredeyse 1 kg petek kabarttırmıştık.

Fakat bu sene kabaran peteği ilk defa Mayıs ayında akasyalar açtığında görebildik.

izmirde hayıtlar açtı arılar nektar getiriyor ama, şimdilik kendilerine yetiyor. katlarda hala bal yok 25 kovanım katta bu şekilde devam ederse katları doldururlar. petek kabartmaları iyi kalan 7 kovan kata zor cikar bu gidişle ana degiştirdiler begenmediler tekrar değiştirdiler 7 çıta arı olarak kafalarına göre takılıyorlar 7 citanın yarısı ballı geçenlerde kızdım 3 koloniyi dağıttım katlardaki arılara kalan 7 koloniyide 15 gün bekleyecegim olmadı birleştirip kata çıkaracağım.

izmir çevresinde güzel hayıt var işim gereği çok geziyorum en güzel hayıtlar menderes ahmetbeyli arasında ilgilenen arkadaşlara duyrulur. 15 -20 gün daha hayıtlar devam eder nektar vermeye dün başladılar. yani arı 2 gündür hayıta güzel konuyor. benim arılığın 10 m altında dere var içi hayıtlarla dolu bu sabah sanki arılar oğul çıkarmış gibiydi, yakın çevremde yani 500m civarı 200-300 civarı hayıt var insallah güzel bal alırım. burada okuyup öğrendiklerimle arılarımı bala iyi hazırladım ilk zamanlarda arı bölmeyi çoğaltmayı birşey sanırdım işin aslı güçlü koloni 42 kovan arım vardı, şimdi 33 ama maşallah 25 kovan katlı arım 15-17 çıtada 15 hazirana kadar haftada 2 gün 300gr. serbetle besledim arılarıma iyi baktım şimdi sıra onlarda gerçi nasip allahtan.

Selam arı sevdalıları, 
 Malatya/Akçadağ Dağ Köyleri, rakım 1800 civarı. Bu yıl bizim buralarda çok güzel yağmur yağdı. 20 yıldır kurumuş olan kaynak suları bu yıl fışkırıyor.  Çiçekler de erken açtı. Nektar akımı önceki yıllara göre en az 10-15 gün erken başladı. Çiçek bol, polen bol, nektar gayet iyi. 

Kavak ağacı kovuğunda bulunan bir arı tam 5 tane oğul attı. İlk kez karşılaştık. Daha önce  zar zor bir oğul atardı, hatta bazı seneler hiç atmazdı. Arılar çok istekli çalışıyor. Ancak bal konusunda fikir beyan etmek için daha çok erken. Nektar akımı 15-20 gündür var. Benim 8 kolonim var, durumları iyi. Amatörce uğraşıyorum ben. Kendi balım çıkar , gerisi de zaten beni ilgilendirmez :)

Tekirdağ çerkezköy bölgesinde ilkbaharda kanola ve daha sonra akasyadan gelen balı aldık.
Geçen yıl kabartılan peteklerin çok faydasını gördük bu yıl. Petek kabartma ihtiyacımız olmadı.
10 gündür neredeyse hergün yağmurlu geçen havalardan sonra yeni yeni çiçek açmaya başlayan
ayçiçeğini dört gözle bekliyoruz. Allah herkesin gönlüne göre verir işallah.

Birçok yerden sezon henüz bitmedi ve güzel haberler geliyor.

Fakat enteresan olan şey, medyada BU SENE BAL REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK haberleri dönmeye başladı.

Heralde yine bal ithal izni alma çalışmalarının ön hazırlıkları yapılıyor.

Sayın Murat Çakır:

Her yıl aynı olaylar oluyor.
Birde Tarım Bakanlığından Elemenlarını bulup inandırlarsa önceki yıllarda olduğu gibi insan sağlığına zararlı ilaçlı balları alıp vatandaşa yedirirler.

Benim asıl düşündüğüm;
Arıcıları arıcılıktan soğutup yapamaz duruma getirmek.
İşte ondan sonra arkasından tozlaşma eksikliğinden bitkisel üretime olabilecek ağır darbe,verim düşüklüğü ve kıtlık.

Bazı gazetelerin internet sayfalarındaki bugüngü haberleri okuyan memlekette bal kıtlığı var sanacak.
Elinde geçen yılın balı olan bir sürü arıcı abilerimiz var.

Bizim depo da dolu, Mustafa abinin geçen seneden kalma 150 tenekeden fazla balı var. En yüksek fiyat tenekesi 110 TL olduğu için satmadı.

Fakat işte bal lobisi iyi çalışıyor ve şimdiden kamuoyunda bal kıtlığı hissi uyandırıyor.

Halil Bey, bu gün bal gelmeye başladı rahatladık. Arılarımızın çalışmaması yoğun yağmur yağışındandı. iki gündür hava sıcaklıkları mevsim normallerinde. Bal akışı gecikmeli de olsa başlamış durumda. Yani büs bütün kesatta değiliz.Süreğen yağışl olmadığı sürece ciddi problem olmayacağını düşünmekteyiz.
İlginize teşekkürler…

[b]konu başlığından başka yorumlarda bulunup konuyu dağıtmayalım
YALOVA KURTKÖY son durum 3 temmuz
ayçiçeğine gidecek arıcılar yolculuğa başladı son muhabbetlerde 110 katlı 30 üç katlı 35 tek katlı toplamda 175 kolonisi olan istanbuldan gelen gezginci arıcı bal hasadı sonucu 23 teneke kestanebalı üretmiş
bir başka gezginci arıcı değişik güçlerde toplamda 115 arıdan 17 teneke kestanebalı ürettiğini söyledi
140 hepsi katlı arısı olan başka bir arıcı daha iyi bir sonuç yakalamış 140 arıdan 33 teneke kestane balı

gezginciler gidince biz yerli arıcılar bal hasadına başlayacağız bizdede durum öyle olursa durum çok kötü :([/b]

mersin fındıkpınarı yaylası rakım 1780 (navigasyon öyle diyor )

3 temmuz itibariyle çok şükür birşeyler gelmeye başladı

arıları pazartesi taşımıştım çarşamba günü baktığımda ham peteklere dokunulmamıştı ama bugun yani 3 gün içinde petekler son sürat kabartıldığını gördüm

kabarmış peteklerde ise sulu olarak balda gelmeye başlamış inşaallah bundan sonra güzel gider

1780 iyi rakım.

Navigasyon o konuda hata yapmaz. Süratte arabadaki göstergede değil, navigasyonda doğru bilginize…

Eskişehir…

Arılar 10 gün kadar bal getirmeseler de stoklara ellemediler ama sırlama devam etti.

2 gündür bal akışı hızlandı diyebiliriz.

Geçtiğimiz yıl geçtiğimiz hafta ilk hasadı yapmıştık, kısmetse bu yıl haftaya yapacağız.

15 günlük bir gecikme ile hasat yapma sebebimiz malum mevsimlerin yağmurlar dolayısı ile ileri taşınması herhalde.

Bal ortalaması ne olacak?

Arılar duymasın ama paylaşacağız işte ne varsa…

Durumlar iyi diyelim şimdilik…

Haftaya tenekeleri dizince netleşir olay.

Halil Bey; ilk hasat demişsiniz, bilmediğimden soruyorum, bu eskişehirde birden fazla hasat mıyapıyorsunuz yoksa birincisi eskişehirde sonra başka yere alacaksınız 2.si de orada mı;

İstanbul’da Kestane çiçeği dönemindeki aşırı yağış, beklentilerimizi geri itti. Dün balları aldım fakat 15 gün önceye göre ballarda epey fire vardı. Sırlanmış ballar olduğu gibi duruyordu fakat sırlanmamışları yavru alanlarına taşımışlar ve afiyetle de yemişler. :slight_smile:

Bu akşam nasip olursa sağım yapacağız. Sezonu kurtardık sayılır, geçen sene kestanede sıfır çekmiştik.

4.10.2010 Pazar günü yaptığım kontrolda,üçüncü katlarda verimin az olduğunu,ikinci katlardaki yavruların çıktığını,yerine bal doldurulduğunu gördüm.
Bazılarında hala kapalı yavru var .
Bulunduğum bölgede,derin vadilerde daha geçmemiş ıhlamur çiçeği mevcut.
Bu hafta sonunda hasat yapacağım, tam netice ozaman belli olur.
Buarada bir arkadaşım Yalova Teşvikiye’de sağım yaptığı 250 kovandan 44 teneke bal aldığını söyledi.Bu arada bütün kovanları 8 çerçeveli,gezginci arıcılık yaptığı için taşıma kolaylığı olması sebebiyle kendi imal ettiği bu kovanları tercih ediyor.
Bu gün Trakya’ya ay çiçeğine göçüyor.
Selamlar.