Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

İlk hasat önümüzdeki hafta…

Daha sonra hasadın ertesi günü 30 km. uzağa ayçiçeğine…

Olursa belki 1 belki 2 kez de ayçiçeğinde hasat…

Sayın kangalağası:

Halil Bilen Beylerin yaptığı gibi bilinçli çalışılıp bazı yıllar, hatta üç kere bile bal alınabilir.

sapancada dün yaptığım kontrollerde
pek te iç açıcı olmadığını gördüm
enson yağan dolu baya etkilemiş zaten yağışlardan kestane
gitti yinede herekese bol hasatlı bir sezon dilerim

Dün akşam ilk sağımı gerçekleştirdik, tabi beklentilerimizin çok altında oldu. 2 hafta önce baktığımızda rekoltemizden çok umutluyduk. 10 arıdan 4 teneke bal aldık ama içinde kestane oranı epey düşük.

15 gün önce arılığa yaklaştığımızda çok güzel kestane balı kokusu duyuyorduk, bütün çıtalarda bal doluydu ve sırlanmasını bekliyorduk.

Hemen akabinde başlayan ve 10 güne yakın süren yağmurlar işi bitirdi.

Bu pazar günü dışarıdan kovan ağırlıklarını yokladığımızda iş ortaya çıktı, epey hafiflemişlerdi.

Bizim o taraflarda AYLANDIZ (kokarağaç) denilen bir ağaçtan çok var. Bazı seneler bu ağaçtan çok bal geliyor.

Acımtırak, yendiğinde insanın damağında garip bir tad ve koku bırakan bir bal veriyor.

Bu sene de aylandızdan çok bal gelmiş. Balın rengi koyu olmasına rağmen, tadı ve kokusunda aylandız balı hakimiyeti gözüküyor.

Bakalım nasıl satacağız :slight_smile:

Şifalı bitkilerle ilgili olan siteler de aylandız çayının bağırsaklara iyi geldiği konusunda bilgiler var. Acaba balı da aynı etkiye sahip midir? :slight_smile:

Bu arada bol polen, çok bal bulan arılar heralde kapalı da kalınca bu mevsimde görmediğimiz oranda yavruya yatmış.

http://www.resimcenter.com/data/media/105/Aylandiz_agaci.jpg

herkese slm ben acemi arıcıyım ama nedense acemilik şansım hiç olmadı 2 kovanım var 20 gün öncesine kadar haftalık bakıyordum onları işim dolayısıyla 20 gün ara verdim bu hafta pazar birazcıkda olsa bal alırım düşüncesiyle gittim ballık kısmında hiç bişey yok aynı bırakdığım gibi… haziran genelde buradada hep çiseli yağışlı gecdi ama mayıs sonlarında kat atılan kovanda hiçden bal olmazmı? şuan buralarda sadece incir armut gibi meyveler olur bundan sonra çiçek olaraklda salatalık fasulye gibi ekilen bazı bitkilerin çiçeği olur, bu acemi kardeşiniz ne yapmalı yol gösterirmisiniz

Sayın yolcu, yapılacak bir şey yok.sizin sıkıntınızın aynısını bu sene herkers yaşıyor.
Benim ümidim Temmuz.
Geçtiğimiz yıl ilk sağımdan sonra yaklaşık olarak birinci kadar ikinci sağımı yapmıştık.buna neden olan temmuzda görülen sığır kuyruğu şeker dikeni sarmaşık bitkilerinden gelen ballardı. şimdi onların vakti bekliyoruz.

Koloni başı 10 kg.

Bahar balı için iyi bir sonuç.

Keşke mayıs sonunda sağaydık, bahar balı demeye yüzümüz olurdu :slight_smile:

Umudumuz Trakya ayçiçek balı o da olmazsa seneye inşallah :slight_smile:

Sayın Erdal bey ve diğer arıcı büyüklerime bilgilerini bizimle paylaşdıkları için çok teşekkür ediyorum, erdal bey umudumuz temmuz dediniz ama benim ilk yılım olduğu için temmuz bizim burada ne getirir bilemiyorum dediğim gibi sadece meyveler var çiçek çok az buralarda, bu arada birde yaylamız var çiçek yönünden bulunduğumuz yere oranla daha iyi ançak orasıda genel olarak hava dumanlı çiseli oluyor böyle dumanlı ciseli havada arı çiçeklerden bal toplayabilirmi temmuz da sizce bu acemi kardeşinizin bulunduğu yerdemi kalsa yoksa dumanı bol olan o yaylayamı gitse . (kimse moralini bozmasın ama ben sanki bu işi yapamıyacağım gibi geliyor bana) herkese hayırlı bol bereketler diliyorum

Sayın yolcu,

Bu işi yapamayacağım diye birşey yok, çünkü zaten balı arıcı değil arının kendisi yapıyor.

Biz elimizden geldiğince, bilgimizin ve tercübemizin yettiğince koloni yönetimi yapıyoruz, geri kalan kısmını arı kendisi hallediyor.

Arının bal yapabilmesi de flora ile doğrudan bağlantılı.

Floranın verimini ise önceden kestiremiyoruz, sonucun ne olduğunu görmenin tek çaresi gidip orada arıcılık yapmak.

Bu sene İstanbul şartlarında Mart ve Nisan ayları bomboş geçti, arılarımızı şerbet gücüyle açlıktan öldürmedik.

Mayıs ayında 3-4 gün akasyadan birşeyler geldi ve bununla arı ancak kendi yiyeceğini stoklayabildi.

İlk ciddi nektar akımı Aylandız dediğimiz ağaçtan ve Kestane’den oldu, o da en fazla 4-5 gün sürdü ve 10 gün devam eden sağanak yağışlar oldu.

Arıcıların durum ve verim değerlendirmesi yaparken gözden kaçırdıkları en önemli noktalardan birisi de flora durumu.

Sulu tarımın yapıldığı, kanola, yonca, arı otu, fiğ ve envai çeşit kültür bitkileri tarımın yapıldığı, 3 ay boyunca her daim arının birşeyler getirdiği yerde yapılan arıcılığın sonuçları ile senede en fazla 15 gün nektar akımı yakalama şansı olan yerde yapılan arıcılığın sonuçları birbiri ile karşılaştırılıyor.

Sağol Murat abi inş iyi olur

14 temmuz uğursuzmu?
Geçen sene 14 temmuzda erzurum yöresine yağmur yağmaya başladı peş peşe 12 gün yağmur yağdı ve bal gelişi bıttı.
Bu sene bu yörede bal durumu fena deyil ama daha çiçek var ama gene geçen sene gibi 14 temmuzda yağmur başladı hergün yağmur yağışı devam ediyor bakalım kaç gün daha devam edecek,beklentimiz havanın açması ve ballıklarda bulunan yavru gözlerinede bal dolması

slm
Arıcı abilerim benim bulunduğum yerde şuan salatalık fasülye kabak ekili ve bunlar 15 gündür çiçek açdı arılar dikkat ediyorum bu çiçekler açtıkdan sonra polen taşımaya başladılar, birde incir ve kara üzümler ermek üzere bu bölgede saymış olduğum bu çiçeklerden ve bu meyvelerden bal olma durumu varmıdır acaba

ben şuana kadar daha hiç gram bal alamadım arımın birine kat atılmış öle duruyor kuluçkalık arı dolu ve kuluçkalıklardaki çerçevelerinin üst kısımlarında biraz bal var ama ballık kısmı bom boş değerli görüşlerinizi merak ediyorum

herkse selamlar dilerim
malesef istikarsız hava şartları hala devam etmektedir
bulunduğum yerde
atık çam sezonuna geldik bakalım ne olacak
çevremde ayçiçeğine gidipte gelenlerin bazılarında
önemli bi güç kaybı olmuş arılarda
endişem bu kış arı ölümlerinin
fazla olması
saygılar

Balıkesirdemi,hayret.Gerçekten havalar istikrarsız.Hayırlısı.Balı-kesir.Balı-çok demek.Kesir Arapçada çok anlamına gelir.S…nin iki okunuşu var.Kesir-çok;kesir-oran.Sağlıcakla.

[b]yalova durum
kestane balı hasadı yapıldı peşinden hemen varova mücadelesi yapıldı önce klasik duman sonra laktik asit sonbaharın sonlarına doğru başka bir ilaç kullanılacak arı mevcutları 6/7 çerçeveye düşürüldü fazlalar bölündü zayıflara takviye yapıldı

ortalık kurak aşırı sıcaklar çiçek bırakmadı sulanan sebzelerin çiçeklerinden az çok nektar polen taşınıyor takviye haftada 1 kez şurup verildi [/b]

Eskişehir’de de yağmacılık had safhada…

Ana arı çiftleştirme kutularına acaip yükleniyorlar. Kutuyu yağmalamaya giren yağmacıların ana arıya hiç ellememeleri ise çok ilginç…

Büyük kolonilerin hepsi kapı önünde tedbir alıyor ama sonuçta yine kendileri çıkıyor yağmaya… Hem tedbir alıyor hem de yağmaya çıkıyorlar.

Arıları ayçiçeğinden getirdikten sonra, arılıkta kalan bölmelerle eşitleme yaptık.

Bu arada ekibin yani imal ettiği makinelerle kekleri yapıp 1/2 kg. kek saldık içlerine… Bitirenlere tekrar vereceğiz.

Sıvı besleme yapmak istiyoruz ama ne mümkün…

Dağda 15 kolonimiz daha var ama onlarda durum nedir bilmiyoruz. Yarın bir gidip bakmak niyetimiz var.

Onları da getirip son ayarları versek iyi olacak…

Bu yıl bu sıcaklar bu kadar uzun sürdüğüne göre yaz başında yağan yağmurlarında bir faydasını görmedik.

Eskişehir istatistiklerine baktım.

Haziran ayı yağış ortalaması 6,2 kg. iken bu yıl 61,2 kg. yağış almış Haziran ayında…

Ama nerede o yağmurlar şimdi?

Ancak bu işlerin bölgesel olduğunu yazıp çiziyoruz.

Dayımın arıları Mustafakemalpaşa’da…

Ben telefonda arılar yağma yapıyor diyorum o da güzel bal geliyor diyor…

Eşitsizlik had safhada…

Bursa’da , kızıklarda üç hafta önce nektar azalmaya başladı.

Kestane yağmurlardan dolayı verimsiz geçti.

Şu anda arı takviye edilmeden idare edemiyor kendini.

Bu sene aldığımız bir oğul vardı geçen pazar kanatsız yavru gördüm bu oğulda,yarın ilaçlama yapmayı düşünüyordum dün baktık kovanı terk etmiş.

Hem hastaydı hemde nektar azalınca direnemedi herhalde.

Burası yeri mi bilmiyorum ama…

Aklınızda bulunsun…

Eğer bir oğul alırsanız.

Bunu da yeni bir kovana koyduğunuzda ilk yapacağınız iş nedir?

Bir oğulda yapılacak bir sürü şey söylenir.

Kendi adıma oğula ilk olarak varroa mücadelesi kapsamında bir ilaçlama yaparım.

Nasılsa daha hiç yavru yok…

Oğula varroa mücadelesi kapsamında yapılacak en uygun ilaç hangisidir?

Oğul kovana silkelediğimizde daha petekleri vermeden verilecek Perizin çok etkili olabilir.

Oğul döneminde arıcılık malzemeleri yanında önceden hazırlanmış Perizin ve şırınga bulundurmanızda yarar vardır…

Sizin o oğulda eğer ilk etapta mücadele yapılsaydı bir sıkıntı olmazdı…

Bursa bölgesini iyi biliyoruz Eskişehir’de olmamıza rağmen ve bu yıl gerçekten kestane-ıhlamur bölgeleri yağmurlar sebebiyle çok verimli değildi…

Sizin bulunduğunuz bölgede rakım sebebiyle bugünlerde durum uygun değildir ama ovalarda arıya yetecek miktardan fazla bal geldiğini biliyoruz.

Teşekkürler Hocam,

Sonradan uyandık işe.Bala gitmeycek kovanı hemen ilçalmalıydık.

Kısmetse önümüzdeki hafta ovaya inmeyi düşünüyoruz.

Bu saatten sonra fazla bir beklentimiz yok , kışa hazırlık yapmayı düşünüyoruz.