Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

Halil bey cevabınız için teşekkürler bizim burada bir tane arı malzemesi satan yer var ve o yerde sadece bu aldığım varoa ilacından var 2 senedir bu işle ilgiliyim ne zaman gitsem onu veriyor kalın kat kat olan 2cm en, 2mm kalınlık, 15cm boy gibi ölçüleri olan bir kağıt ve üzerine bişey damlatılmış ama ne :slight_smile: Bizim burada başka ilaç yok ne almamı ne yapmamı önerirsiniz şimdiden teşekkürler hocam.

Herzaman söylerim, Satıcının tavsiye ettiğini ürünü değil, ihtiyacın olan ürünü al…

satıcılar en çok şu üründen sattım der, en iyisi bu der, sakın kanmayın…

Siz sorununa çözüm mü arıyordunuz?

Bugün arıları kontrol ettim, kovanlardan birinin önünde ölü arı hep çok oluyordu, o kovanda toplasak 1, 1,5 çerçeve arı var. Çok az kapalı yavru var, tam sıkıştırılmamış, 3 çerçeve alınmış 7 çerçeve duruyor, çerçevelerde bal var ancak kenarlarda arı yok. Bu saatten sonra fazlalık çerçeveleri alsak, şerbet versek çözüm olur mu acaba? 3 çerçeveye kadar mı düşürmeli? Şunu da eklemeliyim arı benim değil, aynı arılıkta 6 koloni var, ben şimdilik 2 koloniye bakıyorum ve gayet sağlıklılar, 3-4 çerçeveyi kapalı çıkmak üzere olan yavrulu gördüm. İnşallah önümüzdeki sezon bir kaç kovan daha ilave edeceğim.

En ballı iç duvar…

En büyük kemerli olan ortaya… (Yavrulu varsa bu çerçeve ortaya)

En ballı diğer çerçeve dış duvar.

3 çerçeveye sıkıştırın…

Koloni kovanda tam ortaya…

Hem sağına hem de soluna bölme tahtası.

Bölme tahtası yoksa çuvala sarılmış çerçeveler…

Az ama çok az koyu sıvı besleme poşetle…

Test edilsin.

Alırsa verilsin tekrar.

Almıyorsa yakınlarını çağırın.

Ankara
yavaş yavaşta olsa polen geliyor az miktarda çerçevelerde kapalı vat larva ve günlük var.
Arılar erkenden yavruya yattılar inşallah hayırlı olur.
bal durumu iyi nem ve küf yok
daraltma işlemi yapıldı
beslemeye gerek görmedim

3 çıtalık çok zayıf bir kolonimi Halil Beyin tarif ettiği şekilde kışa sokmuştum. Şimdilik çok şükür iyiler. Halil Beyin çıta sayısı az koloniler için yukarda tarif ettiği yöntem benim için artık bir standart olmuştur.

Amatör arıcının standartımı olurmuş :stuck_out_tongue:

Halil Bey çok teşekkür ederim, yarın hava müsait olursa hemen uygulamaya geçeceğim.

3 çerçevelik arı için sıkıştırma yapıldıgında bölme tahtası yerine çerçeveye cuvalla bölme yapmanın bir sakıncası varmı?

koloniyi ortaya alacagımız için sezonda yaklaşık 80 adet bölme tahtası gerekiyor koloninin bir tarafına çanta tipi yemlik koysak bir tarafınada çuvalla duvar yapıp ortalasak olurmu…

yada nasılsa ilerdede illa lazım olacak diyip 80 adet çanta tipi bölme özellikli yemlikmi alalım paraya kıyıp ustaların fikirlerini merak ettim…

Mustafa Bey bahsettiğiriz şekilde bir sıkıntı olmaz ama koloniyi neden ortaya alıyorsunuz anlamadım.
Bence sağ duvara yaslayın,geliştikçe sola doğru ilerlesinler.
Yarı yarıya bölme tahtası karınız olmuş olur.
Kolay gelsin. :slight_smile:

halil abi demiş koloni ortaya alınacak diye onun için kafama takıldı normalde ilk planda dediginiz gibi saga yaslayıp geliştikçe ham petek koyacaktık ortaya alınacak diyince acemilikte var yanlış yapmıyalım diye sordum ibrahim abim

Mustafa bu yemlikler arı malzemesi satanlarda var yıl boyu, lazım oldukça alırsın en iyisi. :wink:

Halil Abi böleceğiniz koloniyi kastetmiş olmasın?
Tam olarak neyi kastettiğini bir sormak lazım. :-\ :-\

Havalandırma ile ilgili olabilir

3 çerçeve kalmış olan bir arıyı sormuştu arkadaş fazla çerçeveleri alınca nasıl bir yerleştirme yapayım diye,Halil bey de bu şekli tarif etmişti! >:(

3 çerçeve kalmış ya da kışa 3 çerçeve girecek kolonileri mutlaka uçuş deliği karşısında ortalamak lazım…

Savunma için bu şart. Yoksa gelen vurur giden vurur…

Evet acemi arıcıların dikkatine sunulur. :smiley:

bahardan sıkıntı yok o zaman konu anlaşıldı teşekkür ederim :slight_smile:

Her gün yeni bir bilgi, yeni bir tecrübeyle karşılaşıyoruz. Bu önemli bir durum. Cevaplar tatmin edici ve anlaşılır olunca ayrı bir güzellik oluyor.

Halil Ustamın dediğini yapmak için her kovana 2 de bölme tahtası yaptırmak gerekiyor, uzun süredir ben de böyle düşünüyordum acilen yaptıracağım.

06.02.2013 İzmit merkez ballıbabalar açmış, duyurulur. Bu kadar erken beklemiyordum.